<<< Vissza

Az első flotta (5.)

2003. augusztus 29.

 
Felmerülhet a kérdés, miért ment a flotta Rioba, miért nem egyenesen Dél-Afrikába, Fokvárosba? Az egyszerű válasz: ez azért történt, mert a szelek ezen az útvonalon "megbízhatóbbaknak" bizonyultak az előző utakon.

A flotta a körülményekhez képest viszonylag kevés probléma és baleset után érkezett Rio de Janeiroba.
Phillip kapitány folyékonyan beszélte a portugál nyelvet, ami nagy előnynek bizonyult.

Szerzett 10.000 golyót a muskétákba, de az Angliában felejtett extra női ruhák, ahogy akkor mondták "slop"-ok helyett csak zsákanyagból szabott gúnyákról gondoskodott.

Rioba a női fegyencek nagy része rongyokban érkezett. Nemcsak az út viszontagságai viselték meg őket, hanem időnként összeverekedtek a "drágaságok" és megtépázták egymást.
Az ilyen fajta jeleneteket eleinte "röhögve" figyelte a legénység, de a helyzet időnként annyira elfajult, hogy közbeavatkozásra volt szükség.

Phillip kapitány Rioban vásárolt mindenféle magvat és palántát, amelyekről úgy hitték, hogy az új gyarmaton alkalmasak lesznek termelésre; többek között kávét, kakaót, gyapotot, banánt, narancsot, citromot, tamarindot, guavát, ipecacianát, tüskés körtét (azaz "prickly pear"-t). Az utóbbit nagyon megbánták, mert évekig tartott, amíg sok költséggel és fáradsággal korlátozni tudták a terjedését.

Rioban a fegyenceket a fedélzet alatt tartották. Unalmában egy hamisító 25 centes pénzérméket úgynevezett "quarter"-eket gyártott merőkanalakból.

Viszonylag könnyen megúszta, amikor rajtakapták. Az a tengerész viszont, aki a hamis pénzt a parton értékesíteni próbálta, 200 korbácsütést kapott.

A flotta simán vitorlázott tovább, a dél-afrikai Fokvárosba, azaz Cape Town-ba.
Előre számítva a hosszú és viszontagságos útra az Indiai-óceánon keresztül, Phillip kapitány igen bőkezű volt Cape Town-ban a flotta utasaival, mindenki naponta kapott friss húst (marha- vagy bárányhúst), és annyi friss zöldséget, amennyit csak meg tudott enni.

Vételeztek gabonát, rizst és gyümölcsöket, azonkívül megnövelték az állatállományt. Baromfiakkal, tehenekkel, kecskékkel, 44 birkával, 32 disznóval, 5 bikával és 3 lóval.

A "Friendship" (barátság) nevű hajóról a női fegyenceket áttelepítették más hajókra, mivel a felvett állatok még nagyobb zsúfoltságot okoztak. A flotta több mint 500 bőgő, mekegő, bégető és röfögő jószággal hagyta el a kikötőt. A "Friendship" legénysége jobb útitársaknak minősítette az állatokat, mint a nőket. (folytatjuk)


<<< Vissza