XXXIV. évfolyam 34. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Sikeres szövetkezet
 

2003. augusztus 29.


A Szentesi ÁFÉSZ sikeres első félévet zárt. Mindez elmondható annak ellenére, hogy az elmúlt hat hónap igen kemény nyárral fordult - fejtette ki gondolatait Mészáros Zoltán elnök, majd így folytatta tájékoztatóját:

- Pozitív mérleggel zártunk. Eredményességünket kereskedőink kemény munkájával, több fronton történő helytállásával, tudásával tudtuk csak megvalósítani.


Bővebben


 

Iskolakezdés gondokkal
 Ötvenmillió felújításokra, állagmegóvásra

2003. augusztus 29.


Tovább csökken a tanulói létszám. Ami azt jelenti, lassan át kell gondolni, hogy az iskolarendszerünk hogyan működjön tovább. Az önkormányzat minden erőfeszítést megtesz azért, hogy üzemeltetni tudja intézményeit, hogy ne zárjon be iskolát, óvodát. Ez nagy kihatással van a város költségvetésére. A fejkóták, amennyit kap a város, nem fedezik a tanulók tanítással kapcsolatos dolgait. Jelentős pénzeszközöket rak hozzá az önkormányzat. És ha még tovább csökken a létszám, ez súlyosbodni fog.


Bővebben


 

Nagy sikerű fúvószenekari találkozó
 

2003. augusztus 29.


A Városi Fúvószenekar két alkalommal adott műsort az ünnepekben Szentesen. Önálló program keretében a mintegy negyven zenészt felvonultató együttes a Nagy Ferenc utcai bevásárló udvarban (képünk) szórakoztatta a közönséget.

A másik programban közel 170 zenészt hallhatott a közönség a Művelődési és Ifjúsági Ház szabadtéri színpadán. A nagyszabású nemzetközi hangversenyen a vendéglátók mellett a Katovicei Bányász Fúvószenekar (Lengyelország), a Lovran Városi Fúvószenekar (Horvátország) és a kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara játszott. (Fotó: Vidovics Ferenc)


 

István-napi jelzés
 

2003. augusztus 29.


Volt bizonyos sejtésem arról, hogy nem fog zavartalan méltóságteljességgel lezajlani István királyunk ünnepe. De erről nem szóltam senkinek. Nem akartam az ördögöt a falra festeni.

Mégis megjelent, s úgy adott hírt ittlétéről, hogy a Duna TV jóvoltából az egész világ megtudhatta: a magyarok közéletében Szent István történelmi nagysága még mindig nem közös nevező. Egy ünnepélyes órára sem.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. augusztus 29.


Szeretnél látványos eredményeket elérni? Ha van hozzá felkészültséged, a feladatot érted és képes vagy kitartó munkára, akkor rajta, a siker biztos.


Bővebben


 

Küzdelem a kibővítésért
 A gimnázium építése (II.)

2003. augusztus 29.


Képünkön: A kibővített gimnázium

A rangos tanintézet 1891-re nyolc osztályosra bővült, elnyerve a nyilvánossági jogot, a főgimnáziumi besorolást és az érettségi vizsgák tarthatásának jogát. Az intézmény 1897-ben állami kezelésbe került. Az átadási okmányban a város kötelezte magát, hogy évenként 24.000 koronával hozzájárul az iskola fenntartásához, az állam pedig vállalta a gimnázium épületének kibővítését. Mivel erre éveken át nem került sor, a városi képviselő-testület 1904-ben kimondta, hogy megtagadja a hozzájárulási költség befizetését. A kormányzat részéről számos ígéret született, de az egyre sürgetőbb bővítés továbbra is váratott magára.


Bővebben


 

Építők kézjegyei (7.)
 

2003. augusztus 29.


A Kiss Bálint utca páratlan számú oldala a református egyház díszes homlokzatú épületétől kezdve a 9-es számú telken lévő L alakú Fekete Márton hajdani háza után a 11-es számú - úri kaszinó - a zeneiskola szép épülete szűkíti le az utcát. Érdemes megállni, visszatekinteni. A múlt szakembereinek nívós létesítményét láthatjuk. A 7-es számú alacsony, néhány ablakos családi ház helyére épített ház a korszak igényét ábrázolja.

A református egyház műemlék jellegű ékes épületét láthatjuk a 2-es számú telken. A négy és a hatos számú ingatlanok is hasonlóak.


Bővebben


 

Elavult kémények a városban
 

2003. augusztus 29.


Döbrőssy Iván a Szentes Városi Szolgáltató igazgatójának elmondása szerint jelenleg 391 az olyan társasházi lakás Szentesen, amelynek termoform kéménye van. Ezek a kémények valamikor a 60-as években készültek, és semmiféle szabványnak nem felelnek meg. A gáztüzelésre nem igazán alkalmasak, hiszen sok helyen már sérültek, így nagyobb a gázvisszaáramlás veszélye. Ilyen épületek találhatóak az Apponyi téren, a Kertvárosban, a Honvéd utcában és a Kossuth-kanyarban is.


Bővebben


 

Adósnak maradni
 Tisztelettel az ügyfelekről

2003. augusztus 29.


Gerendi Lászlóné ügyintéző a közgében végzett, mai nevén a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskolában. A városházára 1980-ban került. Mindjárt az adócsoportnál kezdett, aztán rövid időre átkerült a néhány irodával arrébb működő költségvetéshez.

- Onnan visszajöttem az adócsoporthoz - meséli. - Igaz, itt lényegesen nagyobb az ügyfélforgalom. Azzal talán a munka is.


Bővebben


 

Fotósok szalonja
 

2003. augusztus 29.


A Szentesi Művelődési Központ a helyi fotószakkörrel közösen idén is megrendezi a IX. Alföldi Fotószalont, amely a XXIII. Dél-Alföldi Fotószalon is egyben. A cél mára sem változott: bemutatni az Alföldön élő fotósok alkotásait.

Az eseményre kiírták a pályázatot is.


Bővebben


 

Kétmillió támogatásra
 Nappali tagozatos főiskolásoknak

2003. augusztus 29.


A város képviselő-testülete még az áprilisi ülésén döntött 2 millió forint elkülönítéséről. Tette mindezt a szociálisan hátrányos helyzetű nappali tagozatos főiskolai hallgatók támogatására. Azon hallgatók számára, akik tanulmányaik megkezdéséhez valami módon segítséget szeretnének kérni.


Bővebben


 

Kisér öröme, gondja
 Pillanatképek

2003. augusztus 29.


Hogy a kiséri emberek mennyire jószívűek, összetartóak, arról önkormányzati képviselőjük, Ollai Istvánné sokat tudna beszélni. Mondja is gyakran a maga történéseit. Mint tudjuk, a városanya sohasem rejti véka alá mondanivalóját. Legutóbbi története éppen a szombati közös összejövetelről szól. Ugyanis szalonnát sütöttek a Klára utcában. Közösen, az utca lakói. A képviselőasszony elmondja, ezt már több éve csinálják az ottani emberek. Szinte az egész utca megmozdul az eseményre, szalonnát, kenyeret visznek, hozzá egy kis sört, ami jólesik a sültre, aztán beszélgetnek, megtárgyalják a napi dolgokat.


Bővebben


 

Felsőfokon a rászorulókért
 Vizsgáztak a szociális gondozók

2003. augusztus 29.


Képünkön: Kiss Gyula Tibor, Ecsédi Józsefné, Agócs László

Szakmai továbbképzésen vettek részt szociális gondozók, köztük négy szentesi hallgatóval a Szentesi Gondozási Központban. Sikeres vizsgájuk után felsőfokú szociális asszisztens diplomát vehettek át. Ezzel a végzettséggel hat évre biztosítva van a továbbképzésük, néhányan azonban már a továbbtanulást fontolgatják.

A Békéscsabai Regionális Munkaerőfejlesztő és Képző Központ (BRMKK) által szervezett képzésnek Szentes adott helyet, ezen tizenketten vettek részt.


Bővebben


 

"Perzselő szomjat kelteni a jóra"
 Töprengések a katolikus iskoláról (I. rész)

2003. augusztus 29.


Weöres Sándor zseniálisan sűrített költői sora számtalan gondolatot indít el.
Lehet-e megelégedett, kielégült emberekkel szomjúságot éreztetni? Mi a jó? Ki jó?
" Perzselő szomjat kelteni a jóra"


Bővebben


 

Képeslapok
 

2003. augusztus 29.


Új képeslapkollekciót adott ki az önkormányzat. A történelmi ismertetővel ellátott igényes kivitelű kollekcióhoz több helyen hozzá lehet jutni. Mint ismeretes, hasonló kiadványa volt már az önkormányzatnak, de azok elfogytak. Nagy szükség volt továbbra is egy ilyen színvonalas képeslapkollekcióra, hiszen kereslet van iránta.


Bővebben


 

Fémképek villanásban
 

2003. augusztus 29.


A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) úgy döntött, hogy augusztus 29-e legyen a magyar fotográfia napja. Képzeletben pörgessük vissza az idő kerekét és keressük meg azt a dátumot, amely alapvetően meghatározta hazánkban is a fotográfia kezdetét, fejlődését. Az első ilyen dátum Franciaországhoz és Párizshoz kötődik: 1839. augusztus 19-én nyilvánosságra került Daguerre eljárásának mibenléte. 1840. augusztus 29-én Vállas Antal a Magyar Tudós Társaság ülésén a gyakorlatban is bemutatta, hogyan kell használni a fényképezőgépet.


Bővebben


 

Mesetábor Magyartésen
 

2003. augusztus 29.


Augusztus elején 7-11 éves gyerekek vették birtokba a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség Magyartési Tábor Központját. A Mesetábort a TÖRŐDÉS Szentesi Gyermek és Diák Alapítvány szervezte, amihez a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácstól kapott anyagi támogatást.
A tábor vezetője Korom Pál volt, neki tettem fel a mesés táborral kapcsolatos kérdéseimet.

- Mit csináltak a gyerekek ez alatt a hét nap alatt?


Bővebben


 

Az első flotta (5.)
 

2003. augusztus 29.


Felmerülhet a kérdés, miért ment a flotta Rioba, miért nem egyenesen Dél-Afrikába, Fokvárosba? Az egyszerű válasz: ez azért történt, mert a szelek ezen az útvonalon "megbízhatóbbaknak" bizonyultak az előző utakon.

A flotta a körülményekhez képest viszonylag kevés probléma és baleset után érkezett Rio de Janeiroba.

Phillip kapitány folyékonyan beszélte a portugál nyelvet, ami nagy előnynek bizonyult.
Szerzett 10.000 golyót a muskétákba, de az Angliában felejtett extra női ruhák, ahogy akkor mondták "slop"-ok helyett csak zsákanyagból szabott gúnyákról gondoskodott.


Bővebben


 

Kirándulás a hűség városába
 

2003. augusztus 29.


(Fotó: Muzsik Sándor)

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szentesi tagcsoportja a Koszta József Klub négynapos kirándulást szervezett tagjai részére Sopronba július végén.

Július 29-én reggel hatkor indultunk Szentesről. Az eső elkezdett cseperegni, de a rosszabb időjárás senkinek sem vette el a kedvét az utazástól. Kecskemét vonalában hatalmas esőbe futottunk, de bíztunk benne, hogy a Dunántúlon nem esik. Első megállónk Fehérvárcsurgón volt a Károlyi-kastélyban.


Bővebben


 

Esélyegyenlőségért
 16500 km Magyarországon

2003. augusztus 29.


2000-ben és 2002-ben 2480 illetve 6780 kilométert tett meg görkorcsolyával Bojtos István mozgássérültként azzal a céllal, hogy sorstársainak hátrányos helyzetére felhívja az ország lakosságának figyelmét. Idén májusban ismét útnak indult, ezúttal kerékpárral 16500 kilométer megtételét tűzte ki célul maga elé. A kiváló sportember hétfőn délelőtt Hódmezővásárhely felől érkezett Szentesre, majd kedden hajnalban Kunszentmárton irányába hagyta el a várost. Bojtos Istvánnak az esélyegyelőség jegyében megtett kerékpárútja várhatóan november 3-án ér véget Zalaegerszegen.

H.V.


 

Sporhírek röviden
 

2003. augusztus 29.


Jön a Kazincbarcika!... Javíthat a Szentes

Petőfis dzsúdó... Szentesen folytatódott a felkészülés


Bővebben


 

Repült a szék a Bölényben
 

2003. augusztus 29.


Augusztus 22-én este a Fehér Bölény sörözőben szólalkozott össze egy férfi és egy nő, akik mellesleg élettársak. A szópárbaj tettlegességig fajult, majd az ingerült páros székeket kezdett dobálni, ezek közül az egyik az ott lévő játékgép üvegét is beverte.

Szombatra virradóra a cserebökényi szarvasmarhatelepre hatoltak be ismeretlenek, akik 1400 liter gázolajat vittek el 366 ezer forint értékben.


Bővebben


 

Sok még a kérdőjel
 Edzőpáros a pólósoknál

2003. augusztus 29.


Új idény, új tervek. Ez minden olyan sportegyesületre igaz, amely valamilyen bajnokságban szerepel. Az új feladatok és célok megvalósításához megpróbálnak minél jobban felkészülni. Nincs ez másképpen a Legrand Szentesi VK OB I-es férfi vízilabdacsapatánál sem. Az együttes edzéseit dr. Tóth Gyula és Komlósi János edzőpáros irányítja. A duó egyik tagjával Komlósi Jánossal beszélgettünk terveikről és elképzeléseikről.

- Mennyire lepte meg önt, hogy felkérték a csapat edzéseinek irányítására?


Bővebben


 

A Kinizsi is elkezdte
 

2003. augusztus 29.


A megye III. osztályban szereplő Szentesi Kinizsi is elkezdte a pontgyűjtést, a 2003-2004-es bajnoki idényben. Az együttes repülőrajtot vett. A gárda két fordulón van túl, szerzett hat pontot, s rúgott kilenc gólt.

- Ez a jó rajt azt jelenti, hogy hibátlanul sikerült a felkészülés? - tettem fel a kérdést Tóth György edzőnek és szakosztályvezetőnek.


Bővebben


 

Szegedi verseny
 

2003. augusztus 29.


Augusztus 23-án Szegeden rendezték meg a nemzetközi gyermek dzsúdó versenyt. Beszélgetőpartnerem Kalydy Zoltán a Pollák DSE vezetője a hetedik alkalommal megrendezett Szent István-kupa társrendezője.

- Milyen okok miatt került tavaly és az idén is Szegedre ez a verseny?


Bővebben


 

Edzést tartott a kapitány
 

2003. augusztus 29.


Kozma Mihály 1997 óta dolgozik a magyar teremlabdarúgó-válogatott mellett, Mucha József pályaedzője volt három és fél éven keresztül, majd kilenc hónapig ő volt a megbízott kapitány. Szabó András pályaedzőként számított munkájára, idén január 1-jétől pedig mint a válogatott szövetségi kapitánya ül a kispadon. Kozma Mihály hétfőn este a városi sportcsarnokban a Szentesi Vasutas futsal csapatát tanította a játék fortélyaira. Az edzés előtt készült vele az alábbi beszélgetés.


Bővebben


 

Aktuális növényvédelmi munkák
 

2003. augusztus 29.


A fás szárú növényeken az amerikai fehér szövőlepke kártétele tapasztalható. A második nemzedék várhatóan hosszabb ideig fog károsítani a növényeken. Ezért már a kis fészkek megsemmisítésével megakadályozhatjuk a jelentősebb lombveszteséget. A védekezés megoldható mechanikailag a fészkek levágásával, elégetésével súlyosabb esetekben az ültetvényekben vegyszeres védekezés lehet eredményes.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. augusztus 29.


Született: Kürti-Szabó Zoltánnak és Deák Angelikának (Nagyörvény u. 31.) Máté, Kósa Géza Zsoltnak és Fazekas Ágnesnek (Szent Imre herceg u. 10.) Norman Zsolt...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz