<<< Vissza

Kétmillió támogatásra
Nappali tagozatos főiskolásoknak

2003. augusztus 29.

 
A város képviselő-testülete még az áprilisi ülésén döntött 2 millió forint elkülönítéséről. Tette mindezt a szociálisan hátrányos helyzetű nappali tagozatos főiskolai hallgatók támogatására. Azon hallgatók számára, akik tanulmányaik megkezdéséhez valami módon segítséget szeretnének kérni.

- Sokan összekeverik a Bursa Hungaricával - tájékoztatta lapunkat Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának csoportvezetője. - Ez egy teljesen más típusú rendszer, melyet az önkormányzat pénzeszközeiből finanszíroz, az elbírálás is az önkormányzat szociális rendelete alapján történik.

- Hol lehet jelentkezni a támogatásra?

- Nemrég jelent meg a pályázati kiírás, aminek lényege: szeptember 20-áig lehet a pályázatokat az erre rendszeresített igénylőlapon benyújtani a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályához. A hallgatók akkorra be tudják szerezni azon igazolásokat, melyek alapján támogatásban részesülhetnek. Az igénylőlaphoz mellékelni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek jövedelemigazolásait, valamint a felsőoktatási intézmény igazolását a hallgatói jogviszony fennállásáról.

- Milyen rendszerbe sorolható a segítségnyújtás ?

- Itt átmeneti segélyről van szó. Ezt semmiféle rendszerbe nem lehet beszámítani. Ez a 2 millió forintos önkormányzati támogatás a sok-sok füzet és egyebek megvásárlásában nyújthat segítséget.

- Kik kaphatnak támogatást?

- Ez a támogatás is azokat célozza meg, akik a felsőoktatásban nappali tagozaton tanulnak, és szociális helyzetük olyan, hogy tanulmányaik nehézségekbe ütköznek. A szabályzat kifejezetten szociális rászorultság alapján működik, az önkormányzat helyi rendelete alapján támogatásban részesülhet az, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 120 százalékát, azaz a 26 ezer 160 forintot. Ez a 2 millió forint számításaink szerint 60-70 fiatalnak nyújthat segítséget, ami azt jelenti, minimum 15, maximum 30 ezer forint egyösszegű támogatást tud biztosítani az önkormányzat.

L. J.


<<< Vissza