2008. december 19.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában ülésezik a képviselő-testület. Szirbik Imre polgármestertől előzetesen megtudtuk, a napirendek döntő hányada a korábbi testületi üléseken elhalasztott végső állásfoglalás. Továbbra is a képviselő-testület előtt van a strand és a létrehozandó sportközpont vezetői megbízatásával kapcsolatos döntés. Az elmúlt testületi ülésen érvényes döntés nem született, mivel egyik jelölt sem kapta sem elutasításra, sem kinevezésre megfelelő számú szavazatot, most csak a szavazások megismétléséről van szó. A döntés fontossága nem emel kétséget senkiben, hiszen a 2009-es évnek nehéz lenne intézményvezetők nélkül nekivágni.

A különböző díjtételek megállapításait - néhány esetben - újabb információkéréssel elnapolta a testület. Az autóbusz menetdíjakat áttekintve a testület kérdése az volt, hogy az új betelepülőkkel, az Aldival és a Park Centerrel is tárgyalni kell az úgynevezett Tesco-járattal kapcsolatban arról, hogy hozzájárulhatnának a költségekhez. A polgármester tájékoztatása szerint a két üzletlánc nem zárkózott el a megbeszélésektől, igazából végleges választ sem adott.

A strand bérletárainál, illetve a gyermekélelmezést magába foglaló úgynevezett szociális térítési díjak esetében kell dönteni a testületnek. Utóbbinál két variáció fekszik a képviselők előtt, az eredeti előterjesztés 4 és 10 százalék közötti mozgástérben rendezte volna a díjakat, míg dr. Rébeli Tamás képviselői indítványára a 30 százalékos emelés számításait is elvégezték. A pénteki ülésen a késviselő-testületen múlik, melyik variációt támogatja.

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő otthon november óta üzemel. Ma közel 70 százalékos feltöltöttséggel dolgozik. A várakozólistát nézve várható, hogy néhány héten belül tele lesz. A város a Nagyörvény utcai otthonban tartott egy tízfős bentlakásos részleget, ahol gondozást kaptak az idős emberek. Feltöltöttsége hullámzó volt. Az előterjesztés arról szól, hogy a bentlakásos részlegét az új otthonba vinnék át, mivel ápolás szempontjából ott sokkal jobb a helyzet. A javaslat az, hogy a bejárók számára a napközi otthon maradjon meg a Nagyörvény utcában. Munkahely ez által nem szűnik meg, viszont a változással közel 11 millió forint költséget meg tudunk takarítani.

Nagyörvény utcában van a jelzőrendszeres hálózat központja. Ez olyan műszaki berendezés, amely fogadja a tanyavilág negyvenegynéhány jelzőeszközének a jeleit, diszpécser gondoskodik arról, hogy amennyiben személyes beavatkozásról van szó, ki és milyen módon menjen ki az adott személyhez. Ez a jelzőrendszer is bekerül a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba, ott az éjjel-nappali szakszolgálat adott.

(lovas)