<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 8.

 
Emlékeztetőül:

A "főállású" egyéni vállalkozónak negyedévente kell fizetnie vállalkozói járulékot minimum 6840 Ft-ot, míg a "főállású" társas vállalkozónak július 1-jétől havonta kell fizetnie minimum 2280 Ft-ot. (A vállalkozói kivét, illetve a személyes közreműködésért kapott díjazás - de minimum a minimálbér - 4 százaléka)

Olvasói kérdés:

Cégünknél kiküldetési rendelvényre saját autó használata után hogyan és mennyit fizethetünk munkavállalónknak?
S. J.

Válasz:
A kérdés megválaszolását két részre kell bontani. Az első eset, ha a személygépkocsi tulajdonosa a munkavállaló, a második eset, ha nem házastársa vagy szülő vagy más a személygépkocsi tulajdonosa.

A kiküldetési rendelvényre szigorúak a szabályok az SZJA tv. 3.mell. II/6 pont szerint csak a saját személygépkocsi (házastársé se! - tételesen írja a törvény -) használat alapján fizetett üzemanyag + 3 Ft számolható el igazolás nélkül. A 25.§. (2) bekezdés. c) pontja alapján csak akkor nem számít bevételnek, ha a fenti szabályt teljesíti. Tehát nem azt írja, hogy mit szabad elszámolni, hanem azt, hogy kiküldetési rendelvényen csak a saját tulajdonú személygépkocsi esetén és maximum üzemanyag+3 Ft számolható el úgy, hogy a magánszemély saját adóbevallásában nem kell megjelenni.
A tv. 3. mell. IV/9 pont szerint:

"9. A magánszemély a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát e törvény bizonylatmegőrzésre vonatkozó szabályainak betartásával a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel igazolja." Ezt a munkáltatónak be kell mutatnia és másolatban a munkáltatónak meg kell őriznie.
A második esetben, amikor nem a saját tulajdona a munkavállalónak a személygépkocsi, tehát nem felel meg a bizonyos szabályoknak, akkor kiküldetési rendelvény eseten is a költségelszámolás szabályait kell alkalmazni.

Szja. tv. 3. mell. IV.:
"5. .... A nem saját tulajdonú jármű üzemi célú használata esetén elszámolható az üzemi használatra eső
a) 1. pont szerinti üzemanyag-fogyasztás,
b) számla szerinti egyéb költség, amennyiben az a szerződés alapján a magánszemélyt terheli."

Tehát az üzemanyag-fogyasztás elszámolása lehetséges az üzemanyag-fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagár szorzatával csak a 3,-Ft/km "egyszerűsített" elszámolás nem lehetséges.

További iratmegőrzési szabályok:
A kiküldetési rendelvény a munkáltató által két példányban kiállított bizonylat, amely tartalmazza a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát, útvonalát, a futásteljesítményt, az utazás költségtérítését, az élelmezési költségtérítést, valamint ezeknek a költségtérítés(ek) kiszámításához szükséges adatokat (üzemanyag-fogyasztási norma, üzemanyagár stb.). A kiküldetési rendelvény eredeti példányát a munkáltató, másolatát a magánszemély a bizonylatmegőrzésre vonatkozó rendelkezések betartásával megőrzi.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza