<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. július 8.

 
Gyöngytyúkleves

Hozzávalók: 1 gyöngytyúk, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg fehérrépa, negyed zeller, zellerlevél, fél karalábé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1–1 paradicsom és zöldpaprika, 1 tojás, 1 dl tejszín, kakukkfű, szerecsendió, szemes bors, só.

Elkészítés: A megtisztított tyúkot feldaraboljuk, a mellhúsából 15 dkg-ot félreteszünk, a többit 2 l hideg vízbe feltesszük főni. Sózzuk, fűszerezzük, beleteszszük a fokhagymát és az egészben hagyott hagymát is. Amikor a tyúk félig megfőtt, tegyük bele a megtisztított zöldségeket, készre főzzük. Közben a félretett mellhúst ledaráljuk, keverjünk hozzá tejszínt, tojást, sót, borsot, őrölt szerecsendiót és dolgozzuk össze. Kávéskanállal kevés leszűrt levesbe szaggatjuk és főzzük ki. A kész levest, a zöldségekkel és a galuskával együtt tálaljuk.

Rakott lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 1 fej nagy vöröshagyma, 2 ek. rizs, 1 kk. pirospaprika, 20 dkg baconszalonna, 2 tojás, só, bors, szerecsendió.

Elkészítés: A zöldpaprikát, paradicsomot jól megmossuk, a hagymát megtisztítjuk. A paradicsomot lehéjazzuk, és a magokat eltávolítjuk belőle. A hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a baconszalonnát apró kockára vágjuk. A felforrósított zsírba először a hagymát tesszük, majd a többi hozzávalót és az egészet fedő alatt tíz percig pároljuk. Közben 2 tojásból rántottát készítünk. A lecsó anyagát sózzuk, fűszerezzük, és egy kivajazott tűzálló tálba a rántottával felváltva rétegezzük. Végül lecsóval fedjük be. Sütőbe visszateszszük és készre sütjük.

Jó étvágyat!


<<< Vissza