<<< Vissza

A Dózsa-házba is betörtek
Gyerekek rongáltak az Eszperantó hídon

2005. július 8.

 
Kézre kerültek a közterületi rongálók. Tyityán László rendőr őrnagy, a bűnügyi osztály vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy július 4-én négyfős társaságot számoltatott el a rendőrség.

A lista, ami a rovásukra írható tetemes. Íme: vízbe dobálták az Eszperantó-hídon elhelyezett virágokat, összetörték a Soós utcai élelmiszerüzlet reklámvilágítását, randalíroztak az Árpád utcai óvoda udvarán (virágokat szedtek ki, köcsög-tartófát törtek el), betörték a Szent Anna utcai óvoda ablakait, és különböző használati eszközöket vittek el, a Dózsa-házból hifi tornyot, ventillátort loptak, a sporttelep öltözőjéből labdákat, a focisták cipőit, mezeit, sportszárait, sípcsontvédőit tulajdonították el. Volt olyan hely, ahova több alkalommal visszalátogattak. Tovább sorolva: a Széchenyi ligetben felborogatták a beton virágágyásokat, a múzeum előtti kubikos szobor (Borbereki Kovács Zoltán alkotása) fejére kukát tettek, majd egy másik alkalommal EU-s zászlóval öltöztették fel.

A rendőrség állampolgári segítséggel jutott el a fiatalkorú elkövetőkhöz, akik eleinte egymásra kenték a dolgokat, aztán sikerült velük szemben az eljárást bizonyítani. Tyityán László elmondta: a közreműködő személy megérdemli, és ki is fizetik neki a 25 ezer forint nyomravezetői díjat. Minden bizonnyal hasonlóképpen cselekszik Szirbik Imre polgármester is, aki szintén 25 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Természetesen maradtak még adósságok, a ligetben, illetve a Csongrádi úti körforgalomnál végzett rongálásokra nem sikerült pontot tenni. A főutcai virágoszlopok megtépése nem a csapat számlájára írható. A rendőrség látókörébe egy másik társaság is került, akik elkövetőként számításba vehetők, ellenőrzésük a napokban megtörténik.

- Majd látjuk, milyen eredménnyel - vélekedik a rendőr őrnagy. - A többséget, ami a közvéleményt borzolta, sikerült elkapnunk. Szűcs Lajos alpolgármester mondta egyszer, úgy néz ki a város, amilyenek mi, állampolgárok vagyunk benne. Valahol egyet kell érteni vele. Ha mi nem tudjuk megóvni, akkor... Ez nem azonos a betöréssel és az árvízzel. Amikor szépíteni próbálják a várost, és akkor jönnek a gyerekek, és szórakozásból tönkrevágják... Igen sok munka volt benne, nagy volt a nyomás is, de szerencsére voltak segítőkész emberek.

Hamis húszezres a piacon


Nem volt szerencséje annak a férfinak, aki június 4-én a Sima Ferenc utca egyik lakásába tört be. Úgy tűnik, muzikális ember lehet, mivel egy rézfúvós-hangszert vett magához. Mellette faliórát, élelmiszert próbált elvinni a lakásból mintegy 300 ezer forint értékben. Az illetőt a helyszínen elfogták.

A rendőrség gyakran hívja fel az árusok figyelmét a bankjegyvizsgálókra. Mint mondják, különösen a 10-20 ezer forintosokat kellene bevizsgálniuk. A gépek egy-két ezer forintba kerülnek, alkalmasint azonban az áruk sokszorosát is behozzák. Miért írjuk mindezt? A piacon ismételten sikerült egy illetőnek egy hamis húszezer forintost elsütnie.

Figyelmetlenség? Az alábbi eset mindenesetre erre utal. Feltehetően lezáratlan gépkocsit pakoltak ki a napokban a Zrínyi utcában. Abból okiratokat, bankkártyákat, készpénzt vitt el az elkövető. Azt hiszem, egyet kell értenünk a rendőrséggel, hiszen nem tudják elégszer elmondani, hogy az autótulajdonosok ne hagyjanak semmit a gépkocsikban, mert azt menthetetlenül ellopják. Ha már itt tartunk, június 3-án és 4-én este három kerékpárt tulajdonítottak el a Bercsényi, és a Tóth József utcából, valamint Kossuth térről. Lezárt járművek voltak.

A bűnesetek élén továbbra is sláger a Démász Rt. sérelmére elkövetett transzformátorolaj lopása. Az elmúlt héten újabb három transzformátort látogattak meg ismeretlen elkövetők: Mentettréten, Szegváron, illetve Zalotán. Ebből is látszik, hogy a város illetőségi területének minden pontja áldozatául esik az elkövetőknek. És igen jelentős, milliós nagyságrendű károkról beszélhetünk.

Feldühödhetett az a férfi, aki az egyik állatpatikában vissza akarta vásároltatni az általa már részben felhasznált állatgyógyszer-maradékát a múlt héten. Az állatorvos megtagadta az üzletet, hiszen a törvény is kimondja: megbontott terméket nem vehet vissza a patikába. A férfi ezt nem akarta megérteni, elkezdett kiabálni, a terméket földhözvágta a patika előtt, majd leköpte az állatorvost. Így távozott a helyszínről. Személyazonosságának megállapítása folyamatban van, a rendőrség ellene garázdaság vétsége miatt indított büntetőeljárást.

(lovas)


<<< Vissza