<<< Vissza

Kaszapengés és aratóbál

2005. július 8.

 
Péter, Pál napjának alkalmából hagyományőrző aratóbált rendezett a Rokkant Nyugdíjasok Országos Hatókörű Közhasznú Egyesülete, a Művelődési Központban. A szentesi székhelyű egyesületnek beteg nyugdíjasok a tagjai, akik évtizedeken át mezőgazdasági munkát végeztek. A helyi tagság jelenleg 50-60 fő, de folyamatosan bővül. Az egyesület elnöke Körmendi Béláné, aki fontosnak tartja a hagyományőrzést.

- Manapság a legtöbb munka elvégzését gépek segítik. Emlékeznünk kell azonban arra a több évtizedes időszakra, amikor déd-, és nagyszüleink ezeket a munkákat puszta kézzel végezték. Később ez a történelem egy piciny szeletévé is válhat. Dédnagyapáink, nagyapáink munkáját nekünk kell bemutatnunk a fiataloknak. - mondta az elnök asszony.

Ebben a szellemben szervez és szervezett programokat az egyesület, ilyen volt az elmúlt évi aratóbál is. A bál olyan jól sikerült, hogy az emberek kérésére idén is megrendezték. A tervezett program szombat délután négy órakor kezdődött volna, amikor a résztvevők lovas kocsival mentek volna ki az egyik tag által felajánlott földre, ahol régi arató "motívumokkal" frissítették volna fel az emlékeket, majd fél nyolctól vacsora és élőzene várta volna a résztvevőket. Sajnos, közbeszólt az esős idő, így le kellett mondani a lovas kocsis programról, mert járhatatlanná ázott a föld. Ez azonban nem szegte a bálozók kedvét és a hagyomány kedvéért tréfásan előadták az aratás leegyszerűsített változatát a művelődési háznál.

A kaszapengést és viccelődést követően, bent az épületben megkezdődött a tagok és vendégek fogadása, míg kint Doktor József, a felügyelő bizottság tagja készítette a vacsorát, a bográcsos marhapörköltet. Fél nyolc után mindenki az asztalokhoz gyűlt, és az elnök asszony megnyitó beszéde után a vendégek a vacsorához láttak. A vacsora elfogyasztása után nem volt idő a pihenésre, hiszen a kinti szomorkás időt bent kompenzálni kellett. Rázendített a zenekar és megtelt a tánctér mulatozó nőkkel és férfiakkal. A hajnalig tartó vidám mulatozás zaját se ezer kasza pengése, sem mezőgazdasági munkagépek zaja nem lett volna képes elnyomni.

Zeke János


<<< Vissza