<<< Vissza

Irodalmi esték kezdődtek

2006. december 22.

"S jönnek a téli gondok" címmel Szurmik Zoltán és a gimnázium 10. D osztályos tanulói nagy sikerű előadást tartottak advent harmadik hetében. A Művészetek Háza ezzel nyitotta meg Irodalmi Esték elnevezésű kulturális rendezvénysorozatát. Versek sorain át fogták kézen a közönséget és vezették a lélek kitaposatlan útjain.
A Horváth Mihály Gimnázium és a Szivárvány Művészeti Iskola pedagógusa bevezetőjében úgy fogalmazott: amennyiben a télről gondolkodunk, úgy a fájdalomról is gondolkodnunk kell. Ezek a fájdalmak pedig az egészen személyes szerelmi kínjainktól, a közvetlen környezetünk problémáin át, a legtágabb életterünket érintőket jelentik. Sok tekintetben kitaposatlan útjai ezek lelkünknek.

Kovács Zsuzsanna, Németh Lilla Márta, Somogyi Mária, Szabó Nelli, Szomor Máté, Sztronga Dávid, Benedek Gréta tehetséges drámais diákok kaptak lehetőséget szereplésre, megmutatkozásra ezen a szerda estén. Vass Albert, Hölderlin, József Attila, Kányádi Sándor, Babits Mihály és mások rímbe szedett érzéseit tolmácsolták. Az ifjú magyar-dráma tanár verscsokrokat összekötő gondolatai pedig nem középiskolás fokon tanították és vezették az irodalombarát felnőtt közönséget.

- A legnagyobb lélekrezegtető József Attila - súgta meg Szurmik Zoltán. S azt is, hogy Kányádi Sándor és Babits Mihály versein keresztül kapaszkodót adhat az álmok világa.

A téli hosszú éjszakák és rövidülő nappalok talán még mélyebb érzelmi pontra engedik lépni az embert abban a világban, ahol nem "trendi" gyengének mutatkozni. S mindig, minden időben megszületik majd A Költő, kinek van bátorsága és tehetsége elmondani: oly nagyon magányos vagyok.

Advent harmadik hetén őszintén, bátran nyújtottak kezet az irodalombarátok a költőknek, és beszélgettek egymással. Kovács Zsuzsanna pedig tisztán csengő énekszóval töltötte meg a termet.

Az Irodalmi Esték következő vendége Rágyánszky Sándor, a "fényírdás" Fridrich János unokája lesz. A műkedvelő novellistaként bemutatkozó, - civilben közgazdász - Aranytíz- díjas íróval január 21-én találkozhat a Művészetek Házában városunk közönsége. Görcs című novelláját a drámais gyerekek közreműködésével ismerhetjük meg. A műben a gazdasági válság évei elevenednek fel, miképpen mesél Szentes és a Fridrich fényírda életéről, a példaképként tisztelt és rajongásig szeretett nagyapáról.

Nagy Andrea


<<< Vissza