<<< Vissza

Simonyi Zsigmond "tanítványai"

2006. december 22.

A Deák Ferenc Általános Iskola Damjanich János Tagiskolája ebben a tanévben 10. alkalommal rendezte meg 10-14 éveseknek az országos Simonyi Zsigmond helyesírási verseny területi fordulóját, melyen közel 90-en vettek részt.

Hogy ki is volt a névadó? Erre a kérdésre Kárpáti Lajos igazgató szavai után, Sipos Katalin tanárnő adott választ. A neves nyelvész, aki többek között megteremtette a nyelvtörténet rendszeres kutatását, foglalkozott hang- és szótörténettel, Szarvas Gábor kollégájával közösen megalkották a Magyar nyelvtörténeti szótárt.

A versenyszabályok ismertetése után évfolyamonként tollbamondást írtak a versenyzők, majd nem könnyű feladatlapot kellett megoldaniuk. Ezt követte a dolgozatok javítása. Míg a tanárok dolgoztak, a versenyzők uzsonnáztak, beszélgettek, illetve a tornateremben videót néztek. A pontszámok összesítése után korcsoportonként értékelt a zsűri. A tapasztalatokat összegezve minden korcsoportra jellemző volt, hogy betűtorzítás-mentes munkát adtak be a gyerekek. A tollbamondásban elenyésző volt a helyesírási hiba, ezért a szabályoknak megfelelő írásért összesen 30 pontot kaphattak a versenyzők. A feladatlapok hibátlan kitöltése 70 pontot ért, melyet többen megközelítettek. A két részterület pontszámainak összeadásakor derült ki, hogy több helyen milyen szoros volt a verseny. A kategóriák győzteseinek pontszáma megközelítette az elérhető 100 pontot, és a leggyengébb dolgozat is 65 százalék körül mozgott.

Oklevelet és tárgyjutalmat kaptak: 5. osztály: 1. Sebesi Viktória (98 pont), 2. Olasz Tamás (94,5 mindketten Koszta isk., felk.: Tóthné Hlavács Mária), 3. Besze Emőke (93, Kiss Bálint Ref. isk., felk.: Antalné Koncz Éva).
6. osztály: 1. Szécsi Zsanett (93, Petőfi isk., felk.: Fári Andrea), 2. Kánvási Dániel (90, Koszta isk., felk.: Tóthné Hlavács Mária), 3. Varga Anikó Eszter (89, Fábiánsebestyén, Arany János isk., felk.: Molnárné Gál Antónia).
7. osztály: 1. Kovács Emese (94, Petőfi isk., felk.: Fári Andrea), 2. Dujmov Edit (89, Koszta isk., felk.: Takács Lász-lóné), 3. Martinka Mátyás (84, Kiss B. isk., felk.: Fekete- Nagy Katalin).

8. osztály: 1. Nyáry Pál (95,5), 2. Garai Bianka (84, mindketten Petőfi isk., felk.: Fári Andrea), 3. Ujj Petra (79, Klauzál isk., felk.: Keresztesné Farkas Erzsébet).

A verseny további részletes eredményei megtekinthetők a www.szentesinfo.hu/mozaik internetes újságban. A megyei forduló 2007 tavaszán lesz a Damjanich iskolában, melyen az 1. helyezettek vesznek részt a megye többi településeinek győztes tanulóival együtt.

Kis-Rácz Antalné
városi munkaközösség-vezető


<<< Vissza