<<< Vissza

Elavult kémények a városban

2003. augusztus 29.

 
Döbrőssy Iván a Szentes Városi Szolgáltató igazgatójának elmondása szerint jelenleg 391 az olyan társasházi lakás Szentesen, amelynek termoform kéménye van. Ezek a kémények valamikor a 60-as években készültek, és semmiféle szabványnak nem felelnek meg. A gáztüzelésre nem igazán alkalmasak, hiszen sok helyen már sérültek, így nagyobb a gázvisszaáramlás veszélye. Ilyen épületek találhatóak az Apponyi téren, a Kertvárosban, a Honvéd utcában és a Kossuth-kanyarban is. Ezek az elavult kémények nem csak a városban, hanem országszerte is problémát okoznak. A közvélemény elé viszont csak akkor kerülnek, ha tragédia történik. Ezen természetesen változtatni kell!

A megoldás érdekében a Belügyminisztérium nemrég kiadott egy rendeletet, egy pályázati lehetőséget, amely biztosítja a termoform kémények felújítását. Ez a rendelet másfél hónappal ezelőtt jelent meg, így az ez évi költségvetésben már nem szerepel.

Jövőre azonban már megpróbálnak erre pénzt fordítani, és segíteni a lakosságot. A konstrukció nem teljesen ugyanaz, mint az iparosított technológiával épített épületek energiatakarékos felújítása, mert ott kötelezően 1/3-1/3-1/3 volt az arány. Itt azonban 40 százalék az állami támogatás és 60 százalék az önerő. Ezt a 60 százalékot még bontja a rendelet, ezáltal az önkormányzat is támogathatja a lakosokat.

A városban pályázaton nyert pénzekből végzik az iparosított technológiával épített épületek hőszigetelését, amelyből egy már elkészült a Kossuth utcán, kettő pedig folyamatban van.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza