2008. december 19.

Az ellátottak is készülnek a karácsonyra

Van akit hazavisz a család

Az idei évben két nagy, a szociális szférát érintő beruházás fejeződött be Szentesen. 2008-ban tavaszán adták át a Szentesi Református Idősek Otthonát, illetve novemberben beköltözhettek az első lakók a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba is. Így több tucat ellátott ünnepli első karácsonyát az intézményekben, de vannak olyanok is, akiket hazavisznek hozzátartozóik.

A református idősotthon lakóinak többségét - Kovách Péter református lelkipásztor tájékoztatása szerint - elviszik családtagjaik legalább karácsony valamelyik napján. Azonban közösen is ünnepelnek az idősek december 23-án este, amikor még valószínűleg mindenki bent lesz.

- Természetesen, akik nem mennek haza, azok számára is lesznek alkalmak. Beszélgetéseket, közös zenehallgatást és áhítatokat tervezünk, fel akarjuk eleveníteni a régi karácsonyokat is. Kézműves programokkal készültünk az ünnepre, s karácsonyi műsorokat is megnézhettek ellátottjaink. Voltak nálunk a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai, jöttek a Klauzál utcai óvodából is gyerekek, de a derekegyházi szociális otthon lakói is kedveskedtek műsorral a bent lakó 28 idősnek. A templomban is lesznek istentiszteletek az ünnepekben, karácsony első és második napján 10 órakor úrvacsorás istentisztelet lesz, míg ugyanebben az időpontban szintén istentisztelettel zárjuk az ó- és kezdjük az újévet, december 31-én és január 1-jén. Emellett pedig csomagokat viszünk idén is több intézménybe, például a Hajléktalansegítő Központba és a Családok Átmeneti Otthonába - mondta el lapunknak Kovách Péter. Hozzátette: karácsonyfát is felajánlottak az otthonnak, illetve egy-két hozzátartozó jelezte, hogy szívesen hozzájárul a karácsonyi csomagok megvásárlásához.

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonnak is ajánlottak fel fenyőfát, az egyiket az ebédlőben állítják fel a lakókkal közösen, míg a másik - melyet Ollai Istvánné önkormányzati képviselőtől kaptak - a nappali részlegen kap helyet. A díszítésre is érkeztek felajánlások, de az ellátottak közösen is készítettek díszeket a fákra. - Nálunk december 23-án délelőtt 10 órakor lesz a karácsonyi ünnepség, melyben gyerekek lépnek fel hangszerrel, de műsorral készülnek a dolgozók is. Ollai Istvánné és Szirbik Imre polgármester pedig karácsonyi ajándékcsomagokat adnak át a lakóknak. Az előadáson zenés játékot, megható prózai történetet láthatnak és hallhatnak a ellátottak és hozzátartozóik, akiket szintén meghívtak az intézmény munkatársai a közös ünnepségre - árulta el az igazgatónő, Bo-lyánné Szamosközi Gabriella, aki azt is elmondta, hogy várhatóan a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonból is több lakót hazavisznek hozzátartozóik.

Cseh-Lakos