<<< Vissza

Tóni bácsi ünnepi konyhája

2006. december 22.

Dorozsmai harcsarakottas

Hozzávalók: 1,2 kg harcsa, 1 halászlékocka, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, csípős paprika, só.

A körethez: 25 dkg csuszatészta, 10 dkg túró, 1 dl tejföl, 1 tojás, őrölt bors, só.

Elkészítése: Filézzük ki a harcsát és a csontjából a halászlékockával fél liter vízből főzzünk alaplevet. A filéket sózzuk meg, forgassuk meg lisztben és kevés olajban mindkét oldalukat kissé süssük meg. Vágjuk apróra a hagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, majd a hal sütőedényében dinszteljük meg. Szórjuk rá a kockára vágott paprikát és a paradicsomot. Szűrjük rá az alaplevet, tegyük bele a halszeleteket és pároljuk készre. Végül tejföllel habarjuk be. A kifőtt csuszatésztát keverjük össze a tejföllel, túróval, tojással, fűszerezzük sóval, borssal és kivajazott tepsiben 10 percig sütjük. Ezzel tálaljuk a harcsarakottast.

Királyszelet

Hozzávalók őzgerincfomához: 15 dkg sütőmargarin, 5 tojás, 15 dkg cukor, 1 ek. rum, 10 dkg durvára vágott dió, 10 dkg mazsola, 15 dkg finomliszt, fél citrom reszelt héja.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, habosra keverjük a margarint a cukorral, a tojássárgákkal és a rummal. Ezután hozzáadjuk a diót, a felvert tojásfehérjét, a lisztet, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Jól összekeverjük és az őzgerincformába öntjük. 40-45 percig sütjük 160 fokon. A királyszeletet bevonhatjuk csokoládéval vagy fehér mázzal és a tetejét megszórhatjuk mandulával vagy pirított dióval.

Szilveszteri töltött malac

A megtisztított, megmosott szopós malacból kifejtjük a csontokat, majd jól besózzuk. 1 kg párolt savanyú káposztából és 20 dkg apró kockára vágott füstölt húsból készült töltelékkel megtöltjük és összevarrjuk. Forró sütőben fóliával letakarva megsütjük. Időnként zsírral meglocsolgatjuk. Mikor már megpuhult a fóliát eltávolítjuk és ropogósra sütjük. Hogy szép piros legyen sörbe mártott szalonnával kenegetjük.

Szilveszteri tea

Hozzávalók 4 személyre: 3,5 dl kész tea, 1 félbe tört fahéjrúd, 25 dkg cukor, 2,5 dl vörösbor, 3 egész szegfűszeg, 3,5 dl meggylé.

Elkészítése: A teát a fűszerekkel elkészítjük. Belekeverjük a cukrot, a meggylevet és a vörösbort. Lángon újra főzzük, hogy a cukor feloldódjon és az egész ital jól átmelegedjen. Forrón tálaljuk poharakba töltve, narancs, körte vagy almaszeletekkel díszítjük.

Újévi korhelyleves

Hozzávalók: 1 kg savanyúkáposzta, 1 pár gyulai kolbász, 2 fej vöröshagyma, babérlevél, ételízesítő, tejföl.

Elkészítése: A hagymát öszszevágjuk, zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt. Egy kevés párolás után beletesszük a savanyúkáposztát, felöntjük 2 l vízzel, ízesítjük babérlevéllel és ételízesítővel, lassú tűzön készre főzzük. Tálaláskor tejfölt teszünk rá ízlés szerint. A kolbászt helyettesíthetjük virslivel is.

Jó étvágyat az új évben is!


<<< Vissza