XXXVI. évfolyam 27. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Volános fényezőműhely
 

2005. július 8.


Képünkön: Az avatás pillanata . (Fotó: Vidovics)

A Tisza Volán Részvénytársaság racionalizálta tevékenységét, és három műszaki telepet hozott létre a korábbi hat helyett. Szegeden, Makón és Szentesen. Utóbbi műszaki telephelyén a környék legnagyobb fényezőműhelyét építtette fel.


Bővebben


 

A Dózsa-házba is betörtek
Gyerekek rongáltak az Eszperantó hídon

2005. július 8.


Kézre kerültek a közterületi rongálók. Tyityán László rendőr őrnagy, a bűnügyi osztály vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy július 4-én négyfős társaságot számoltatott el a rendőrség.


Bővebben


 

"Amíg értéket tudok adni"
 

2005. július 8.


A Csongrád Megyei Állatorvosi Kamara 2004. évi Életpálya-díját szentesi állatorvos kapta, dr. Drávai Gyula. Az elismerés a magas szintű szakmai és etikai tevékenységnek szólt, mely öt évtizede, 1951-ben kezdődött. Pontosan, 1947-ben, amikor Drávai Gyula az állatorvosi egyetemen meg kezdte tanulmányait. Pedig majdhogynem véletlenül került oda.


Bővebben


 

A rendelési idő nem változott
Pártház volt az új háziorvosi rendelő

2005. július 8.


Képünkön: Szűcs Lajos alpolgármester, Szirbik Imre polgármester, Ollai Istvánné képviselő és dr. Zoltán László háziorvos az avatón.

Igazán szép és otthonos az új háziorvosi rendelő, amit július 4-én avattak fel a Zolnay utca 3. szám alatt. Az SZTK-ból ide költözött át dr. Zoltán László háziorvos, akit korábbi rendelőjéből a drogambulancia kialakítása miatt költöztettek ki.


Bővebben


 

Mit érlel ez a nyár?
 

2005. július 8.


Itt a július. Éljen a nyár! Lehet pihenőre fogni gyötrő gondjainkat, avagy harsány indulatainkat. S megtalálhatjuk azt a "fát", melynek hűs árnyékában netán madárfüttynek hallhatjuk a minket helyretevő gondolatokat, melyeknek igazsága nem idegesít, hanem megnyugtat bennünket.

Ilyen helyretevő üzenet volt az a köztársaság elnöki kegyelem, melyben szegény Simek Kitti részesült, aki jól ismert módon és indokkal megölte mostoha apját.


Bővebben


 

Az erős kéz politikája
Szentes és az országos politika a századfordulón (II.)

2005. július 8.


Képünkön: Gróf Tisza István miniszterelnök

1904 tavaszától viszonylagos békesség uralkodott a parlamentben. Tisza István miniszterelnök a házszabályok megszigorítására vonatkozó javaslatát visszavonta, cserében sikerült elérnie az ellenzéki obstrukció teljes megszűnését. A pártközi béke nem bizonyult hosszú életűnek. Tisza nem hagyott fel a házszabály-revízió bevezetésével kapcsolatos elképzelésével, épp ellenkezőleg, a képviselőház nyári szünetét jórészt ennek előkészítésére fordította.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. július 8.


Vannak, akiknek az életben mindössze két céljuk van: jóllakni és jól lakni. Te más vagy: neked nem csak tested, de lelked, más szóval szellemiséged is van: lelki igényeket elégítesz ki, elgondolkodol a dolgokon, önálló gondolataid vannak, és ha az újságodban olyan címmel találkozol, mint a Gondolatok, elolvasod, ami utána következik.

Olvasok olyan emberekről, akik tisztelik Istent, Jézust, de nem járnak templomba. Gondolkozom: sokan vannak így. Vajon kiben van a hiba? Vagy miben? Én sejtem. Te mit gondolsz erről a jelenségről?

Sokféle ember él körülötted: vannak, akik szeretnek beszélni, főleg panaszkodni, vannak, akik befelé fordulnak és másokat hallgatnak meg, és van, aki csak azért beszél, mert önmagát igyekszik meggyőzni.

Ha váratlanul arra kérne valaki, hogy mondj valamit az életedről, ugyan mit mondanál? Gondolkodjál...

El tudod-e fogadni mások másságát? Azt, hogy olyanok, amilyenek? Szóvá teszed, vagy elhallgatod a véleményedet? És Azt tudod-e, hogy másoknak mi a véleményük rólad? A munkahelyeden, a családodban, a szomszédságban...

Dr. Imre Ernő

 


 

Harmincöt éve meghibásodott a víztorony
Évfordulónaptár 2005

2005. július 8.


130 éve, 1875. július 2-án 57 éves korában elhunyt Grócz Alajos (1818-1875), Szentes város volt számvevője, majd főjegyzője.

115 éve, 1890. július 2-án éles küzdelem alakult ki a városi képviselő-testületi választásokon. Az ún. "városi párt" fölényes győzelmet aratott a "megyei párt" fölött. (A megválasztott 50 rendes és 20 póttag közül 64 fő a "városi párt" jelöltjeként indult.)


Bővebben


 

Magántőke az egészségügyben
Az SZDSZ a több-biztosítós rendszer mellett voksol

2005. július 8.


Képünkön: Kuncze Gábor látogatása a kórházban (Fotó: Vidovics)

A Szabad Demokraták Szövetsége nem hajlandó belenyugodni abba, hogy az egészségügyben nem lehet érdemi változásokat elérni. Szerintük nem csak lehet, kell is - hangoztatta a párt elnöke, Kuncze Gábor szentesi látogatása alkalmával.


Bővebben


 

Szociális gondoskodás a városban
Egészségünk megőrzése (2)

2005. július 8.


A képviselő-testület egy évvel ezelőtt határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A részletes program elkészült, azt a június 24-i ülésén tárgyalta a testület. Alábbiakban az előterjesztés anyagából közlünk részleteket.

A társadalmi fejlettség fokmérője az oktatás (a városban 14 óvoda, 7 általános iskola és 5 középiskola működik), az egészségügy és a szociálpolitika állapota. A város lakosságának korösszetételét vizsgálva osztályozni lehet az egyes tevékenységeket, és kiderül, hogy a szociális gondoskodás is az a terület, melyet a születéstől a halálig valamennyi lakos igénybe vehet.


Bővebben


 

Kitüntetések
Semmelweis-nap a kórházban

2005. július 8.


Semmelweis Ignác születésének 187. évfordulójának tiszteletére július 1-jén a Dr. Bugyi István kórházban is emlékeztek a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurájára, Semmelweis Ignácra. A kórházban a Semmelweis-nap alkalmából nemcsak elismerések, de szerény pénzjutalmat is osztottak a kitüntetés mellé azoknak a dolgozóknak, akik az elmúlt egy évben igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak - mondta Borzi Márta főigazgató.


Bővebben


 

Múltunk fonalát szőjük
A népművészet és a sport együttes szerepe

2005. július 8.


Ha a Ballér Barbara-Kalydy Zoltán házaspárral beszél meg az ember randevút, két dologban biztos lehet: pontosan és vidáman érkeznek. Szó szerint kéz a kézben járják a mindennapok útját Szentesen, ahová Kaposvárról érkezett három gyermekével a házaspár, mert Zoltán itt kapott állást.


Bővebben


 

Személyiségfejlesztés magas fokon
Dr. Pigler László egyetemi tankönyve

2005. július 8.


"A személyiségfejlesztés az önfejlődés elősegítése, a belső lehetőségeket kicsalogató és azokat társas kapcsolatokban kipróbáló öntapasztalás folyamata, melynek során arra építünk, a mi a személyiségben lehetőségként adott."

(Bagdy Emőke)


Bővebben


 

Képző és iparművészet, néptánc a fő szakirányuk
 

2005. július 8.


A Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola működésének ötödik tanévét kezdi meg szeptemberben. Jelenleg 370 tanulójuk van. Az oktatási miniszter által kiadott tanterv öt művészeti ágban határozza meg a követelményeket, nekik mind az öt ágban vannak tanítványaik. Legtöbben a képző és iparművészeti ágat választották, de jelentős a színházművészeten belül a drámajáték is, legkisebb létszámban pedig zeneművészettel foglalkoznak.


Bővebben


 

Magyartési mesetábor
 

2005. július 8.


Június utolsó hetében Mesetábor volt Magyartésen, melyet a "Törődés" Szentesi Gyermek és Diák Alapítvány szervezett. A részletekről Korom Annamáriát, a tábor vezetőjét kérdeztem.

- Kik vettek részt a táborban és milyen céllal?

- Húsz 7-10 év közötti gyermekek, öt felnőtt és két középiskolás segítő. A gyerekek közül tízen Erdélyből érkeztek, két felnőttel. A tábor elsődleges célja a készségfejlesztés volt: egyszerű, közismert dalokat dolgoztunk fel ritmus-, dallam- és mozgásjátékok segítségével. Báboztunk, kézműveskedtünk, volt arcfestés, ismerkedtünk a természettel.

- Ilyen kicsi gyerekeknek ritkán szerveznek „bentlakásos" tábort. Mire kellett odafigyelni ennél a korosztálynál?

- Ők különösen igénylik a személyes törődést. Ezért minden kiscsoportnak volt egy csoportvezetője és egy segítője. Így sokkal közvetlenebb kapcsolat alakulhatott ki a gyerekek és a segítőik között. Számolnunk kellett a mozgásigényükkel is, ezért a szabadidős programoknál főleg a sport– és a mozgásos játékok domináltak.

– Milyen programok voltak?

- Nagy sikert aratott az "Óriás társasjáték", ahol a bábuk is maguk a gyerekek voltak, míg a csapattársaiknak ügyességi- és logikai feladatokat kellett megoldaniuk. A bátorság próbát a padláson tartottuk, de talán így hatásosabb volt. A hét "slágere" a szamuráj hagyományokon alapuló kardvívás volt - szivacsbotokkal... Két alkalommal rendeztünk előadást, amikor a csoportok bemutatták egymásnak az addigi "termést". Volt kardozós-éneklős, királyfis-amazonos, állatkertes-kisgömböcös...

- Lesz folytatás?


- Mindenképpen. Az idősebb gyerekekkel már bejáratott rendszere van annak, hogyan hangoljuk össze az egymást követő évek táborait. Ezt szeretnénk most megtapasztalni és kialakítani ezzel a korosztállyal is.

Pataki Katalin

 


 

Gyerünk a moziba be…
 

2005. július 8.


Korabeli mozi előcsarnokában érezheti magát a látogató, aki mostanában végigsétál az ifjúsági ház alsó klubhelyiségén. Fedák Sáritól Kabos Gyuláig címmel a 30-as évek moziplakátjaiból nyílt hangulatos kiállítás ezen a helyen, a Szentesi Levéltár értékes archívumából Labádi Lajos válogatott néznivalót a falakra.


Bővebben


 

Mozaikképek Szentesről
A Jövőnkért iskola színjátszó, képzőművész és moderntánc tábort rendezett

2005. július 8.


Képünkön: Szabó Mariann tanítványaival (Fotó: Vidovics)

A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény idén is megrendezte "kis képzőművész táborát". A június 27-től július 1-jéig tartó táborba a szentesi gyerekeken kívül Tiszaalpárról és Szegedről is érkeztek.


Bővebben


 

"Szeresd felebarátodat, mint önmagad."
Az elemi iskolában tanították

2005. július 8.


Életutunkon betartottuk, megvalósítottuk-e? Bírája lehet a jelen és az utókor embere. Az elmúlt év októberében a szentesi autóbusz-állomás 8-as táblájánál 7 óra után idősek, fiatalok gyülekeztünk. A pécsi járat vezetője előzékenyen, szorgalmasan dolgozott, társa a pogygyászokat helyezte a csomagtérbe. Az ülőhelyek elfoglalása után a közlekedési vonalakon egymás mellett szorosan álltak. Mellettem helyes leánykák. Az egyik fogta az ülőhely támláját. Majd a jobb oldalon ülő lánynak szólt: "Légy szíves húzd el az ablakot." Teljesítette részben, majd én tovább húztam. A levegő áramlott befelé. A leány arca feltűnően sápadt, kérdeztem: "Rosszul érzi magát?" Válaszolt: "Igen." Majd összegörnyedt a padozatra. Kezét fogtam és mondtam, hogy üljön a "helyemre". Nem fogadta el.


Bővebben


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 8.


Emlékeztetőül:

A "főállású" egyéni vállalkozónak negyedévente kell fizetnie vállalkozói járulékot minimum 6840 Ft-ot, míg a "főállású" társas vállalkozónak július 1-jétől havonta kell fizetnie minimum 2280 Ft-ot. (A vállalkozói kivét, illetve a személyes közreműködésért kapott díjazás - de minimum a minimálbér - 4 százaléka)


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. július 8.


  • Gyöngytyúkleves
  • Rakott lecsó


Bővebben


 

Serdülők a bajnokságban
 

2005. július 8.


Képünkön: Állnak, balról: Gundl Diána, Kurucz Anikó, Kertes Kata, Kovács Zsuzsanna, Hevesi Anita, Pengő Nikolett, Dalmádi Petra, Sipos Dorina. Guggolnak, balról: Hajdú Hédi, Kövér-Kis Réka, Csüllög Ágnes, Kertes Anna, Lipcsei Miletta, Gaál Lenke, Gémes Ivett. Hátul állnak, balról: Sóti Lajos (női szakág technikai vezetője), Oltyán Gyula (edző), Beleon Zsolt (SZVK elnöke). További játékos: Polyák Edina.

Sikeresen zárult a leány serdülőbajnokság. Játékosaink az országos bajnokság második legjobb csapatának bizonyultak.
Ebben a korosztályban hat csapat versengett a helyezésekért: BVSC, Eger, Dunaújváros, Kecskemét, Szeged, Szentes. A bajnokság végeredménye: I. BVSC, II. Szentes, III. Eger, IV. Dunaújváros, V. Kecskemét, VI. Szeged.

A játékosok kiemelkedő teljesítményét az is bizonyítja, hogy a két korosztályból 14 játékost hívtak be a Magyar Vízilabda Szövetség által szervezett utánpótlás edzőtáborokba.

Köszönet Szentes Város Önkormányzatának, a Hungerit Rt.-nek, Pellei Csabának, Kozák Lászlónak, Benedek Tibornak, a játékosoknak, a szülőknek, hogy ez a nagyszerű eredmény megszülethetett!

 


 

Tini úszó a felnőttek között
 

2005. július 8.


Képünkon: Bordás Ági

Volt kollégámmal beszélgetve gyakori téma lányainak úszószenvedélye. Igen, a Bordás lányokról van szó, pontosabban a kisebbikről, Ágiról, aki jelenleg is a szentesi úszóklub aktív sportolója. A városi uszodában pillantottam meg a 13. életévét betöltő lányt, amint magányosan, a tőle megszokott tempónál kissé kényelmesebben rótta a hosszokat az oktatómedence szélső pályáján. Feltűnően borongós hangulatának okairól faggattam.


Bővebben


 

Hatvan éve hűséges a focihoz
Városi elismerés Tóth Istvánnak

2005. július 8.


A legalkalmasabb helyen, a pályaavató ünnepségen köszöntötte Szirbik Imre polgármester Tóth Istvánt, s egy gyönyörű kupát ajándékozott 75. születésnapjára: ezzel ismerte el a város a hat évtizedes munkáját, melyet a helyi labdarúgásért végzett. A kitüntetés átvétele után beszélgettünk.


Bővebben


 

Szabadkai úszók
 

2005. július 8.


Több magyar úszóklub is képviseltette magát a Szabadkán rendezett Ladóczki János nemzetközi szenior úszóversenyen. A rendezők ezúttal is gondoskodtak a versenyzők jó közérzetéről. A Szentesi Delfin ESC versenyzői szépen szerepeltek, sok számban érkeztek be győztesként.

Cseuz László: 100 pille, 50 hát, 200 vegyes, 400 gyors, 100 hát, 100 mell 1. 50 mell, 100 gyors, 50 pille 2. 50 gyors 3. Berezvainé Virágos Éva: 50 hát, 100 hát, 50 gyors 100 gyors, 200 vegyes, 400 gyors 1. Kovács Imréné: 50 mell, 100 mell, 50 gyors, 100 gyors 50 mell, 100 mell 1. Melkuhn Dezső: 100 pille, 50 mell, 200 vegyes, 100 mell 1. 400 gyors, 50 pille 2. Debreczeni Beáta: 100 pille, 50 mell, 400 gyors, 100 mell 1. 50 hát, 100 hát 3. Csák Zsuzsa. 100 hát, 50 hát, 100 pille 1. 200 vegyes 2. Pólyáné Téli Éva: 100 pille, 50 mell 1. Bodnár Istvánné: 50 gyors 1. 50 hát, 100 mell, 50 mell 2. Dr. Bakacsi Gyula: 100 hát 1. 50 hát, 50 mell 2. Tar János: 50 pille 1. 50 gyors 2. Horvát László: 100 hát 1. 400 gyors 3. Bartha Éva. 50 mell, 100 mell 2. 50 gyors 3. Dr. Kanyó Ádám: 400 gyors, 100 hát 2. 50 hát 3. Ferke Gáborné: 50 mell, 100 mell 2. 50 gyors 3. Kasza József: 50 hát, 100 hát 2. 100 pille 3.
4x50 m. női vegyes váltó:
III. kcs 1.Szentes /Csák, Debreczeni, Téli, Virágos/
V. kcs 2. Szentes /Bodnárné, Ferkéné, Ludányiné, Csepeli/
4x50 m férfi vegyes váltó:
V. kcs 1. Szentes /Melkuhn, Cseuz, Piskóthy, Horányi/
IV. kcs 3. Szentes /Dr. Kanyó, Tar, Kasza, Dr. Bakacsi4x50 m női gyorsváltó:
IV. kcs 1. Szentes /Ludányiné, Bartha, Ferkéné, Bodnárné/
4x50 m férfi gyorsváltó
V. kcs: 1. Szentes /Melkuhn, Cseuz, Piskóthy, Horányi/
Pólyáné Téli Éva

 


 

Ötven év után találkoztak
Felavatták dr. Mátyás Sándor emléktábláját

2005. július 8.


Június végén 50 éves érettségi találkozóra várták a Horváth Mihály Gimnáziumba az 1955-ben érettségizetteket. Ezen az osztálytalálkozón ott volt Gera József magyar mérnök, a Horváth Mihály Gimnázium volt diákja. Gera József nagy büszkesége az alma maternak, életpályája nagyon magasra ívelt: az amerikai NASA kutatási igazgatója volt hosszú időn keresztül.


Bővebben


 

Kaszapengés és aratóbál
 

2005. július 8.


Péter, Pál napjának alkalmából hagyományőrző aratóbált rendezett a Rokkant Nyugdíjasok Országos Hatókörű Közhasznú Egyesülete, a Művelődési Központban. A szentesi székhelyű egyesületnek beteg nyugdíjasok a tagjai, akik évtizedeken át mezőgazdasági munkát végeztek. A helyi tagság jelenleg 50-60 fő, de folyamatosan bővül. Az egyesület elnöke Körmendi Béláné, aki fontosnak tartja a hagyományőrzést.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. július 8.


Született: Fülöp Gábor Józsefnek és Szőke Rozáliának (Kéreg u. 57.) Ágnes Julianna, Lakos Lászlónak és Csentes Krisztinának (Borza u. 26.) Benjámin, Horváth Csabának és Pliesovszki Zitának (Daru u. 7/A) Kata nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kellner Tamás és Kurusta Mónika (Kecskemét, Nyíri út 38/B), Szaszkó Zsolt és Mata Erika (Deák F. u. 134.), Kovács Antal Miklós (Vekerhát 8.) és Hegedűs Mária (Szolnok, Krúdy Gy. u. 178.).

Elhunyt: Fórián Bálint (Nagy S. u. 3.), Héjja István (Nagyhegy 416.), Molnár János (Kossuth u. 11–13.), Ujj Imréné Papp Ilona (Mátyás király u. 8/A), Bori Mihály (Csongrád, Móricz Zs. u. 22.), Szabó Ferenc Józsefné Jámbori Katalin (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Paróczai Jánosné Török Gizella (Csongrád, Deák F. u. 10.), Németh Ferencné Kulman Julianna (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Rácz Imre (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Meggyesi István (Csongrád, Ady E. u. 9.), Kondorosi Jánosné Szűcs Aranka (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Kléner István (Csongrád, Nap u. 2.), özv. Bősze Józsefné Somodi Eszter (Komárom megye Baj, Petőfi u. 10.; volt Szentes-nagyhegyi lakos).