XXXVII. évfolyam 51-52. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Szeretetteljes karácsonyt, boldog új évet!
 

2006. december 22.


Kigyulladt az adventi koszorú negyedik gyertyája is, mely jelzi, hogy végéhez közeledik a készülődés időszaka és eljött a várt karácsony.

Az elmúlt hetekben sokan sokféleképp készültünk erre az ünnepre.


Bővebben


 

A Hungerit éve
 

2006. december 22.


Ismét eredményes évet zárt a Hungerit Zrt. A javuló tendencia immár harmadik éve folyamatos. Ez azt jelenti, hogy a társaság idén 31 milliárd forintot meghaladó árbevételt teljesít. Tovább javult az eredményesség, várhatóan 1,4 milliárd körüli adózatlan eredményről adhatnak számot zárszámadáskor. Ezt közel azonos menynyiségű, 43-44 ezer tonna áru levágásával és feldolgozásával érte el a cég, döntően a szentesi központi telephelyen.


Bővebben


 

A piacvezeto Legrand (2)
 

2006. december 22.


Jó évet zár a Legrand Zrt. Károlyi László vezérigazgató sajtótájékoztató keretében elmondta: árbevételük tavaly 9,7 milliárd forint volt, 2006-ra pedig 12,9 milliárd várható. Jövőre ez a mutató elérheti a 17 milliárd forintot is. Stabilitásukat jelzi, hogy az utóbbi években nőtt az alkalmazottaik száma: míg 2005-ben mintegy 320-an dolgoztak a nemzetközi cégnél, az idén már 362 személyt foglalkoztatnak. Jövőre pedig 422 dolgozóval számolnak.


Bővebben


 

Nyílt levél a polgármesternek
 

2006. december 22.


Békés tüntetést hirdettek a Szentes és vonzáskörzetében lévő Polgári Körök szervezetei. A néma demonstráció céljaként a szervező, Tóth István az élhető Magyarországot említette, a kormány megszorító intézkedései ellen kívántak fellépni szerdán a polgármesteri hivatal előtt. Bevallása szerint a miniszterelnököt annak itteni látogatásakor kifütyülő férfi azt mondta érdeklődésünkre, hogy maga köré jó érzésű embereket várt, akik nem csak érzik az ország valós helyzetét, de fel is merik vállalni véleményüket. A mintegy kéttucatnyi szimpatizáns táblákkal az Erzsébet téri parkban gyülekezett, ahol felolvastak egy nyílt levelet, amelyben a választási ígéreteket kérték számon a kormányzó párton. A petíció Szirbik Imre országgyűlési képviselőhöz szólt, melyben azt kérik, "amennyiben cseppnyi felelősséget is érez az országban és a választókerületben élő állampolgárok sorsáért, ne szavazza meg az őket - önhibájukon kívül - megnyomorító intézkedéseket". A kérelmet a kabinetiroda vezetője vette át. A társaság alig egyórás csoportosulás után békésen szétszéledt.


 

Díjazott kirakatok
 Ahogy a lakosság látta

2006. december 22.


A december 15-i önkormányzati ülésen hirdették ki az ünnepi kirakatverseny végeredményét. Dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző elmondta, három éve változtattak a módszeren, most már nem egy bizottság értékeli a versenyt, hanem a lakosság dönti el azt szavazatával. Összesen 42 üzlet vett részt az akcióban, és 7744 szavazat érkezett be a szervezőkhöz.

A Kossuth utcai Jutka virágüzlet végzett az első helyen 1111 szavazattal. Második az Ági Virágüzlet, harmadik a Raffai Csavarkerbolt lett. Emléklapot kapott a 4. helyezett Gyógynövény és Reform Élelmiszer üzlet és az 5., Éden Édességbolt. A szavazók közül sorsolással a tömörkényi Magyar Zsuzsanna, a szentesi Őze István és Csák Bálint nyert értékes vásárlási utalványt, melyet a polgármesteri hivatal 112. számú irodájában vehetnek át.


 

Mindenkinek jóakarat adassék!
 

2006. december 22.


Isten kegyelméből 2006 karácsonyának küszöbéhez is elérkeztem. S megvallom, nagyon hálás vagyok érte. Így aztán a kedves olvasó elhiheti, hogy tele van a szívem köszönettel azok iránt is, akik rendszeresen olvassák kis írásaimt, és kiérzik belőlük, tele vannak az igazság keresésével és a jó akarásával még olyankor is, mikor netán vitathatóak állításai. Miért lennék 89 évesen tévedhetetlen?


Bővebben


 

Szentes jegyzője és főbírája
 Száznegyven éve hunyt el Boros Sámuel (I.)

2006. december 22.


Aki Szentesen él, annak ismerősen cseng Boros Sámuel neve. Utca és középiskola viseli nevét, a városháza közgyűlési termében látható életnagyságú portréja, két szobor, egy emléktábla és egy emlékkönyv biztosítja halhatatlanságát. Mivel érte el kortársai és az utókor megbecsülését? Választ kapunk, ha halálának évfordulóján, nyomon követjük küzdelmekkel teli életútját.


Bővebben


 

Százéves a város pálmás címere
 Évfordulók - 2006.

2006. december 22.


100 éve, 1906. december 17-én a városi közgyűlés a Szentesen építendő új járásbírósági épület részére telket, 200 ezer téglát és szükséges mennyiségű homokot ajánlott fel az igazságügyi kormányzatnak. (Az épület csak 1912-ben készült el, Dobovszky József István tervei alapján.)


Bővebben


 

Családi hangverseny
 

2006. december 22.


Egy rendhagyó zenei esemény helyszíne lesz december 26-án, karácsony másnapján 16 órakor a zeneiskola nagyterme.

Kellemes kikapcsolódást ígérő, karácsonyi koncertre szeretném invitálni a tisztelt érdeklődőket, gyerekeket, szülőket, családtagokat a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Hangversenytermébe.

Ezt a, mondhatjuk úgy is, újnak számító, családias hangulatra tervezett, ünnepi délutáni hangversenyt meglepetésnek szánják a szervezők, Nagy János és énekes társai, Andor Csilla és Hegedűs Bernadett.

Népszerű, és kedves melódiák szólalnak meg orgonára és énekre hangoltan. Olyan műveket hallgathatunk, melyek jól illenek a karácsony hangulatához, melyek üde színfoltot jelenthetnek ebben a szép időszakban és a délutánon is.

Ilyenkor, karácsony közeledtével és karácsonykor talán jobban megérint mindannyiunkat minden ami szép, minden amiben harmónia, kellem és öröm lakozik.

Talán pont ekkor vagyunk leginkább befogadói a szép melódiák közvetítette érzékeny, szelíd hangulatnak. Talán éppen ilyenkor még alkalmasabbá válik lelkünk is befogadni a szépet, a maradandót.

E karácsonyi zenei délután keretében különböző, igen ismert művek szólalnak meg. A jó zene pedig lélekig, szívig hatol, hogy azután mosolyt fakasszon és örömöt árasszon.

Mikor máskor, mint karácsonykor ne beszélnénk a derűről, a gondtalan, örömteli percekkel megajándékozó művekről, ezt az érzést közvetítő muzsikáról. Meghitt pillanatokat élhetünk át, az ünnep hangulatához méltó és azt megerősítő dallamokkal, amelyek még kellemesebbé tehetik az ünnepet.

Mészárosné Surányi Olga


 

Szolgálni a megyét
 

2006. december 22.


Tisztelt szentesi polgárok! Nagyon köszönöm Önöknek, hogy 2006 októberében a megye lakóinak többsége a polgári oldalt támogatta, és hálásan köszönöm külön-külön mindenkinek, aki tett is azért, hogy minél többen fejezzék ki akaratukat az urnáknál. Októberben új összetételű, új szellemiségű közgyűlés állt fel Csongrád megyében. Remélem, hatékony és eredményes lesz a munkánk, amellyel Csongrád megyét, annak településeit, lakóit szeretnénk szolgálni. Bízom benne, hogy az elkövetkező négy év alatt ezt minden megyei választópolgár személyesen is meg fogja tapasztalni, hiszen a munkánk értelme ez: szolgálni a megye, az egyszerű emberek boldogulását.


Bővebben


 

Aláírások a kispiacért
 Megmentenék az árusítóhelyet

2006. december 22.


Közmeghallgatással kezdődött a képviselő-testület ez évi utolsó ülése. A jelenlévő polgárok közül ketten a Klauzál utcai piac megmaradásának érdekében emelkedtek szólásra.

Mint ismeretes, az előző önkormányzati ülésen elhangzott annak bezárása. Özv. Tofán Antalné kijelentette: a szentesi vásárlók érdeke is, hogy a kispiac megmaradjon. Az árusítóhely már 25 éve működik, és csak pár asztalra lenne szükség, hogy legalább az élelmiszereket felrakják azokra. Az asszony azt is hozzátette: azért szeretnék, ha nem szüntetné meg az önkormányzat a kispiacot, mert az őstermelők dolgozni akarnak, nem pedig segélyen élni. Ezért viszik a kertjükben megtermelt felesleget eladni.

A nagycsaládosok nevében Molnárné Sebők Zsuzsanna kért szót. Elmondta: Hódmezővásárhelyen is van kispiac, és Szentesen is meg kellene teremteni az árusítás feltételeit annak érdekében, hogy ne a földről kínálják az árukat. A fiatalasszony azt is említette: évtizedekig senkinek sem szúrt szemet a Klauzál utcai árusítóhely. Molnárné három gyermeket nevel, van főállása, ám ahhoz, hogy elfogadható körülmények között tudjanak élni, szükség van arra a bevételre is, amelyre a kispiacon tesz szert. Az asszony végül a piac megmentése érdekében a lakosság körében összegyűlt aláírásokat adta át Szirbik Imre polgármesternek.

Dömsödi Teréz, a Mosolygósabb Régióért Egyesület elnöke egy önálló színtársulat alakítása iránti javaslattal hozakodott elő. Mint mondta: abban a reményben, hogy a gazdasági helyzet előbb-utóbb javulni fog. Ha megvalósulna az elképzelés, munkahelyek is létesülnének általa - jegyezte meg. Véleménye szerint hosszú távon a színtársulat fenntartása csökkentené az önkormányzat kultúrára fordított kiadásait, s fellendíthetné Szentes idegenforgalmát is. Javasolta továbbá, hogy a város a gázközművagyona után kapott összeget csoportosítsa át a Tóth József Színháztermet is magába foglaló épület beázásának a megszüntetésére.

L.J.


 

Félmilliárdot pályáztak
 

2006. december 22.


Idén összesen több mint 526 millió forinttal gyarapították a várost az intézmények és az önkormányzat által benyújtott nyertes pályázatok. A közintézmények sikeres pályázatíróit hagyományt követve köszöntik és jutalmazzák a városházán, így történt ez december 19-én is.

Az ünnepségen a Koszta József Általános Iskola műsorát követően Szirbik Imre polgármester értékelte a pályázati munkákat. Ezekből ebben az évben 175 készült el, az igényelt összeg meghaladta a 728 milliót. A nyertes pályázatok kihirdetésekor az intézmények 89 esetben örülhettek, az önkormányzatnak pedig 31 pályázatát fogadták el. Így alakult ki 120 nyertes munka összegzéseként az 526 millió forintos pályázati pénz, melyből 450 millió forint feletti összeget nyert az önkormányzat, több mint 76 millió forint pedig a városi intézményekhez vándorolt. Ez azonban még pozitív irányba változhat, tekintve, hogy 14 intézményi, illetve 10 helyhatósági pályázat jelenleg is elbírálásra vár.

A pályázatot benyújtó intézményeknél első helyre rangsorolható a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola, mely 19 pályázatából 14 esetben nyert, összesen 22 és fél milliót. A Családsegítő Központ hét nyertes pályázattal 15 millió forinthoz jutott, míg a Szentes Kistérségi Többcélú Társulás három darab pozitívan elbírált pályázata hét és fél milliót jövedelmezett, hasonlóan kiemelkedik a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, mely 3 nyertes pályamunkával 7, 3 millióval gyarapodott.

D. J.


 

Köszönet az életmentőnek
 

2006. december 22.


Szentes város önkormányzata életmentő emléklapot és ajándéktárgyat adományozott Kovács Zoltán szentesi lakosnak. Az elismerést levélben kezdeményező Villás Józsefet augusztus 20-án délelőtt a lépcsőházban baleset érte.

Történt, hogy a szombati ebéd elfogyasztása után elhatározták, hogy meglátogatják a vidéken élő dédnagymamát. Az emeletes társasházban lakó házaspár a három gyerekkel már lent volt az autónál, amikor a férjnek eszébe jutott, hogy a gyerekülést a tárolóban felejtette. Visszament az automatikusan csukódó bejárati ajtóhoz, amely már majdnem bezárult előtte, ám a férfi az üveget tolva megpróbálta kinyitni. A hagyományos ablaküveg azonban betört, és az édesapa teljes lendülettel beleesett. A bal karján súlyos sérülést szenvedett. Azt már a mentőorvostól tudta meg, hogy ha időben nem érkezik segítségére a fiatalember, bizony elvérezhetett volna.

A képviselő-testület decemberi ülésén az önkormányzat nevében Szirbik Imre polgármester adta át az emléklapot és az ajándéktárgyat Kovács Zoltánnak. Másodpercek alatt történt mindez - mesélte a Hungerit Zrt. gépkezelője. A kitüntetett természetesnek tartja, hogy segített, mint mondta: még ő is szorulhat támogatásra.


 

Egy élet részletei és a lovak
 

2006. december 22.


Az év utolsó közéleti kávéházi összejövetelének vendége Móra József agrármérnök volt. Az előző meghívott, Demeter Attila mutatta be a közönségnek. Olyan ember Móra József, aki közéleti és szakmai munkája apropóján tekintélyt szerzett magának. Négy állomást említett az életéből: kutatói munkáját (harminc éve találkoztak a kertészeti kutatóintézetben), oktatói tevékenységét, az öntözés területét Cserebökényben, majd helyi és megyei önkormányzati képviselői tisztségét. Őt "átvágta" a képviselő, mert a Kurca-parti vallomásokban keresett róla adatokat, de kiderült, hogy nem vallott saját magáról.


Bővebben


 

Megérinteni az embert
 

2006. december 22.


Szebellédi Anna Nagy-mágocson született, az ottani kastélyotthonban kezdett el dolgozni kisegítő gondozónőként még 1965-ben. Azt mondja, azért, mert nem volt kedve gimnáziumba menni. Nagyon egyszerű parasztcsaládból származom, úgy érzem, a szüleimtől jó neveltetést kaptam - meséli.


Bővebben


 

Tárgyalnak a Petőfiről
 

2006. december 22.


Tavasszal kezdődhet el leghamarabb a szentesi Petőfi Szálló felújítása, ha sikerül megegyeznie a szentesi önkormányzatnak a befektetőjelölttel, mondta lapunk érdeklődésére Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. A város másodszorra írta ki a közbeszerzési pályázatot, melyre a Kész Kft. által irányított konzorcium adta be jelentkezését. Most az úgynevezett versenypárbeszéd következik, a feltételekről, elszámolásról, üzemidőről és a felújítás mikéntjéről. A tárgyalássorozat 2-3 hónapig tarthat és ezt követően várhatóan márciusban kerülhet sor a szerződés végleges aláírására. Amenynyiben a befektető vállalja, hogy felújítja és működteti a Petőfi Szállodát, akkor az önkormányzat 40-50 évre bérbe adja azt.


 

Karácsonyi ajándék
 

2006. december 22.


A hét közepén, szerdán az ajándékozás igazi művészetét gyakorolták a szentesi műszaki dandár hídépítő zászlóaljának katonái, amikor a helyi Dr. Bugyi István Kórház Gyermekosztálya számára átadták a novemberben tartott zászlóalj-bál tombola-bevételéből vásárolt ajándékaikat.

Dr. Tóth Edit a huszonöt ágyas osztály főorvosa köszönettel vette át az öt funkciós szobakerékpárt, valamint a társasjátékokat tartalmazó adományt a zászlóalj képviseletében megjelent katonáktól, akik jókívánságait Nyers József mérnök-alezredes zászlóaljparancsnok tolmácsolta.

A főorvos megfogalmazta, hogy a közel százezer főt ellátó körzetű kórház megajándékozott osztálya jól fogja hasznosítani a kapott szobakerékpárt, amit a túlsúlyos gyermekek óvatos terheléssel történő kezelésénél fognak alkalmazni.

Fekete ftzls.


 

A Barthások évzáró szalagtűzője
 

2006. december 22.


Idén utolsó alkalommal rendeztek szalagtűzőt a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. December 15-én a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola végzős bálja zárta az évet, de nem az évadot, hiszen a jövő év elején még két szalagtűzőt rendeznek városunkban.


Bővebben


 

Sikeresen gyűjtöttek
 

2006. december 22.


A Szentes Városáért Civil Fórum ez évben is megrendezte szeretetakcióját a szegények karácsonyáért. A polgármesteri hivatal szociális osztálya által javasolt rászoruló családok még az ünnep előtt megkapják a gyűjtőakcióból származó ajándékcsomagokat.


Bővebben


 

Simonyi Zsigmond "tanítványai"
 

2006. december 22.


A Deák Ferenc Általános Iskola Damjanich János Tagiskolája ebben a tanévben 10. alkalommal rendezte meg 10-14 éveseknek az országos Simonyi Zsigmond helyesírási verseny területi fordulóját, melyen közel 90-en vettek részt.


Bővebben


 

Játszva tanulnak franciául
 

2006. december 22.


A Boros Pinceszínház tíz éves fennállásáról szóló tavalyi cikkünkben még arról írtunk, hogy a Boros Sámuel szakközépiskolában működő színjátszókör korábban alig lépett ki az iskola falai közül, most pedig Pádár Zsolt, a vezetőjük azzal büszkélkedhet: idén több külföldi fesztiválon vettek részt nagy sikerrel.


Bővebben


 

Karácsonyi jelképeink és szokásaink
 

2006. december 22.


Advent

A latin eredetű adventus szó megérkezést jelent. A Jézus születésére való várakozás, a karácsonyra való lelki felkészülés, a reménykedés négy hetes szent ideje az advent. Régen az ünnep kezdetén éjféli harangszó hirdette advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5-6. században gyökerezik. Ekkor még az emberek böjtöléssel készítették fel magukat az ünnepre ebben a négy hétben, s nem tartottak esküvőket és mulatságokat.


Bővebben


 

Családról és médiáról
 Hétköznap és ünnep Süveges Gergőéknél

2006. december 22.


Pár héttel ezelőtt a Szentesi Keresztyén Pedagógus Társaság meghívására városunkban látogatott Süveges Gergő (képünkön), a Magyar Televízió közismert bemondója, hogy előadást tartson Család és média címmel.


Bővebben


 

Szebbé tették az ünnepet
 A Magyar család karácsonyfája

2006. december 22.


Halk karácsonyi zene szól a gyermekzsivajban. A hangulat meghitt és várakozással teli. Sok kíváncsi apró szempár szegeződik a csomagok előtt álló Magyar házaspárra. Abban a pillanatban tőlük várják a csodát. December 16-án, immár hetedik alkalommal nagycsaládosokkal telt meg a Hungerit Zrt. ebédlője.


Bővebben


 

Filléres praktikák
 

2006. december 22.


Illatzsák

A fahéj, a szegfűszeg, és a narancs meghatározó illatai az előttünk álló ünnepnek. Jó, ha a szobában a fenyő illatán kívül ezek is érződnek. Készíts apró zsákocskákat áttetsző, ritkán szőtt anyagból. Helyezz beléjük egész szegfűszegeket, fahéj rudakat és szárított narancshéjat. Ha ez megtörtént, akkor kösd be szájukat bordó vagy aranyszínű fonállal. Az így elkészült zsákocskákat a karácsonyfára is akaszthatod, de gyümölcskosár szélére is teheted.


Bővebben


 

Karácsonyi furcsaságok
 

2006. december 22.


Általában minden karácsony valamiért rendhagyó, emlékezetes az emberek életében. Vagy azért, mert máshogyan díszítették fel a fát, mint máskor; vagy azért, mert kopogtat egy rég nem látott ismerős, esetleg történik valami olyan esemény, mely megváltoztatja az egész ország életét. Lehet ezek mellett még számtalan dolog, mely emlékezetessé teszi ezt az ünnepet. Egy- két ilyen furcsa történetről a korabeli újságokban feljegyzés is születik. Most megpróbálunk felidézni egy-kettőt a régi szentesi hetilapokból.


Bővebben


 

Mikulás-nap
 

2006. december 22.


A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Vezetősége december elején Mikulás napot rendezett a Tóth József Színházteremben. Idén a Se-ress Formáció lépett fel, és biztosította a gyerekeknek a vidám, felhőtlen hangulatot.

A rendezvény adakozó, jó szándékú emberek nélkül nem jöhetett volna létre. 180 ezer forint természetbeni segítséget kaptak és 205 ezer forint pénzbeli támogatást. Ez az összeg nem csak a Mikulás napra lesz elég, hanem hamarosan 150 idős rászoruló embert ajándékoznak meg belőle.

Agócs Lászlóné, a vöröskereszt titkára elmondta, hogy az idei rendezvény már a kilencedik a Mikulás napok sorában. Akkor egy felhívás kapcsán kezdődött el, és azóta hagyománnyá vált. Mindig egy művészt vagy együttest hívnak, fellépett már Csepregi Éva, Ivancsics Ilona, Delhusa Gjon, a Pom-Pom. A gyerekek minden évben kapnak egy kis csomagot, mely csokoládét, müzli szeletet, narancsot tartalmaz.

- 500 gyermeket hívtunk ide a környező intézményekből és a kistérség minden iskolájából - meséli Agócsné. Az iskolaigazgatók a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket küldték, hogy vegyenek részt az ünnepségen. A gyerekek arcán látható mosolyért, az örömért, amikor megjön a Télapó: ezekért a pillanatokért csináljuk a rendezvényt. Ez ad erőt, hogy a következő évben is tartsunk Mikulás napot. Szeretném megköszönni a 25 vállalkozónak, aki támogatta rendezvényünket, és a polgármesteri hivatalnak, hogy a színháztermet ingyen bocsátotta rendelkezésünkre.

M. A.


Bővebben


 

Múltunk korszerű formában
 

2006. december 22.


Több ezer műtárgyat állítottak ki a Koszta József Múzeum újonnan nyílt állandó kiállításaiban, melyek a XIX. és XX. századi Szentes életébe és képzőművészetébe engednek bepillantást.


Bővebben


 

Váratlan ajándék
 

2006. december 22.


Ilyenkor, advent időszakában szívünkkel is felkészülünk a szeretet közelgő ünnepére, a karácsonyra. Tömve vannak a nagy áruházak, ajándékot hajszoló emberek vásárolnak össze szinte mindent, pénztárcájukat sem kímélve. Pedig a legszebb ajándék az, amit mi készítünk a saját kezünkkel, és közben arra gondolunk, vajon a megajándékozottnak sikerült-e kitalálnunk rejtett vágyait. Ajándék lehet egy felvillanó mosoly, egy kis odafigyelés embertársainkra, egy felénk forduló barátságos tekintet. Ilyen ajándékot kaptunk mi teljesen váratlanul és kellemes meglepetésként.

A minap vásárlásból hazatérve a székely virágcsokorral díszített, festett postaládánkban a reklámújságok között egy kis cetlit találtam. Egy áthúzott OTP-s hívószám papírja volt. Látszott, hogy valaki az éppen kéznél lévő, zsebében lapuló cédulát kapta elő, és a hátoldalára piros tollal sebtében a következőket írta: "Üdvözlet a ház lakóinak két erre járótól! Nagyon megfogott minket a háztájék, köszönjük az élményt! Áldja Isten!"

Meghatottan, és kellemesen melegentő érzéssel olvastuk férjemmel, és találgattuk, vajon kik lehettek? Kik lehettek, és mi foghatta meg őket? Talán a kapu tetején lévő ötletes szélforgó, vagy a régi biciklivázra felakasztott virágtartó kosarak? Akármi is volt, tollat kotortak elő, és hangot adtak elismerésüknek, örömet szerezve ezzel nekünk.

Mi pedig boldogan nyugtáztuk, hogy elidegenedettnek, közömbösnek kikiáltott világunkban igenis vannak szépre fogékony, érző szívű, mások felé ismeretlenül is szeretettel forduló emberek. Őket is - Áldja Isten!

Kovács Ivánné


 

Apám tenyere
 Lovas József

2006. december 22.


Az a pofon igazán nagy volt. És kivédhetetlen. Égető csípését még ma is ott érzem az arcomon. Az egyetlen pofon volt, amit apámtól kaptam életemben, talán azért is nyilall még mindig olyan fájdalmasan belém, ha rá emlékezem. Rosszul is esett nagyon, ma már bevallhatom. Apám két kezével inkább simogatott, mintsem megvert bennünket, családját sem illette volna goromba szóval soha. Mégis tőle tartottunk jobban, nem féltünk, csak féltettük őt a hirtelen haragtól, attól, hogy kezét ránk emelje, hogy valaha is megüssön bennünket.


Bővebben


 

50 éve kezdődött
 

2006. december 22.


50 évvel ezelőtt 1956. december 15-én Vajda Lajos és Aradi Mária tanúikkal -Vajda Antallal és Zsoldos Jánossal megjelentek a szentesi anyakönyvi hivatalban Szendrődy József anyakönyvvezető előtt, azzal a szándékkal, hogy külön-külön szőtt tervezgetéseiket a jövőben közösen valósíthassák meg és együvé tartozásukhoz kimondhassák a boldogító igent.

Menjünk vissza egy kicsit az időben. Marika néni és Lajos bácsi gyermekkoruktól ismerik egymást. Játszópajtások voltak. S ahogy teltek az évek a gyermekek ifjú felnőtté növekedtek, s a barátság szeretetté, a szeretet pedig szerelemmé finomult. Nehéz évek voltak ezek, de azért jutott idő egy kis szórakozásra is. Táncmulatságokra jártak Vekerhátra illetve a Kaszinóba. Így érkezett el 1956. december 15-e, házasságkötésük időpontja. Közös életüket a szülőknél kezdték, majd 1958-ban költöztek első otthonukba. Lajos bácsi belépett a termelőszövetkezetbe és ott dolgozott, Marika néni pedig a háztartásban szorgoskodott. 1961 márciusában megszületett leányuk, Évike. Teltek az évek, Lajos bácsi és Marika néni 1976-ban nagy fába vágta fejszéjét: házat építettek, s 1979-ben be is költöztek. Később Marika néni is munkába állt és leányuk is férjhez ment. 1984-ben megszületett első unokájuk, Zsolt, majd 1989-ben Gergő. Ez az esztendő még egy nagy változást hozott életükbe: mindketten nyugdíjba mentek, s így most már könnyebben segítettek az unokák nevelésében. Az unalom azonban a mai napig elkerüli Lajos bácsit és Marika nénit, hiszen nagyhegyi telkükön mindig rengeteg tennivaló akad.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc


 

Tóni bácsi ünnepi konyhája
 

2006. december 22.

  • Dorozsmai harcsarakottas
  • Királyszelet
  • Szilveszteri töltött malac
  • Szilveszteri tea
  • Újévi korhelyleves


Bővebben


 

Világzene-varázs
 CD helybeli közreműködővel

2006. december 22.


Így, nem sokkal a karácsonyi ünnepek előtt, újabb szentesi vonatkozású CD-nek örülhetünk. Az öröm jogos, hiszen a küllemét, és a zenei tartalmát egyaránt tekintve, különös szépségekben gyönyörködhetünk!


Bővebben


 

Rúzsa Magdi most él
 Az énekesnő nem is akart sztár lenni

2006. december 22.


Nagy álmai voltak és még maradtak is. Saját példájával bizonyította, hogy az életben történhetnek jó dolgok. Rúzsa Magdolnáért sokan szorítottak a Mega-sztár-döntő alatt, és sokan várták szeretettel a Seress Formáció koncertjére is.


Bővebben


 

Vetélkedtek a városi gólyák
 

2006. december 22.


November végén városi gólyavetélkedőre várták a középiskolák kilencedikes diákjait az ifjúsági házba.
A Művelődési Központ szervezte a rendezvényt, amelyre 10 fős csapatok jelentkezhettek.

A csapatoknak többek között teszteket kellett kitölteniük: helytörténeti, szenvedélybetegségekről szóló és mozi-tesztet. Volt "Most mutasd meg" játék: közmondásokat és szakmákat mutogattak el a bátor jelentkezők. 1. lett a Boros 2. a Zsoldos, 3. a Pollák, 4. a Terney Béla Kollégium, 5. a HMG csapata. Sok-sok értékes nyereménynyel lettek gazdagabbak a diákok a vetélkedő után.


 

A szeretet vonzásában
 

2006. december 22.


Közeledik az év vége, s vele talán az egyik legszebb ünnepünk, a karácsony, a szeretet ünnepe. Ez a szó a világmindenség talán legerősebb rezgését hordozza magán és mára mégis megfakult kissé, mintha elcsépelték volna kevésbé fontos dolgokra. Kikerüljük, elhadarjuk, szégyelljük megélni az igaz szeretetet. Nem a túlzott ömlengés, ölelgetés és a szeretni szó ismételgetése hiányzik, hanem a szeretet mindennapi megélése tetteinkben, cselekedeteinkben. Azt vettem észre ebben a nagy rohanásban elfelejtjük megélni a dolgokat. Mint, ahogy egy könyvet másfél óra alatt "elfogyasztunk" a tv-n, DVD-lejátszón keresztül. Felgyorsult a világunk. Elfogadom. Alkalmazkodni kell hozzá. De vannak dolgok, amelyek nem működnek ebben a felgyorsult tempóban vagy legalább is nem jól. Nem születik meg ma sem kevesebb idő alatt egy csecsemő, mint kilenc hónap. A dolgokat igazán mélyről, tisztán kellene megélni, átélni. Mi lettünk az anyagi világ rabszolgái. Engedelmesen kiszolgáljuk és feláldozzuk magunkat a fogyasztói társadalom oltárán. A fel nem ébredt emberek, a tudatlanok és a "megvilágosulat-lanok" vannak többen.

Nekünk, kik még dörzsölgetjük alig felébredt, álmos szemünk, s korog "éhes gyomrunk" és szomjazzuk a felismert végtelent, hatalmas a felelősségünk, és legfőképpen a dolgunk. Itt nem hittérítésről beszélek, hanem arról a türelmes és felvilágosító és szeretettel segítő, gyógyító, oktató munkáról, melyre elengedhetetlenül szükség van. Erőszakkal nem szabad beleavatkozni az emberek életébe. Inkább kíváncsiságukat kell felébreszteni, a többi már a magasabb rendű erők vonzásának törvénye alapján működik. Az embereket úgyis a visszaigazolás győzi meg, a jobb közérzet, a kiegyensúlyozottabb élet, a mindennapi sikerek, helytelen életünkből (betegségek, problémák) való meggyógyulás, s más emberek elismerő véleménye. A legtöbb embert a spirituális útra betegség, boldogtalanság, kilátástalanság indít, keresni kezdi a kiutat, s törvényszerűen az örök igazsággal találja szembe magát. És vannak emberek, akikben egyszer csak felébred a lélek hangja csipkerózsika-álmából, s a kozmikus program beindul. Közeleg a szeretet ünnepe. Tegyünk a képzeletbeli karácsonyfa alá egy kis toleranciát, megértést, egy csipetnyivel több kitartást, mint eddig, több hitet, és egy kicsivel több áldozatot az élet dolgai iránt, és nagyon sok szeretetet. Igazi átéléssel, valós megéléssel. Ehhez kívánok jó egészséget és sok boldogságot minden kedves olvasónak!

Rideg Róbert
természetgyógyász, egészségfilozófus



 

Irodalmi esték kezdődtek
 

2006. december 22.


"S jönnek a téli gondok" címmel Szurmik Zoltán és a gimnázium 10. D osztályos tanulói nagy sikerű előadást tartottak advent harmadik hetében. A Művészetek Háza ezzel nyitotta meg Irodalmi Esték elnevezésű kulturális rendezvénysorozatát. Versek sorain át fogták kézen a közönséget és vezették a lélek kitaposatlan útjain.


Bővebben


 

Viszonoznák a vendéglátást
 

2006. december 22.


Romániában a futsal előrébb jár, mint nálunk, hiszen válogatottjuk Európában az 5., a világranglistán pedig a 10. hely környékén tanyázik. Novemberben - a sportcsarnok 10. születésnapjának tiszteletére - a craiovai futsal csapat volt a Legrand-MetalCom ellenfele: A két gárda 6-6-os döntetlent játszott egymással. A craiovaiak csapatvezetője, Kovács Eduard (a kép jobb szélén áll) a mérkőzés előtt mesélt lapunknak a szomszédos ország futsaljáról.


Bővebben


 

Brazil túra - felemás érzésekkel
 

2006. december 22.


A világ két legjobb futsal válogatottja ellen léphetett volna pályára Koncz Zsolt, ha a szövetségi kapitány, Kozma Mihály több bizalmat szavaz neki. A szentesi labdarúgó ugyanis a négy mérkőzésen összesen, írd és mondd, egyetlen percet tölthetett a pályán. Viszont testközelből nézhette a spanyolok és brazilok játékát.


Bővebben


 

Utoljára szelték a vizet
 

2006. december 22.


Az év utolsó hazai nemzetközi versenyét rendezték meg Budapesten a Nyéki Imre uszodában. A hazai versenyzők népes mezőnye mellett sok külföldi is rajthoz állt, többek között Sergii Fesenko is, aki régi hírnevéhez méltó módon szelte a vizet most is. A Szentesi Delfin ESC versenyzőinek is jól sikerült, néhányan megjavították egyéni legjobb eredményüket.

Pólyáné Téli Éva: 100 mell, 100 pille, 133 vegyes, 33 gyors, 33 mell, 33 pille 1. Kovács Imréné: 100 mell, 100 hát, 33 mell, 33 hát, 33 gyors 1. Dr. Venczel Kincső: 100 pille, 33 gyors, 33 pille, 133 vegyes 1. Cseuz László: 100 mell, 100 pille, 33 pille, 133 vegyes 2. 33 mell, 33 hát, 33 gyors 3. Kiss Csaba: 100 pille, 33 gyors 1. 33 pille, 133 vegyes 2. Gullay Mihály: 33 mell, 100 mell 1. 33 gyors 2. Debreczeni Beáta: 100 mell, 33 mell 1. Balázsné Lukátsy Kati 133 vegyes 1. 200 gyors, 100 hát 2. 100 mell 3. Becsák Jánosné: 200 gyors 1. 100 mell 2. Dr. Bakacsi Gyula: 200 gyors 1. 100 hát 3. Palai Patrik: 100 hát 1. Barakonyi Judit: 100 mell, 33 mell 2. 33 gyors 3. Melkuhn Dezső: 100 pille 2. 200 gyors 3. Szabó Imre: 100 pille 2. 100 mell 3. Orosz Erika: 200 gyors 3.

4x33 férfi gyorsváltó: I. kcs 1. Szentes (Takács Sándor, Kiss Csaba, Csipes Andor, Molnár Gergő). 4x33 női gyorsváltó: I. kcs 1. Szentes (Venczel Kincső, Debreczeni Beáta, Téli Éva, Barakonyi Judit).

4x33 női vegyes váltó: I. kcs. 3. Szentes (Venczel K., Debreczeni B., Téli É., Barakonyi J.), IV. kcs 3. Szentes (Kovács Imréné, Bodnár Istvánné, Becsák Jánosné, Balázsné Lukátsy Kati).

Pólyáné Téli Éva


 

Vereséggel zártak
 

2006. december 22.


A Szentesi Kinizsi férfi NB II-es asztalitenisz csapata a 2006/2007-es bajnokság őszi idényének záró fordulójában hazai "asztalnál" látta vendégül a Borsodi Volán II. csapatát. A vendég volánosok szomorúvá tették a hazaiak számára az őszi idény utolsó fordulóját, hiszen 10-8 arányú vereséget mértek a Szentesi Kinizsire. Pontszerzők: T. Nagy Zsolt 4, Zoltai Zoltán 2, Simon Viktor, Juhász Árpád 1-1.


 

FIFA-meccseken fújta a sípot
 Pádár László ott volt Maradona indulásánál

2006. december 22.


A közelmúltban mutatták be a nagyközönségnek a Nagy szentesi sportkönyvet abból az alkalomból, hogy elkészült a 416 oldalas egykori szentesi sportolók emlékét, pályafutását összefoglaló könyv. A helyi kiadványban még szerkesztés közben újabb ismerős névre bukkantak a szerkesztők. Pádár László nemzetközi labdarúgó játékvezetőként öregbítette Szentes hírnevét. Közösen emlékeztünk.


Bővebben


 

Hatvan év szeretetben
 

2006. december 22.


Antal József és Botos Eszter a múlt hét végén ünnepelte 60. házassági évfordulóját.

A meghitt családi ünnepségen Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte a házaspárt a Nádas Csárdában (képünkön).

Józsi bácsi és Eszterke néni sokgyermekes családból származott, de már akkor is látszódhatott, hogy életük egyszer közös pályán folytatódik, mert mindketten harmadik gyermekként születtek. Antal bácsi 1938-ig cseléd volt, amíg be nem sorozták. 48 hónapig volt katona a szentesi Huszár laktanyában , majd 5 hónapig hadifogoly volt. Szabadulása után pedig kubikos lett.

1946. december 17-én fonódott össze élete Eszterke nénivel, aki ezek után a háztartást vezette és ápolta idős szüleit. Viszontagságos életükben a boldogságot két gyermekük hozta, akik révén 4 unokával és 5 dédunokával gyarapodott a család.

Kép és szöveg: Vidovics


 

Elődöntőben a Legrand
 

2006. december 22.


Hétfőn este roppant érdekes, izgalmas és fordulatos összecsapáson nyert hazai pályán a Legrand-MetalCom-Szentes a Rubeola FCCsömör csapata ellen az első osztályú futsal bajnokságban. A vendégek az első 20 perc után még 5-2-re vezettek, ám a második játékrész egyértelműen a szentesieké volt,ezt a félidőt 5-1-re nyerték Kerepeczkiék, így végül 7-6-ra győzött a Legrand. A találkozó legeredeményesebb játékosa Ábel Péter lett, aki egymaga négyszer volt eredményes, rajta kívűl Szűcs két, Szarvas pedig egy találatot szerzett. A tabellán a Legrand jelenleg az ötödik pozícióban tanyázik 19 ponttal. Ami a Magyar Kupa küzdelmeket illeti, itt a szentesiek bekerültek a négyes döntőbe, amelyet január 6-7-én rendeznek Berettyóújfalun. A sorsolás kedvezett a mieinknek, hiszen a két jelenleg legjobb formában lévő gárda , a Gödöllő és a Mezei Vill csap össze az egyik elődöntőben, míg Szentes a Kanárikat ütheti el a továbbjutástól.

H. V.


 

Talányos betörések
 

2006. december 22.


Három, igazán talányosnak mondható betörés-lopás miatt indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság ezen a héten. Három belvárosi lakásba hatoltak be a tettesek úgy, hogy a zárat nem rongálták meg, sőt miután távoztak, az ajtót újra bezárták maguk mögött. Az egyik lakásból félmillió, a másik kettőből százezres nagyságrendben tűntek el értékcikkek. A hatóság emberei jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen hamis kulcsot, illetve illegális zárnyitó eszközöket használhattak a tolvajok.

November 29-én történt, hogy az egyik autóbontóból hűtőket loptak el ismeretlenek. A kár egészen pontosan 1 millió 472 ezer forint volt. A rendőrség munkatársai kedden azonosították az elkövető személyét, aki ellen lopás miatt indult eljárás.

Transzformátor berendezést rongáltak meg bátor színesfém-tolvajok, és ezért akár az életükkel is fizethettek volna. A trafót először elmozdították a helyéről, majd összetörték, miközben 20 ezer Volt "keringett" körülöttük. A lényeget azonban elérték: elvitték a réztekercset.

Az ünnepi időszakban a közrendvédelmi és igazgatásrendészeti szakemberek fokozottan ellenőrzik a petárdák árusítását. A rendőrség munkatársai felhívják a figyelmet a kulturált szilveszteri szórakozásra, hiszen a petárda akár lakástüzet, sőt maradandó fogyatékosságot is okozhat, magyarul: balesetveszélyes.

Karácsonykor, szilveszterkor üres, őrizet nélküli lakásokban, házakban ne tartson senki jelentős összegű készpénzt, ékszert. Aki teheti, őriztesse ingatlanát vagyonvédelmi, biztonsági cégekkel.

H. V.


 

Nem is volt veszélyben
 Megmenekült a póni!

2006. december 22.


Mély indulatokat kavart az állattartás kérdése a városban. A még 2003-ban elfogadott, de 2007. január 1-jén hatályba lépő döntés azt mondja ki: haszonállatot a családi szükségleten fölül, csak a város külterületén lehet tartani. A családi szükséglet fogalma az alábbiak szerint módosul: juh, kecske 4 db, sertés 5 db, nyúl 5 db, csirke, tyúk 100 db, liba, kacsa, pulyka gyöngyös 10 db.

A Tölgyfa utcában található póni formálisan mentességet kapott a szentesi állattartási rendelet alól, mert sokan azt hitték, hogy társaival együtt áldozatává válhat a január 1-jétől életbe lépő új rendeletnek. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a családnak átadott egy nyilatkozatot, mely arról szólt, hogy a póni nem haszonállat, így rá nem vonatkozik a rendelet. A család tehát a gyermekek örömére megtarthatta a kis lovat.


 

Családi események
 

2006. december 22.


Született: Schwarcz Ottónak és Nagy Évának (Sopron sor 76.) Ottó, Gábor Attila Norbertnek és Szabó Ritának (Gógány u. 67.) Dénes, Nyiri Miklósnak és Ruszkai Anitának (Csongrád, Hársfa u. 57.) Zsombor nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Csák Tamás Tibor (Farkas A. u. 23.) és Setényi Julianna (Eperjes, Nagykirályság 102.), Gortva Tibor és Juhász Bianka (Szalai u. 16.), Molnár Imre (Árpádhalom, Arany J. u. 11.) és Kókai Klára (Csongrád, József A. u. 9.).

Elhunyt: Döme Mihályné Kovács Erzsébet (Nyíri u. 2.), Szabó János (Árpád u. 27.), Kozák Jánosné Molnár Mária (Jókai u. 172.), Bányai Imréné Kormos Lídia (Munkás u. 55.), Szepesi György (Csongrád, Kemény Zs. u. 13.), Mucsi József (Csongrád, Budai N. A. u. 10.), Laczkó István (Csongrád, Vasút u. 92.), Kollát István (Csongrád, Szt. Rókus tér 3.).


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz