2008. december 19.

Kiélhetik kreativitásukat

Országosan első tízben a fodrásztanulók

Az országos fodrászversenyen több érmet is begyűjtöttek a tanulók

Vágnak, szárítanak, fésülnek, festenek - mindezt országos szinten az első tíz között teszik a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola fodrásztanulói.

A Magyar Országos Szakmai Ipartestület budapesti országos fodrászversenyén dobogós helyezéseknek is örülhettek a Zsoldos diákjai: a 12-es Vincze Enikő férfi felnőtt divat kategóriában 1., ugyanebben Tatár Beatrix 3. lett, női alkalmi kontyban 2., a 13. évfolyamban Fári Dóra női alap hajvágás sassoon jelleggel 1., férfi felnőtt divat 2., összetettben 1. A magyar bajnokságon pedig Kovács Lajos szerzett két első (férfi divat, vágás, szárítás, női divat Nap színe), és egy második helyet (női divat hajvágás).

A szakmai sikerek nem új keletűek a Zsoldosban, hiszen két éve elnyerték már az ország legjobb képzője címet, s jutott már az iskolának a legjobb oktató elismerés is. A sikeres csapatban volt még Bojda Renáta, Szabó Kata, Szeri Nikolett, Görcsi Magdolna, Kovács Judit, Szűcs Alexandra, Hrab Annamária.

Beszélgetésünkből kiderül: az eredménynek komoly ára volt, naponta reggeltől estig készültek a versenyre, de megérte. Három nap iskolát 7 nap gyakorlat követ Vásárhelyen Meszlényi Tamásné vezetésével. Modelleken, babákon és egymáson gyakorolnak a tanműhelyben, mindezt oktató felügyelettel. Abban nem tesznek különbséget, hogy mondjuk a női alkalmi konty vagy a szabad női hajvágás-e a nehezebb, kinek mi tetszik. Elméleti tanáruktól, Medgyesi Arnoldnétól megtudom: népszerűnek számít a fodrász szakma az iskolában, 11-13. osztályban tanulják, összesen 50 körüli most a létszám.

A versenyek előtt tanulmányozzák az aktuális világbajnokságon készült képeket, a divatszíneket, illetve saját elképzeléseiket is megvalósítják. A versenyen nagyjából félóra áll rendelkezésükre, előtte, közben és utána mesterfodrászok zsűrizik a frizurát. Az elkészült remekeket fotóit felteszik az internetre, felhasználható referenciának.

A frizurákkal ki lehet menni az utcára, de azért Pesten más, mint itt, gondolják a lányok, akik egyébként nem feltűnő, extravagáns, inkább divatos hajkoronát viselnek.

Szakmájukat a fodrászüzletekben uralkodó, mással össze nem hasonlítható légkör miatt is szeretik a tanulók. A versenyeken másoktól is sokat tanulhatnak, de azt is elárulják, a fiatalabbak már tőlük is kérdeznek.

A félévi elméleti és gyakorlati vizsgákat említik, mint következő megmérettetésüket. Szakmai tantárgyaik között találjuk az anyagismeretet, a művészettörténetet, a hajviselet-történetet is. Szakmai idegen nyelvként németet tanulnak, ennek hasznát vehették akkor, amikor a müncheni társintézményükben voltak, de a jövőben is terveznek oda látogatást. Többen a lányok közül azon a véleményen vannak, hogy külföldön fognak dolgozni, mert ott valószínűbb a boldogulás. A szakmájukhoz azonban ragaszkodnak.

Várják a hajmodelleket, akiknek érdemes is jelentkezni, mert szépülhetnek.

(darók)