<<< Vissza

Tini úszó a felnőttek között

2005. július 8.

 
Képünkön: Bordás Ági

Volt kollégámmal beszélgetve gyakori téma lányainak úszószenvedélye. Igen, a Bordás lányokról van szó, pontosabban a kisebbikről, Ágiról, aki jelenleg is a szentesi úszóklub aktív sportolója. A városi uszodában pillantottam meg a 13. életévét betöltő lányt, amint magányosan, a tőle megszokott tempónál kissé kényelmesebben rótta a hosszokat az oktatómedence szélső pályáján. Feltűnően borongós hangulatának okairól faggattam.

- Hát nem vagyok túlzottan feldobva - mondta.

- Valami baj van? Nem értelek, hiszen a május 21-ei óvodától olimpiáig országos szintű úszóversenyen, mind a négy 100 méteres versenyszámot megnyerted.

- Igen, viszont nem sokan tudják, csak azok, akik kint voltak, ugyanis a verseny végén ez már nem érdekelte a tévéseket. Minden versenyen kiemelik, megszólaltatják a legeredményesebb versenyzőket. Legalább is a komolyabb sportműsorokban. Rosszul esett, hiszen nem emlékszem, hogy lett volna arra példa, hogy valaki mind a négy versenyszámot megnyerje.

- Aki figyelmes az eredményeidre, tudja, sorra hozod az első helyezéseket. Volt eset, amikor a felnőttek között indultál, és ott második lettél. Idén milyen eredményekkel büszkélkedhetsz még?

- Egy héttel később, május 28-án Szegeden volt az országos szintű Árvíz kupa, melyet minden évben megrendeznek, itt 200 méteres mellúszásban lettem első. Június 9-én, Dunaújvárosban, az országos Sulipóló versenyen második helyezettek lettünk az iskolai vízilabdacsapattal.

- Jól hallottam? Vízilabda?

- Igen, a Klauzál Gábor Általános Iskola vízipólócsapatában is játszom, ahol sokkal jobban elismerik az eredményeimet.

- Mikor kezdtél el úszni?

- 1997-ben, még óvodás koromban kezdtem Sóti Richárd edző kezei alatt a Szentes Városi Úszóklubnál. 2001-2002-ben a Four Diamonds-ban úsztam közel másfél évig. Itt kaptam az első, egyben eddigi utolsó elismerést is. Aztán visszatértem az első egyesülethez.

- És azóta?


- Elismerésben csak azt kapom, amit a többiek. Pedig az országos gyermekbajnokságon semmivel sem szerepeltem rosszabbul, mint az idősebb úszók a saját bajnokságukon. Az utánpótlás versenyeken szinte mindig a dobogón végzek. Talán ez is befolyásolja a hangulatomat. Sokan megunták ezt a helyzetet, és abbahagyták az úszást. Köztük a nővérem is, Erika, és még sokan mások.

- Van példaképed?

- Igen, Kovács Ági és Egerszegi Krisztina. Szeretnék még magasabb szintre jutni ebben a sportágban, szeretnék Szentesnek olyan hírnevet szerezni, mint a példaképeim Budapestnek, az országnak.

- Látsz rá esélyt, hogy ezt megvalósítsd?

- Úgy érzem, rajtam nem fog múlni, de sok esélyt nem látok rá.

- Hogyan tovább?

- Idővel, az évek multával, koromnál fogva is feljebb kerülök majd a serdülő, az ifi, majd a felnőtt korcsoportba, de szponzorálás, elismerések nélkül lehet, hogy addigra elmegy a kedvem az úszástól. Van elképzelésem, hogyan lehetne javítani a helyzeten, hogy érdektelenség miatt ne hagyják abba annyian az úszást, de nem akarok okoskodni.

- Félsz valamitől, esetleg valakitől?

- Nem félek, csak nem vagyok egy forradalmár típus. És hát bízom benne, hogy előbb-utóbb beérik a sok munka és eredmény gyümölcse. Jó lenne a júliusi, Kaposváron megrendezésre kerülő országos vidék bajnokságon bejutni legalább az első nyolc közé, valamint a július végén megrendezésre kerülő serdülőbajnokságon javítani a legjobb időimen, mivel az idősebb korosztállyal fogok úszni.

Kép és szöveg K. S.


<<< Vissza