<<< Vissza

Ötven év után találkoztak
Felavatták dr. Mátyás Sándor emléktábláját

2005. július 8.

 
Június végén 50 éves érettségi találkozóra várták a Horváth Mihály Gimnáziumba az 1955-ben érettségizetteket. Ezen az osztálytalálkozón ott volt Gera József magyar mérnök, a Horváth Mihály Gimnázium volt diákja. Gera József nagy büszkesége az alma maternak, életpályája nagyon magasra ívelt: az amerikai NASA kutatási igazgatója volt hosszú időn keresztül.

1972-ben került a NASA-hoz, a Hold-programban vett részt. Az ő technikai megoldásai segítették a Hold-felszínre Amstrongot.

1970-ben a meghibásodott "Apollo 13"-nál az általa tervezett holdkomppal sikerült visszahozni a személyzetet a Földre. Mindezeket az eredményeket a magyar nagyközönség már hírül vehette, nemrégiben a televízió Frei-dosszié című műsorban Frei Tamás bemutatta a nagyszerű tudóst. Ő is, és még sokan mások, a közös emlékezésre jöttek össze.

Bácskainé Fazekas Márta igazgató köszöntötte az egykori diákokat, akik szemében ott volt az emlékezés könnycseppje. Az egykori diákok először azokra a társakra emlékeztek, akik már nem lehetnek velük, de emlékük és a diákévek mindig megőrzik őket. Ezek után hallhattuk dr. Mátyás Sándor életútját, ami egykori diákélményekkel volt színesített. (Egy legendás érettségi, amit pár diák írt meg a többiek helyett!)

A gimnázium diákjainak műsora után leplezték le azt a márványtáblát, melyen a következő felirat olvasható:

"Dr. Mátyás Sándor (1908-1987) a nyelvek kitűnő irodalomelméleti és történeti felkészültséggel rendelkező tudós tanára és művelője. A szellemi igényesség, tudás feltétlen megkövetelője, amit egyedülálló sajátos humorával oldott fel időnként, örökre emlékezetessé téve ezzel órái hangulatát."

IV. A osztály
1955-2005


<<< Vissza