<<< Vissza

Világzene-varázs
CD helybeli közreműködővel

2006. december 22.

Így, nem sokkal a karácsonyi ünnepek előtt, újabb szentesi vonatkozású CD-nek örülhetünk. Az öröm jogos, hiszen a küllemét, és a zenei tartalmát egyaránt tekintve, különös szépségekben gyönyörködhetünk!

A zenekar (szójátékon alapuló) neve: Fabula Rasa. Vezetője a sokoldalú tehetségű hegedűs és énekesnő, Szirtes Edina, "Mókus", akit sok más produkció mellett, a Blues B.R.Others Show-ból akár személyesen is ismerhetünk. A csapat szentesi tagja az ütőhangszeres Kertész Ákos. A lemez címe: "Csindratta". A műfaja pedig, világzene!

Igaz ugyan, hogy a világzene definícióját Marton László Távolodó, a Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpada programjának szervezője sem volt képes pontosítani a műfajról szóló könyvében, de a Fabula Rasa muzsikája mégis egyértelműen ide sorolható. Pontosan azért, mert nem ragad le két-három ország, esetleg tájegység népzenéjére visszavezethető hatásoknál, amint azt a legtöbb world music-ben utazó zenekar teszi. A dalok (amelyek Szirtes Edina szerzeményei, nem tradicionális, feldolgozott zenékről beszélhetünk tehát) felépítésében, hangszerelésében talán a balkáni (szerb és macedón) népzenei hatások dominálnak. A cigány zenei motívumok szintén feltűnően vannak jelen, csakúgy, mint a magyarok, de a számok egyike például a "Fado" címet viseli. "Ez egy portugál dolog", hogy a Folkestra dalának sorát hívjam segítségül a bővebb magyarázkodás helyett.

A kép azonban közel sem teljes. Szólhatnék még a szórványosan fellelhető kortárs-népzenei hatásokról, amelyet a Makám fejlesztett tökélyre nálunk, a keleties motívumokról, a speciális ritmusalapokról, és egyebekről is. Ki hitte volna, hogy ennyire sokszínű és mesésen varázslatos tud lenni a zene világa, a világ zenéje?

A legfontosabb tényező mégis az, hogy egységes, a Fabula Rasára sajátosan jellemző stílusban szintetizálódik, testesül meg mindez. Új, magas minőség született! Ezzel a nemzetközi piacon sem vallanak szégyent Kertész Ákosék, amelyre az idei Fringe Fesztivál-győzelem hatására már a lemez megjelenése előtt kiléptek.

Bővebb információk a zenekar honlapján (www. fabularasa.hu), valamint Kertész Ákosén olvashatók (akoskertesz.com)

Olasz Sándor


<<< Vissza