<<< Vissza

Karácsonyi furcsaságok

2006. december 22.

Általában minden karácsony valamiért rendhagyó, emlékezetes az emberek életében. Vagy azért, mert máshogyan díszítették fel a fát, mint máskor; vagy azért, mert kopogtat egy rég nem látott ismerős, esetleg történik valami olyan esemény, mely megváltoztatja az egész ország életét. Lehet ezek mellett még számtalan dolog, mely emlékezetessé teszi ezt az ünnepet. Egy- két ilyen furcsa történetről a korabeli újságokban feljegyzés is születik. Most megpróbálunk felidézni egy-kettőt a régi szentesi hetilapokból.

1989 - Szatírok adventkor

Nem a gyermeki fantázia szülte a felháborító hírt: December közepén szatírok riogatták a Hámán Kató iskola diáklányait. A bejelentések nyomán a rendőrség fokozottan ellenőrizte a lakótelep területét. Több személyt azonosítottak, s ellenük eljárást indítottak.

1982 - Átadták a tanmedencét

Decemberben átadták a ligeti uszoda 10x25 méteres medencéjét. A beruházás közel 4 millió forintba került.

1978 - Fejlesztés a buszokon

Jegykiadó automatákat helyeztek fel a helyi vonalakon közlekedő autóbuszokra. Kocsinként 2 darab jegykiadót, amelyek csak 2 forintos érmével működnek.

1970 - Újdonság Szentesen a tasakolt tej

Eddig nem volt korszerű a tej és tejtermékek árusítása. Volt olyan időszak, amikor palackozott formában kerültek a boltokba. Most decemberben pedig a gyártási beruházásoknak köszönhetően megindult a tasakos tej gyártása és eladása.

1968 - Szentesi gyógyvíz

Gyógyvízzé nyilvánították a természet szentesi adományát és az ismert forrás ezután úgy szerepel a katalógusokban, mint kórházi hévízkút.

1946 - Feljegyzések a Szentesi lapban

Egy postás deportálásakor magával vitt 3 zsák kézbesítendő levelet. Mikor 1946-ban hazatért 2 év távollét után, eljuttatta a címzetteknek küldeményeiket.

Hasonló dolog történt meg egy kincstárőrrel, akit azzal bíztak meg, hogy vigyázzon 2, 5 kg aranyra. Egy-két év után már szeretett volna a felelősségtől megszabadulni, de egyik nagykövetségen sem akarták tőle átvenni a rá bízott aranyat.

1945 - Magas árak és vágási tilalom, mérgezés

D. Mihálynét a bíróság 8 napi fogházbüntetésre, valamint 3 évi jogvesztésre ítélte, mert a petrezselymet 46 fillér helyett 1 forint 20 fillérért árulta.

Tilos újévkor a malacvágás. A közellátásügyi miniszter szigorúan fogja ellenőrizni a tilalom betartását a hentesiparosoknál és a vendéglőkben.

J. János 24 éves gyári munkás disznósajttal jóllakott és súlyos húsmérgezést kapott.

1943 - Különös hirdetés és természeti jelenség

Felkérjük a kereskedőket, hogy Szép Veronika névre több cukrot ne adjanak.

A megyeháza felett kettős szivárvány jelent meg, mely ritka természeti jelenségnek számít. Az egyik szivárvány csak 3 színű volt, s a nemzeti trikolort rajzolta fel a decemberi égboltra.

1932 - Furcsa adományszerzési kísérlet

Már akkor is szokás volt a városban az adományok gyűjtése és kiosztása. 1932-ben 20-20 kg gabonát osztottak fejenként a rászorulóknak. Voltak azonban olyan emberek is, akik még többet szerettek volna szerezni maguknak. Ebben az évben a hivatalba bement egy tagbaszakadt magyar, aki azzal a kéréssel fordult a dolgozókhoz, hogy az ünnepek idejére törvényesítsék 7 gyermekét, hiszen csak a szülői ellenállás miatt nem köttetett meg a házasság.

Cseh-Lakos


<<< Vissza