<<< Vissza

Edzést tartott a kapitány

2003. augusztus 29.

 
Kozma Mihály 1997 óta dolgozik a magyar teremlabdarúgó-válogatott mellett, Mucha József pályaedzője volt három és fél éven keresztül, majd kilenc hónapig ő volt a megbízott kapitány. Szabó András pályaedzőként számított munkájára, idén január 1-jétől pedig mint a válogatott szövetségi kapitánya ül a kispadon. Kozma Mihály hétfőn este a városi sportcsarnokban a Szentesi Vasutas futsal csapatát tanította a játék fortélyaira. Az edzés előtt készült vele az alábbi beszélgetés.

- Mennyire népszerű a kispályás labdarúgás itt és milyen megbecsülésnek örvend ez a játék külföldön?

- Hazánkban közel hetvenezer ember játssza az 5+1-es formációt, a 4+1-es változatot azonban itt alig ismerik. Gyakorlatilag csak Magyarországon elterjedt az 5+1-es játék, szerte a világon a másik alapfelállás az elfogadott. A FIFA és az UEFA szabályai is a 4+1-re vonatkoznak, ebből rendeznek VB-t és EB-t is. Külföldön egyébként roppant népszerű ez a játék, Finnországban nyolcezer, Csehországban harmincezer igazolt játékos van, Japánban pedig majd 5 millióan rúgják a bőrt kispályán.

- Milyen fejlődést mutat a sportág idehaza?

- A kezdeti fellendülés után kicsit megtorpant a fejlődés, de mára az egész országra kiterjedt ez a játék. Budapest és Kelet-Magyarország mellett ma már a Dunántúlon is vannak NB I-es csapatok. Roppant fontos, hogy a sportág népszerűsítése folyamatos legyen, a gyerekek már az iskolában megismerjék a játék alapjait, egyre többen kell, hogy űzzék ezt a sportágat, így lenne kikből válogatniuk az élcsapatainknak és természetesen a válogatottnak. Ha létrejönne a III. osztálynak megfelelő régiós bajnokság, akkor véleményem szerint nagyon gyorsan el fog terjedni a 4+1-es játék hazánkban.

- Milyen szintet képvisel a magyar teremlabdarúgó-válogatott? Milyen fontosabb feladatok várnak a nemzeti csapatra az ősszel?

- Jelenleg az európai ranglista 12. helyén állunk, a BL-ben pedig a legjobb hat közé került a Cső-Montage csapata, amely egy amatőr csapattól kiváló teljesítmény. A válogatott jól menedzselt, anyagiakkal is el van látva, sokkal nagyobb probléma, hogy az amatőr alszövetség pénz hiányában nem tudja úgy összefogni ezt a játékot, ahogy kellene. Ami a válogatottat illeti: remek játékosokat veszítettünk el, hiszen Koncz Zsolt a nagypályás karriert választotta, Vörös és Tóth pedig a nagypályás NB I-ben játszanak a továbbiakban. Szeptember 17-18-án a románokkal, október 22-23-án a szlovénekkel játszunk felkészülési mérkőzést, majd november 4 és 10 között Horvátországban szerepelünk VB-selejtezőn.

- Bemutató edzést tart a szentesi futsal csapatnak. Miről szól majd ez a foglalkozás?

- Nem lesz semmi extra, a munkán van a hangsúly. A csapatjáték alapját, a védekezést fogjuk gyakorolni. Sajnos központi edzőképzés nincs ebben a sportágban, így amit eddig elsajátítottam a futsalból azt az országot járva igyekszem átadni. Ahová hívnak, megyek és tartom a foglalkozásokat.

- Nagypályás gárdához nem hívták vezetőedzőnek?

- Hívtak, de azt a lépéselőnyt, amelyet ebben a sportágban szereztem, szeretném megtartani. Egyelőre tehát maradok a futsalnál.

H. V.


<<< Vissza