<<< Vissza

Építők kézjegyei (7.)

2003. augusztus 29.

 
A Kiss Bálint utca páratlan számú oldala a református egyház díszes homlokzatú épületétől kezdve a 9-es számú telken lévő L alakú Fekete Márton hajdani háza után a 11-es számú - úri kaszinó - a zeneiskola szép épülete szűkíti le az utcát. Érdemes megállni, visszatekinteni. A múlt szakembereinek nívós létesítményét láthatjuk. A 7-es számú alacsony, néhány ablakos családi ház helyére épített ház a korszak igényét ábrázolja.

A református egyház műemlék jellegű ékes épületét láthatjuk a 2-es számú telken. A négy és a hatos számú ingatlanok is hasonlóak. A nyolcas számú épület nyerstégla homlokzata közé vakolt felületeket készítettek. A létesítmény ácsolt magas manzárd tetőszerkezetét cseréppel fedték. Református körnek neveztük a múlt század első felében. Az egyház imaháza mellett a 10-es számú telek emeletes épületének földszintén Vajda Ernő Alföldi Ellenzék című újságjának szerkesztősége dolgozott, és nyomdája működött a múlt század első felében.

Az emeleten lakások voltak. Az épületet nyeregtető szerkezetét, torony koronázta. Látványos volt. A baglyok is megkedvelték. "Bagolyvárnak" neveztük. A nyomda megszűnt a múlt század közepén. Az épület tatarozásra szorult, tetőzetét nem tartották érdemesnek a felújításra, lebontották. A falakat lapos födémmel fedték. Lakásokat alakítottak ki. A Kiss Bálint, Munkácsy utcák sarki telekén lévő L alakú épület, Csuray kalapos mester ingatlana elévült, lebontották. A telek üres. Az utca képe jelentősen megváltozott. A harmincas évek helyszíni képe: piaci napokon - vasárnap, hétfő, csütörtök - az aszfaltozott útfelület oldalain, a terméskő burkolaton ócskaruhák, használt kéziszerszámok voltak kiterítve, gazdájuk remélte, hogy akad rá vevő.

A Szentesi Élet július 25-i számában - vezércikkben - olvashattuk... "a Kiss Bálint utcai épületek felújításáról... A terv nem más, minthogy száz százalékban visszaállítsák az utca eredeti képét." Ehhez példa lehet Antal Endre építész-főmérnök, saját otthona építésének története. Ady Endre 16. számú telkére az utca vonalától beljebb előkertes, téglalap alakú emeletes családi házat tervezett, építtetett, lapos szigetelt tetővel fedték. Nem illett a környezetbe, mert az utca többi épületeit ácsolt tetővel fedték. A közismert, tisztelt építészt mi késztette, nem tudom. Épületét néhány év múlva ácsolt nyeregtetővel, hódfarkú, kézi cseréppel fedette. Az utca képe így hagyományos lett.

Kátai Ferenc


<<< Vissza