2008. december 19.

Újabb milliók a kórháznak

Pozitív fejleményről számolt be Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő december 12-i sajtótájékoztatóján. Elmondta, december 11-i ülésén döntött az egészségügyi kormányzat arról, hogy azt a 16 milliárdos keretet, amit az egészségügy eredményként (megtakarításként) könyvelhet el, nem kívánja kivenni a rendszeréből. A visszaosztásból elsősorban azokat a fekvőbeteg ellátó intézményeket segíti, amelyek az év folyamán jelentős terheket viseltek. Ilyenek például a kiemelt kórházak.

A 80 ezertől esetlegesen 140 ezer ember ellátásáért felelős Dr. Bugyi István Kórház számára az egészségügyi kormányzat összesen 107,2 millió forint támogatást ítélt meg, melyet még ebben a gazdálkodási évben utalni fog a címzettnek. A pénzt a kórház szabadon használhatja föl azokra a célokra, amelyek az intézmény számára a legégetőbbek. Ez az összeg közel fele annak az összegnek, ami a kórház lejárt határidejű tartozásállományát illeti. A polgármester kijelentette: sajnos a 15 éve megyei fenntartásban működő kórház fölhalmozott tartozásállománya megközelíti az egymilliárd forintot. Ebből negyedmilliárd a lejárt határidejű tartozás. Elmondta: a megyei közgyűlés önkormányzati biztos cserét szándékozik végrehajtani. A jelenlegit előreláthatóan egy debreceni cég váltja majd. Egyelőre többet nem lehet tudni az ügyről.

A polgármester a továbbiakban a kórház fejlesztésével kapcsolatos pályázati munkákról számolt be. Ezek egyike a megyei közgyűlés által benyújtott SBO 1-2-es pályázat, mely a sürgősségi betegellátó részleg bővítését tartalmazza, így a váróterem meghosszabbítását, különböző háttértechnikai helyiségek kialakítását, jelentős műszerfejlesztést.

A másik pályázat az új műtéti blokkal kapcsolatos. Bár még nem írták ki, de horderejénél fogva már fel kell készülni rá, jelentette ki a polgármester. A tervek szerint a blokkot a kórház Kiss Zsigmond utca felőli oldalán, a diagnosztikai tömb folytatásaként a Kurca felé alakítják ki. A háromszintes épületegyüttesben kapnak helyet az osztályok. A megmaradó részlegeket pedig - kihasználva a kórház területén lévő gyógyvizet - elsősorban rehabilitációs feladatokra szeretnék használni, ugyanakkor helyet kapna bennük a mentálhigiénés részleg is, melynek feladata elsősorban a megelőzés lesz.

- December 10. volt a légimentő-bázis elkészülésének szerződéses határideje - tért át a sokak által érdekelt témára a polgármester. Mint mondta, a műszaki átadás megkezdődött, azok a műszaki eljárások, amelyek a kivitelezők szempontjából szükségesek, lezajlottak, az átvételi eljárás lezárult. A bázison megkezdődött az úgynevezett repüléstechnika szerelése, ez várhatóan karácsonyra befejeződik, így

az műszakilag karácsonyra mentésre alkalmas állapotba kerül. A különböző hatósági engedélyek beszerzése után nagy valószínűséggel a valós mentős tevékenység január 10-e körül indul meg. Egyébként vészhelyzetben már ideiglenesen használható a bázis - jelentette ki Szirbik Imre, majd kitért arra, hogy a kórházban az ideiglenes leszállópálya jelenleg is tudja fogadni a helikoptert, a végleges leszállópálya a fentebb említett műtéti tömb elkészültével jöhet létre, ahol zárt folyóson át jut el a beteg az adott helyszínre.

(lovas)