<<< Vissza

Iskolakezdés gondokkal
Ötvenmillió felújításokra, állagmegóvásra

2003. augusztus 29.

 
Tovább csökken a tanulói létszám. Ami azt jelenti, lassan át kell gondolni, hogy az iskolarendszerünk hogyan működjön tovább. Az önkormányzat minden erőfeszítést megtesz azért, hogy üzemeltetni tudja intézményeit, hogy ne zárjon be iskolát, óvodát. Ez nagy kihatással van a város költségvetésére. A fejkóták, amennyit kap a város, nem fedezik a tanulók tanítással kapcsolatos dolgait. Jelentős pénzeszközöket rak hozzá az önkormányzat. És ha még tovább csökken a létszám, ez súlyosbodni fog.

A fent leírtakat Szűcs Lajos alpolgármestertől hallhattuk minapi sajtótájékoztatóján. A tanévkezdés problémáit, a felújítással kapcsolatos dolgokat taglalva elhangzott: nem zárnak be óvodát, iskolát. Egy helyen változtattak, a Kossuth utcai óvodai körzetet és a kisérit összevonták, ám az is azért történt, mivel a meghirdetett kiséri óvodavezetői pályázatra nem volt jelentkező.

- Az óvodák természetesen megtartják saját arculatukat. Hogy nem változtattunk, azzal elsősorban a gyerekek és a szülők érdekét vettük figyelembe.

A statisztikai előrejelzésre alapozva úgy tűnik, a városban 2005-ig tovább csökken az óvodáskorú gyerekek száma. Ami azt jelenti, hogy az általános iskolákban is kevesebb gyerek jelenik majd meg. Az önkormányzat által fenntartott általános iskolákban a tanulók száma a 2002/2003-as tanévben 2091 volt. Júniusban 299 nyolcadik osztályos tanuló fejezte be általános iskolai tanulmányait. A szeptemberi tanévkezdésre beiratkozott elsősök száma: 244. Összességében mintegy két osztálynyi gyerekkel van kevesebb a város általános iskoláiban. A szakemberek úgy látják, hogy a csoportok és az osztályok létszámai az ideálishoz közelednek majd. Ezt a jövőben az önkormányzatok határozzák majd meg. Jelentős változás még, hogy az ötödik osztályban 25 óra helyett 22,5 órában lesz foglalkoztatás.

Régi-új igazgatók, vezetők az oktatási intézmények élén: 2003. július 1-jétől öt évre kapott megbízást a képviselő-testülettől Polyák Mihályné (Gróf Széchenyi István Általános Iskola), Varga Sándorné (Deák Ferenc Általános iskola), Takács Pál (Terney Béla Középiskolai Kollégium), Hornyik Lászlóné (Köztársaság úti óvoda), Terneyné Fodor Mariann ( Kossuth utcai és kiséri óvodák).

Az önkormányzat ebben az évben kiemelten kezelte a település oktatási és szociális intézményeinek felújítását és állagmegóvását. A költségvetésben mintegy 50 millió forintot különített el erre a célra. A tavalyi évben ez az összeg mindösszesen 10 millió forint volt. Előzetes felmérések alapján meghatározták a feladatokat, azok sorrendiségét.

Az alpolgármester elmondta: az elvégzendő munkákra pályázatokat írtak ki. Így lehetőség nyílt arra, hogy 6 óvodánál, 5 általános iskolánál, 3 középiskolánál és 7 egyéb intézménynél végezhettek el kisebb-nagyobb felújítási munkálatokat.

A felsorolásból kitűnik, hogy a felújítások sorában figyelembe vették a megyei fenntartású intézményeket is. Esetükben, fele-fele arányban oldották meg a költségeket. Ez alól kivételt képez a Zsoldos Ferenc Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, ahol jelentősebb beruházást végeztek el, a plusz költséget egyéb pályázati pénzekből oldották meg. Az alpolgármester ezzel kapcsolatosan elmondta, az épületek szentesiek, azért sem hanyagolhatók el az állagmegóvásuk. Ezek a felújítások kedvező visszhangra találtak a városban. Nem vitás, az épületek közül több is nagyon rászorult már a munkák elvégzésére.

Újságírói kérdésre válaszolva Szűcs Lajos elmondta, Szentesen nem csökkentették a pedagógusi létszámot. Nem küldtek el senkit. Az alpolgármester bekérte azok létszámát, akiknél várható a nyugdíjaztatás az elkövetkező időben. Amennyiben szükséges, elsősorban tőlük válnak meg a jövőben - jelentette ki az oktatásért felelős vezető.

A kérdések sorában felvetődött a tankönyvek ingyenessége. Az alpolgármester azonnal pontosította a dolgot. Mint mondta, a tankönyv nem ingyenes. Más kérdés, hogy vannak iskolák, ahol ezt az elsőosztályosok esetében a maguk költségvetésére megoldották. Városi viszonylatban csak a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos, a három vagy többgyermekes családban élők, továbbá az egyedülálló szülő eltartásában élő, nappali rendszerű oktatásban résztvevő iskolai tanulók, vagy a rendszeres támogatásban részesülő szülők kapják ingyenesen a tankönyvet.

A továbbiakban szólt arról, hogy a városi tanévnyitó ünnepség augusztus 31-én, vasárnap este 6 órakor lesz a Deák Ferenc Általános Iskolában. Ahol Szirbik Imre polgármester mond beszédet. Elhatározták, hogy a központi tanévnyitókat az elkövetkező években mindig más-más általános iskolában tartják majd. A rendezvényen búcsúztatják el a nyugállományba vonuló pedagógusokat.

Lovas József


<<< Vissza