<<< Vissza

Mozaikképek Szentesről
A Jövőnkért iskola színjátszó, képzőművész és moderntánc tábort rendezett

2005. július 8.

 
Képünkön: Szabó Mariann tanítványaival (Fotó: Vidovics)

A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény idén is megrendezte "kis képzőművész táborát". A június 27-től július 1-jéig tartó táborba a szentesi gyerekeken kívül Tiszaalpárról és Szegedről is érkeztek.

- Minden iskola életében fontosak a hagyományok, és ha ehhez következetesen tartjuk magunkat, kialakul egy közösség, egy igazi összetartozás-érzés - mondta Keller Jánosné, az iskola igazgatója. Hatodik éve rendezzük meg a két tábort: a képzőművész és a magyartési színjátszó tábort. Mindkettő létszáma szinte a tanítványokból összejön. A magyartési tábor résztvevői az iskola színjáték tanszakos hallgatói, ez kintlakásos formában működik Csorba Ildikó vezetésével. A kis képzőművész tábort éveken keresztül a Péter Pál Polgárházban rendeztük meg, nagyon jó együttműködéssel. Rózsa Gábor ajánlotta fel a helyiséget, mert akkor még nem volt épületünk. Mivel már van saját épületünk és kertünk, így a kánikulában az árnyas fák alatt alkothatunk. A tábort nem hirdettük meg, vártuk, hogy a tavalyiak közül kik jönnek. Idén harmincöten jelentkeztek, a gyerekek többsége az iskolánk tanulója, de vannak vendégeink Tiszaalpárról és Szegedről is.

- Milyen programokon vettek részt a gyerekek?

- A programok mindig hagyományosak, az alkotás szellemében telnek. Beiktattunk kézműves foglalkozásokat is, ezek eredményeit hazavihették a gyerekek. Készítettek cserépmintázásokat, ajándékdobozokat, nagy szenzáció volt a pólófestés. A különböző korosztályok miatt kialakítottunk két csoportot. A nagyobbak feladata az volt, hogy Szentes város motívumait feldolgozva egy nagyméretű csempe faliképet készítsenek. Ezen megjelennek Szentes híres épületei, növény- és állatvilága. Egy mozaikkép alakult így ki, ezt a strandnak szeretnénk ajándékozni. Minden gyerek ráírja a nevét, és ha majd felnőttek lesznek, és a kisgyermekükkel sétálnak a strandon, meg tudják nekik mutatni. Janó Tibor és Szegi Katalin vezette a kerámia-foglalkozásokat, Szabó Mariann és Ráczné Chikán Gabriella pedig a kézműves technikákkal ismertette meg a gyerekeket.

Csütörtökön Szarvason kirándultak a táborlakók. Az arborétumban a növényeket és a tájat figyelték meg, és ezt próbálták meg színes pasztellokkal, ceruzákkal képileg feldolgozni. Nagyon jó közösség alakult ki, az alkotás öröméért voltak együtt a gyerekek.

- Újszentesi és lengyel vendégek is érkeztek. Velük hogyan jött létre a kapcsolat?

- Tavaly a mi moderntánc csoportunk kilenc tagja kimehetett Lengyelországba és részt vett egy táborban, ahol egy francia és egy lengyel tréner készítette fel őket. Közös fellépéssel zárták a tábort. Úgy gondoltuk, hogy ezt a szíves vendéglátást és a barátságot szeretnénk tovább erősíteni. Az újszentesiek közel vannak távolságban is és a szívünkhöz is, ezért nekik is szóltunk, és szívesen jöttek. Így két tizenkét fős vendégcsoportunk volt. Egész nap edzéseken vettek részt: délelőtt Vass Sándor, délután Keller Nóra tartotta a tréningeket. Nagyon tetszett nekik a strand, náluk nincs ilyen látványos fürdőhely. Szerda délután polgármester úr fogadta őket, jó hangulatú találkozás volt. Waldemar doktor segített a lengyelekkel való társalgásban, az újszentesi csoport nagy része pedig tudott magyarul. Pénteken Budapestre és Szentendrére látogattak, szombaton közös búcsúest volt az iskola épületében, mindenki készült a saját országának és szokásainak bemutatásával. Vasárnap este a moderntánc esten mindannyian felléptek egyéni számmal és az itt készített koreográfia alapján egy közös számmal is. Vendégeink hétfőn reggel utaztak haza, de mindig szívesen látjuk őket és bízunk benne, hogy erősödni fog a barátság.

Majzik Andrea


<<< Vissza