<<< Vissza

Filléres praktikák

2006. december 22.

Illatzsák

A fahéj, a szegfűszeg, és a narancs meghatározó illatai az előttünk álló ünnepnek. Jó, ha a szobában a fenyő illatán kívül ezek is érződnek. Készíts apró zsákocskákat áttetsző, ritkán szőtt anyagból. Helyezz beléjük egész szegfűszegeket, fahéj rudakat és szárított narancshéjat. Ha ez megtörtént, akkor kösd be szájukat bordó vagy aranyszínű fonállal. Az így elkészült zsákocskákat a karácsonyfára is akaszthatod, de gyümölcskosár szélére is teheted.

Zsinórral díszített gömb

Kreatív boltokban vehetsz hungarocellgömböt. Ezek felső részét kend be nem cseppfolyós ragasztóval, s a tetejéhez gombostűvel rögzítsd egy hosszú zsinór egyik végét. Spirálisan kezd el a gömbön körbetekerni a zsinórt. Néhány centiméterenként rögzítsd a spárgát gombostűvel. Ha végig értél a gömb egyik oldalán, akkor tégy így a másik felével is. Ha sikeresen körbetekerted a gömböt, akkor a spárgát visszahajtva összekötheted és felakaszthatod a fára az új díszt. Flittereket, gyöngyöket ragaszthatsz rá, hogy szépen csillogjon.

Karácsonyi poharak

A karácsonyt idéző tárgyak a terített asztalon emelik az ünnep fényét és elkészítésükhöz csupán egy kis idő, némi kontúr- és matricafesték, valamint egy műanyag iratgyűjtő fólia és egy karácsonyi rajz szükséges. Válassz ki egy képet, tedd a fólia alá és körvonalait kontúrfestékkel vastagon húzd át. Majd fesd ki a mintákat a különböző színű matricafestékekkel. Egy nap száradás után húzd le a fóliáról és óvatosan ragaszd fel a poharakra. Érdemes egy percre a sütőbe berakni, hogy mosogatás közben ne váljon le a minta a poharakról.

Narancs, alma és szegfűszeg

Végy egy narancsot vagy almát és spirális alakban hámoz meg. Ha ezzel kész vagy, akkor 2 centiméterenként szúrj bele szegfűszeget. Nemcsak spirálisan vághatsz rá mintát, hanem bármilyen alakban, a saját fantáziádra van bízva. Az így elkészített díszt felteheted a fára, de illatosítóként is használhatod.

Csomagolópapírból karácsonyfadísz

Válassz olyan csomagolópapírt, amelyen nagyobb karácsonyi motívumok vannak. Ezekből vágj ki két egyforma darabot, majd kartonpapírból hasonló alakot vágj ki úgy, hogy felragasztva a mintát 2-3 mm még kimaradjon körben a kartonpapírból. A szélét fesd ki filctollal olyan színűre, hogy a felragasztott mintához illjen, lehetőleg a karácsonyi színeket idézze. A munkálatok végeztével fűzz át rajta cérnát, hogy fel tudd akasztani a fára.

Naptár karácsonyra

Gyermekek készíthetnek szüleiknek és nagyszüleiknek fillérekből szép és egyedi ajándékokat. Az egyik lehetőség erre, hogy vesznek egy jövő évi naptárt és a kép helyére ragasztják rajzaikat. Így minden hónapot egyedi módon maguk jeleníthetnek meg, kedveskedve ezzel hozzátartozóiknak. Néhány helyen már olyan naptárok is kaphatóak, melyeken a rajzoknak eleve kihagyják a helyet.


<<< Vissza