<<< Vissza

Aktuális növényvédelmi munkák

2003. augusztus 29.

 
A fás szárú növényeken az amerikai fehér szövőlepke kártétele tapasztalható. A második nemzedék várhatóan hosszabb ideig fog károsítani a növényeken. Ezért már a kis fészkek megsemmisítésével megakadályozhatjuk a jelentősebb lombveszteséget. A védekezés megoldható mechanikailag a fészkek levágásával, elégetésével súlyosabb esetekben az ültetvényekben vegyszeres védekezés lehet eredményes.

A gyapottok-bagolylepke az idei év slágerkártevője. Ezért ismét felhívjuk a termelők - különösképpen a zöldségtermelők figyelmét - , hogy csak rendszeres növényvédőszeres kezeléssel lehet a kártételt alacsony szinten tartani.

Az idei évben is gondot jelentenek a gyomnövények. A gabonatarlókon ebben az időszakban kell védekezni az évelő fenyércirok, mezei acat, nád stb. ellen. A gyomirtást a gyomnövény 15-25 cm-es fejlettségi állapotában érdemes elvégezni glifozát hatóanyagú herbicidekkel.

Szinte minden területen megtalálható a parlagfű. A nagy mennyiségben termelt pollenje súlyos allergiás tüneteket okoz. Egyrészt ezért fontos a termőföldek, kiskertek, útszélek gyommentesítése, másrészt a 2000. évi XXXV. tv. szerint növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki a károsítók elleni védekezés elmulasztásával, vagy a károsítók járványos terjedésének teret adva a térség, illetve a termőtáj termelési biztonságát veszélyezteti, továbbá a közegészségügy védelmét szolgáló növényvédelmi intézkedéseket, illetve beavatkozásokat elmulasztja.

A bírság legkisebb összege 20.000,- Ft, a legmagasabb összege 1.000.000,- Ft. Felhívjuk az érintetteket a szükséges mechanikai és vegyszeres gyommentesítések haladéktalan végrehajtására.

Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat


<<< Vissza