<<< Vissza

Szebbé tették az ünnepet
A Magyar család karácsonyfája

2006. december 22.

Halk karácsonyi zene szól a gyermekzsivajban. A hangulat meghitt és várakozással teli. Sok kíváncsi apró szempár szegeződik a csomagok előtt álló Magyar házaspárra. Abban a pillanatban tőlük várják a csodát. December 16-án, immár hetedik alkalommal nagycsaládosokkal telt meg a Hungerit Zrt. ebédlője.

Igen, hét éve annak, amikor Magyar József és felesége, dr. Baranyi Erzsébet elhatározta, ajándékokkal lepi meg a leginkább rászoruló nagycsaládosokat, a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket és csemetéiket. A cél mindenképp követendő és dicséretes: megpróbálják szebbé tenni dolgozóik és családtagjaik karácsonyát, hogy a nehezebb körülmények között élőknél kicsivel több kerüljön az ünnepi asztalokra. Először 10, aztán 12, ma ár 15 család kapott meghívást az ünnepségre. A gyermekszám is nőtt, a korábbi 45-ről mostanra 52-re szaporodott.

Ez csúcs - jelenti ki Krausz Jánosné szakszervezeti vezető, mielőtt elmond egy szép karácsonyi verset. Kollégájával, merthogy két szakszervezet is működik a cégnél, Péliné Gábor Zsuzsával nagy szerepet vállaltak a kiválasztásban. Mint mondja, nem volt könnyű dolguk. Olyan családokat hívtak meg, akiknél a szülők jól dolgoznak.
Azután Magyar József vezérigazgató köszönti a jelenlévőket, a gyerekeket, bízva abban, hogy a felesége által kiválasztott ajándékok meglepetést jelentenek a számukra, örömmel fogadják azokat. Majd Hankó György-né néptánccsoportja (Zöldág SE) műsorának tapsolhat a gyermeksereg. Míg a táncosok a színfalak mögött átöltöznek, a bátrabbak (igaz, kell hozzá némi bíztató szó is) kiállnak a többiek elé énekelni. Így az elhangzó karácsonyi dalok után Tóth Gergő és György Erika is nagy tapsot kap a publikumtól.

És végre elérkezünk a várva várt csomagosztáshoz. Ujjong a gyermeksereg. Egy-egy csomag értéke változó, 45-50 ezer forint körül van. A gyerekek számától függ. Van benne sajt, egy 8 ezer forintos vásárlási utalvány, gyümölcs (banán, narancs), szaloncukor, játék. A legtöbb ajándék szinte azonnal kipróbálásra kerül. A délelőtt fénypontja a feldíszített fenyőfa kisorsolása. Ez alkalommal a négygyermekes Sebők Zsolt családjának kedvez a szerencse. Ekkorra már a cég kocsija is előáll, azzal szállítják el új tulajdonosának a szép fát.

- Addig szeretném tenni a dolgom, ameddig bírom - mondja a vezérigazgató. - Aztán meglátjuk, hogy az utódok folytatják-e majd a szép gesztust. Ezzel is a vállalati dolgozóknak, azon belül a nagycsaládosoknak szeretnénk segíteni. Ha lehet, kellemesebbé tenni a karácsonyukat. És elérni azt, hogy a gyerekek a későbbiekben, mint munkavállalók kötődjenek a Hungerithez. Eszükbe jut, hogy a papa, mama is itt dolgozott. Bízom benne, hogy az idei évben történt komoly pénzügyi juttatás, amit a vállalat dolgozóinak osztottunk szét, ez közel 200 millió forint lesz, népszerűbbé teszi a céget, egyre többen keresik ezt a munkahelyet. Nagyon szeretném, ha stabil gárda dolgozna itt. Többször hangsúlyoztam, ha a cégnek jól megy, akkor jól kell, hogy menjen a beosztottaknak is.
Évek óta Erzsébet asszony válogatja az ajándékokat. Hogyan sikerül összehozni, hogy minden gyereknek megfelelő játék jusson? Mint mondja, miután a szakszervezet leadja a listát, kiszámolják koruk és nemük szerint, minek örülne egy ötéves, egy tízéves gyerek? Tizenkét év fölött már kozmetikumot kapnak. Apróbb kabalajáték mindenkinek jut. Magyarné dr. Baranyi Erzsébet egyedül bonyolítja le az egészet. - Olyan boldogan válogatom, mintha a saját gyermekemnek, kis unokámnak vásárolnék. Nagy gyönyörűség, de jövőre lehet, hogy hívok segítséget - mondja.

Lovas József


<<< Vissza