<<< Vissza

Viszonoznák a vendéglátást

2006. december 22.

Romániában a futsal előrébb jár, mint nálunk, hiszen válogatottjuk Európában az 5., a világranglistán pedig a 10. hely környékén tanyázik. Novemberben - a sportcsarnok 10. születésnapjának tiszteletére - a craiovai futsal csapat volt a Legrand-MetalCom ellenfele: A két gárda 6-6-os döntetlent játszott egymással. A craiovaiak csapatvezetője, Kovács Eduard (a kép jobb szélén áll) a mérkőzés előtt mesélt lapunknak a szomszédos ország futsaljáról.

- Mióta van futsal-láz Romániában?

- Négy éve terjedt el igazán ez a sportág nálunk. Akkor az újságokon keresztül ismertük meg a teremlabdarúgásnak ezt a változatát, majd bemutató mérkőzéseket szerveztek 3-4 megyében, aztán megalakult az első, a második, sőt a harmadik liga is. Ez utóbbi azóta megszünt, az A ligán kívül a csapatok egy szinttel lentebb, a két csoportos B osztályban küzdenek a feljutásért. Az első osztályt 14 gárda alkotja, közülük 4-5 a nemzetközi szinten is jó csapat. A Craiova és a Déva profi klubok, profi játékosokkal, ezek a labdarúgók a labdarúgásból élnek. Jelenleg a Déva kiemelkedik a román mezőnyből, tizenegy mérkőzésből tizenegyet megnyertek, BL-résztvevők, nemzetközi tornákon vesznek részt, csakúgy, mint a Craiova.

- Mennyire népszerű a futsal önöknél?

- Déván minden mérkőzésen telt ház előtt játszik a csapat, ami azt jelenti, hogy 1000-1200 néző kíváncsi a teremlabdarúgásra.

- A válogatott milyen játékerőt képvisel?

Európa élmezőnyében foglalunk helyet. Minden hónapban van valamilyen barátságos mérkőzés, legutóbb épp a spanyolokkal játszottunk, januárban jönnek hozzánk az angolok, a bolgárok, szóval nem unatkoznak a futsalt kedvelő drukkerek.

- Ön mindezek mellett játékvezetőként tevékenykedik Romániában.

- A futsal bajnokságban az első osztályban több, mint 60 mérkőzést vezettem, csakúgy, mint a második vonalban. Négy éve a dévai csapatok megalakulásánál és elindulásánál is segédkeztem, de dolgoztam a női kézilabda csapat mellett is.

- Mikor léphet Déván pályára a Szentes?

- Minél hamarabb szeretnénk viszonozni a mostani szíves vendéglátást szentesi barátainknak. Azon leszünk, hogy lehetőleg már a tavasz folyamán megrendezzünk nálunk egy négy csapatos tornát a Szentes, a Gödöllő és a két dévai gárda részvételével.

H. V.


<<< Vissza