<<< Vissza

Kitüntetések
Semmelweis-nap a kórházban

2005. július 8.

 
Semmelweis Ignác születésének 187. évfordulójának tiszteletére július 1-jén a Dr. Bugyi István kórházban is emlékeztek a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurájára, Semmelweis Ignácra. A kórházban a Semmelweis-nap alkalmából nemcsak elismerések, de szerény pénzjutalmat is osztottak a kitüntetés mellé azoknak a dolgozóknak, akik az elmúlt egy évben igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak - mondta Borzi Márta főigazgató.

Semmelweis Ignác Fülöp (1818-1865) valószínűleg az egyik legismertebb magyar orvos. Nagyságát a gyermekágyi láz kórtanának felderítése, s az általa kidolgozott prevenció adta, amelynek során egy konkrét betegség okainak felderítésén túlmenően, a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel.

A budai Tabánból származó, Bécsben tanuló és dolgozó, majd Pestre visszatérő Semmelweis ezzel a felfedezésével a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurája lett.

Az elmúlt évben már látszott az az irányvonal, mely által sikerült kezelni a kórház anyagi ügyeit, és akkor annak örülhettek, hogy a nehézségekkel küzdő egészségügyi intézmény egyáltalán fennmaradt. Most az idei Semmelweis-nap igazi ünnep volt, mert az elismeréseket kapott intézményi dolgozók pénzjutalmat, a kórház valamennyi dolgozója pedig étkezési utalványt kapott.

Kiváló orvos: dr. Kispéter Ágnes főorvos (bőrgondozó), dr. Kovács Ferenc adjunktus (intenzív osztály).

Kiváló szakdolgozó: Antal Erika főnővér (baleseti sebészet), Botákné Farkas Etelka ápolónő (gyermekosztály), Cseh Lászlóné vezető szakaszszisztens (onkológiai gondozó), Ferenczy Zoltánné ov. Főnővér (ápolási osztály), Kisvárdainé Nagy Andrea ápolónő (intenzív osztály), Lázár Ilona vezető szakasszisztens (bőrgondozó), Orosz Jánosné ápolónő (neurológia), Pálfia Istvánné főnővér (SBO) Rónyainé Zoltai Zsuzsanna ápolónő (I. belgyógyászat), Vatáné Bartucz Ildikó orvosírnok (szakorvosi rendelő).

Kiváló dolgozó: Fintáné Szabó Klára adminisztrátor (műszaki osztály), Vígh Éva adminisztrátor (igazgatás).

Szakmai előléptetés: dr. Bandula Mihály főorvos (szájsebészet), dr. Józsa Géza főorvos (szülészet), dr. Molnár Gábor főorvos (sebészet), dr. Katona Julianna adjunktus (onkológia).


<<< Vissza