<<< Vissza

"Szeresd felebarátodat, mint önmagad."
Az elemi iskolában tanították

2005. július 8.

 

Életutunkon betartottuk, megvalósítottuk-e? Bírája lehet a jelen és az utókor embere. Az elmúlt év októberében a szentesi autóbusz-állomás 8-as táblájánál 7 óra után idősek, fiatalok gyülekeztünk. A pécsi járat vezetője előzékenyen, szorgalmasan dolgozott, társa a pogygyászokat helyezte a csomagtérbe. Az ülőhelyek elfoglalása után a közlekedési vonalakon egymás mellett szorosan álltak. Mellettem helyes leánykák. Az egyik fogta az ülőhely támláját. Majd a jobb oldalon ülő lánynak szólt: "Légy szíves húzd el az ablakot" Teljesítette részben, majd én tovább húztam. A levegő áramlott befelé. A leány arca feltűnően sápadt, kérdeztem: "Rosszul érzi magát?" Válaszolt: "Igen." Majd összegörnyedt a padozatra. Kezét fogtam és mondtam, hogy üljön a "helyemre". Nem fogadta el.

Vegye javaslatom nagyapai utasításnak, mivel az ő húsz évének az én korom négyszerese. Azzal érvelt, hogy majd Vásárhelyen lesz helye leülni. Ekkor még Barattyos táján voltunk. Innen Vásárhelyig a vázolt helyzetben utazott. Barátnője próbált segíteni neki, de ő is állt. A lányoknak mondom: "idejutottunk?" A fiatalok elnézték a leány gyötrelmét. Ülőhelyeiket senki nem adta át. Vásárhelyen véletlenül lett a leánynak ülőhelye. Mivel a padsorok közét a felszállók újra elfoglalták Szeged nagykörútig.

A levegő hiánya engem is megviselt. A leányok meglepődve hallgatták, hogy a múlt század közepén hatósági előírás volt, hogy a munkásszállásokon 9 köbméter levegőt kellett biztosítani. Ez is kevés volt télen. Az autóbuszokon is biztosítani kellene a levegőcserét. Újságírók a megmondhatói, hogy az ülőhely átadási témában mennyi figyelmeztető cikk jelenik meg! Marad minden a régiben.

Monológ: A múlt század negyedik-ötödik évtizedi tényekkel talán kihúzom a gyufát. Az Alföldről marhavagonokban, padozaton utaztunk Budapestre és a dunántúli építkezések színhelyeire. Vagyunk még néhányan... Deszkából sámlit készítettem, hátunkat összevetve bóbiskoltuk át az éjszakákat. Mindszenti hercegprímás csongrádi nagymiséje után idős lelkésszel ültünk egymás mögött Budapestig. Majd fából koffereket készítettünk, a heti hideg élelmet ezekbe raktuk, ülőhelynek is használtuk. Majd a vagonokba ácsolt padokat raktak, itt is igyekeztünk egymásnak "helyet szorítani". Becsültük, tiszteltük egymást.

Kátai Ferenc


<<< Vissza