<<< Vissza

Magántőke az egészségügyben
Az SZDSZ a több-biztosítós rendszer mellett voksol

2005. július 8.

 
Képünkön: Kuncze Gábor látogatása a kórházban (Fotó: Vidovics)

A Szabad Demokraták Szövetsége nem hajlandó belenyugodni abba, hogy az egészségügyben nem lehet érdemi változásokat elérni. Szerintük nem csak lehet, kell is - hangoztatta a párt elnöke, Kuncze Gábor szentesi látogatása alkalmával.

Véleménye szerint olyan helyzet kezd kialakulni, amelyben az egészségügyet a dolgozók tisztessége és hivatástudata tartja működéses állapotban.

- Velük szemben tisztességtelen az, ha nem változtatunk - mondta. - Mindez azért szükséges, hogy mind a tízmillió magyar állampolgár számára magas színvonalon megfelelő feltételeket biztosítsunk a gyógyuláshoz. Szerintünk a gyógymód a finanszírozási rendszer átalakítása. Ha ehhez nem nyúlunk hozzá, akkor minden egyéb csak tüneti kezelés, és nem ad valódi válaszokat a magyar egészségügyben felbukkanó problémákra.

A program 2000 óta ismert, fontosnak tartják, hogy folyamatosan napirenden legyen. Az elnök hangsúlyozta, az egészségügyben, a kórházakban elegendő tapasztalat halmozódhatott fel ahhoz, hogy érdemes legyen megismerni, s ütköztetni lehessen vele saját elképzeléseiket. Ezért, közel hatvan kórházat kerestek meg, s több mint harmincat látogatnak sorba. Ennek egyik állomása a szentesi.

A pártelnök eddigi tapasztalatairól szólva elmondta, a kórházak vezetése sokkal bátrabb javaslatokkal rendelkezik, és sokkal színesebben gondolkodik az egészségügy jövőjéről, a tennivalókról, a változtatási irányokról, mint amennyire a politika vagy az egészségügyi kormányzat képes. Bátrabb lépéseket kérnek a politikától, elvárják, hogy legalább az alapkérdésekben jussanak konszenzusra.

Az SZDSZ a több-biztosítós modellt javasolja. Azt a modellt, ahol a biztosítók versengenek a biztosítottak kegyeiért. Olyan állapotba hozzák az intézményeket, hogy az számunkra elfogadható legyen. Ebben a modellben mindenki biztosított, mindenki után fizet valaki, aki többletszolgáltatást akar, nem paraszolvencia formájában vásárolja azt meg a maga számára, hanem többletbiztosítást köt. Azzal egyetért mindenki, hogy az egészségügybe több pénz kell, de abban is egyetért, hogy a vállalkozásoknak kevesebb járulékot kellene fizetni, mert túl drága így az élőmunka. Akkor viszont a több pénzt kérdésre nem lehet mást válaszolni, mint azt, hogy be kell vonni a magyar egészségügybe a magántőkét – tette hozzá az elnök.

- A nehéz helyzetből csak ebbe az irányba látható kiút - folytatta. - Láttam jól működő kórházakat, melyek kiegyensúlyozottan gazdálkodnak, megfelelő színvonalon tudnak működni, láttam nagyon nehezen finanszírozható kórházakat is, amelyek nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy fennmaradjanak. Abban megvan az egyetértés, hogy a rendszer hamarosan kifullad, feléli tartalékait, ha néhány év alatt nincs érdemi változás a finanszírozási rendszerben, akkor a rendszer nehezen tartható működőképes állapotban. A 24. órában vagyunk, cselekedni kell.

Újságírói kérdésekre válaszolva Kuncze Gábor elmondta, hogy a szentesi kórház azok az intézmények közé tartozik, amely nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt években annak érdekében, hogy a 2002-ben megroppant finanszírozást helyreállítsák. Ebben sikeresek voltak, ugyanakkor a kórház a pavilonrendszere miatt, és azért, mert évek óta elmaradtak a megfelelő felújítások, nehezen tudja megoldani a problémáit.

Ők nem csodát várnak, hanem odafigyelést, nem ígéreteket, végre döntéseket. Ki lehet nyitni a kapukat szabályozottan a magántőke előtt, mert látják, ebbe az irányba lehetséges a kibontakozás. Azt várja mindenki, legyen végre egy világos kiút, legyen meg a kellő politikai konszenzus.

L. J.


<<< Vissza