XXXIV. évfolyam 24. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Pályázatok tükrében
 Megújul a református nagytemplom

2003. június 20.


Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentős pályázatkészítő munka folyt az önkormányzatnál. A pályázatok beadási határideje június. A legjelentősebbek az idegenforgalom fejlesztéséhez kapcsolódnak. Az Európai Uniós Alapokhoz az önkormányzat három pályázatot nyújtott be, tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester. A Petőfi Szálló felújítása, a Kurcán túli területen a parkerdőben egy egészségközpont kialakítása, valamint ebben a pályázati rendszerben szeretnénk megoldani a fedett uszoda létesítését. A három szentesi pályázathoz a kormányzat szakértői adtak támogatást.


Bővebben


 

Merre megy a megyeháza
 Támogatókat várnak

2003. június 20.


A parlament hosszú, éjszakába nyúló ülésén negyedszer utasította el a város megyeházára vonatkozó pályázatát. Mint ismeretes, a település 1999-től minden évben benyújtotta pályázatait, az első három évben még a Fidesz vezette parlament egyhangúan elutasította azt - tájékoztatta a média képviselőit a napokban Szirbik Imre polgármester.


Bővebben


 

Jeles napok
 

2003. június 20.


Szentesnek messze földön hírnevet szereztek a gimnázium falai között felnőtt diák színjátszók. Most kettős évfordulót ünneplünk: 50 éves a diákszínjátszás és 25 éves a gimnázium irodalmi, drámai tagozata. Tisztelettel köszöntöm a kettős jubileum valamennyi résztvevőjét, a sport az ifjúság és a kultúra városában. Az elmúlt évtizedek sok száz egykori diák számára tették örök szerelemmé az irodalom élvezetét, s lettek nyitott, másokra érzékenyen figyelő emberek.


Bővebben


 

Megyei pünkösdölő
 Elhozták a fesztivál díját

2003. június 20.


"Szentes a napfény, a termál vizek, a tiszta környezet és az egészség városa, melynek lakói az elmúlt évtizedek alatt világhírű kertészeti kultúrát és erős ipart hoztak létre. Szentes a kultúra, az ifjúság és a nemzet sportvárosa, mely nyitott kapukkal és szívesen vár minden hozzá jó szándékkal közeledőt. Olyan lüktető európai város a megye északi részében, amelynek polgárai büszkék alkotó, szorgalmas munkájukkal létrehozott eredményeikre, és tisztelik, megbecsülik mások alkotásait is."


Bővebben


 

Rögtönzés és gála
 

2003. június 20.


Jubilál a szentesi színjátszás. Két jeles évfordulóra is emlékezhetünk ebben az évben. A drámai tagozat 25 éves és az amatőr színjátszás 50 éves fennállása alkalmából kétnapos rendezvénysorozat zajlik.
Június 27-én 15 órakor a szentesi Tóth József színházteremben a Diákszínpad összegyűlt tagjai és a 25 évnyi drámatagozatos osztály lép fel; időben visszafelé haladva minden osztály egy kb. 10 perces színpadi rögtönzést ad elő.


Bővebben


 

Ő... Nagy Imre!
 

2003. június 20.


Ünnepeinkkel, emléknapjainkkal nincs nagy szerencsénk. Valami mindig közbeszól, hogy magára vonja a figyelmet, hogy maga az ünnep ne fejthesse ki jótékony hatását. Aztán mindig ugrásra készen állnak az ünneprontók, akik termelik a hasznot a pártpolitikusok részére, váltják ki a műharagokat, a hangos felháborodásokat.


Bővebben


 

Iparosok hagyatékai
 A kő és a fa mesterei

2003. június 20.


A Vásárhelyi út 78. számú ház előtti rendezett, példás parkba állított kocsi, fa- és vasszerkezeti részeit lefestették. Jobb oldalán olvasható: id. Váczi Vigh József Szegvár I. Kült. 16. A másik oldalon viharlámpa ábrázolja, hogy a gazda a közlekedési előírásokat betartotta. A kocsi alatt vizeskanna, a napi munkához kellett... A jármű - első kis görbe saroglyája hiányzik - jelképezi a múlt gazdálkodásának fontos munkaeszközét. Figyelemre, fényképezésre érdemes. Jelenlegi gazdájának - tulajdonosának - csak köszönni tudom.
A szélmalom darálóköve a családi otthon bejárata előtt jobban látható. Béládi József szélmalma a közelben, otthona a szomszédban volt. A kő is jellemzi a múltat. A kocsikat kézi munkaeszközökkel készítő szentesi mesterek közül, bognárok: Balogh, Erdei, Erdőháti, Márton. Kovácsok: Ibolya, Bartus, Szabó, Doszlop.

Kátai Ferenc


 

Leltár a könyvtárban
 

2003. június 20.


A városi könyvtárban június 23-tól augusztus 23-áig teljes körű állományellenőrzést tartanak. Ez idő alatt az intézmény valamennyi szolgáltatása szünetel. A könyvtár vezetői kérik a Tisztelt Olvasóközönséget, hogy a régóta lejárt határidejű könyveket az állományellenőrzésig szíveskedjenek az intézménybe visszavinni. Mint megtudtuk, a leltár idejére lehetőséget biztosítanak az előírt darabszámot meghaladó könyv kikölcsönzésére. A könyvtár augusztus 25-étől áll ismét az olvasók rendelkezésére.


 

Szentesi emberek az oltárképen
 60 éves templom (II.)

2003. június 20.


Képünkön: Szentes város hódol Jézus Szent Szívének (oltárkép)

A modern küllemű, kecses és szép vonalú, neoromán stílusú templom átadását követően a Szentesi Napló munkatársa felkereste Juhász Irént, a templomépítés lelkes harcosát, s felkérte az új építmény bemutatására. Idézzük a legilletékesebbet: "A templom építésénél arra törekedtünk, hogy világos és szép legyen, szegénynek és gazdagnak egyformán jólessen benne tartózkodni. Örömmel mondom, hogy ezt sikerült elérni, mert nincsen a templom agyoncicomázva, túltömve drágaságokkal és így a szegényebb hívők nem érzik magukat idegennek, elnyomott kis paránynak a sok drágaság nyomasztó látványára.


Bővebben


 

Énekes madarak halála
 

2003. június 20.


Május elején a Kisér utcai villanyvezeték alatt cinke, fecske véres tetemeit legyek fedték. Velük mi történhetett? Fenyőfa tövinél elföldeltem őket. A csapadék épületünk csatornájából szürke tollú kismadarakat sodort le a földre. Ilyen madarakat még nem láttam! Hol éltek, miben pusztultak el? Kik tették velük? A három tetemre szintén - fenyőfa tövénél - földet tettem.


Bővebben


 

Rákóczi-évforduló kapcsán
 

2003. június 20.


300 évvel ezelőtt, 1703 kora tavaszán a tiszaháti szervezkedők (Esze Tamás, Kis Albert, Pap Mihály stb.) küldöttei felkeresik Magyarország leggazdagabb családjának fejét, hogy jöjjön haza Lengyelországból és álljon egy felkelés élére. Az egykori sókereskedő, tarpai jobbágy, Esze Tamás és a császári seregben hadnagyként szolgálta Kis Albert saját bőrükön érezték a lecsúszott, törvényenkívüliségi élet kilátástalanságát. Nem véletlen, hogy határozott politikai céllal mentek II. Rákóczi Ferenchez, melyhez a kellő súlyt, a hátországot a korábbi alapos szervezkedés biztosította.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. június 20.


Nagyon örülj annak, ha valaki szeret téged. Isteni csoda megy végbe benne és benned.

++++++++++++++++++++

Annak az embernek van igazán oka a szomorúságra, aki magára marad. De igaz barátja még lehet!


Bővebben


 

Kilenc évtized
 

2003. június 20.


Fekete Nagy Ignácné, született Sebestyén Ilona Katalin nyugalmazott tanítónő június 14-én, töltötte 90. életévét. Születésnapján Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte a szép kort megélt pedagógust.


Bővebben


 

Szentesiek a szegedi kiállításon
 

2003. június 20.


Második alkalommal rendezték meg Szegeden az Euroland Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari szakkiállítást. Csütörtöktől vasárnapig sok százan keresték fel a finom falatokat is kínáló bemutatót. A hungarikumok felhozatala mellett kóstolókat is rendeztek, így a finom borokat is megízlelhették a szakkiállítás látogatói. Vidovics Ferenc felvételein a Hungerit Rt. bemutó standja és az Árpád Agrár Rt. kiállítóhelye látható.


 

Főiskolai képzés helyben
 

2003. június 20.


A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Neveléstudományi Tanszéke 1999-től nyitott városunk felé. Az intézmény levelező képzés keretében, pedagógiai szakon biztosít továbbtanulási lehetőséget Szentes és vonzáskörzetében élő hallgatóinak. A Szentesi Konzultációs Központ hallgatói összetétele is jelzi, hogy a legkülönbözőbb szakterületek (hivatalnok, vállalkozó, rendőr, tűzoltó, kereskedő, vám és pénzügyőr, biztosítási ügynök, stb.) képviseltetik magukat az évenként többszörösére emelkedő létszámban, tudtuk meg Munkácsi Pálnétól, a polgármesteri hivatal főiskolai oktatásszervezőjétől.


Bővebben


 

Megúsztatták a katonai attasékat
 A szentesi dandár vendégei

2003. június 20.


Tizenhét ország húsz katonai attaséja vett részt azon a látogatáson, amit az Attasé Összekötői Hivatal szervezett a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál. A NATO országok képviselői mellett kínai és svájci katonatisztek is helyet kaptak a delegációban, melynek napirendjében a szentesi alakulat életének és munkájának megismerése szerepelt.
Kora reggel helikopterekkel érkeztek a látogatók Szentesre.


Bővebben


 

Nemzetközi mércével mérnek
 Képzés a vasútnál

2003. június 20.


A Magyar Államvasutak Részvénytársaság több regionális oktatási központtal rendelkezik. Az egyik ilyen oktatási centrum éppen a szentesi motorgarázs területén működik. A MÁV Rt. vezérigazgatóság oktatásszervezési osztályvezetőjét, Gyuricza Gyulát arról kérdeztük, vajon miért tartja fontosnak a részvénytársaság, hogy ilyen oktatási központokat, tanműhelyeket működtessen?


Bővebben


 

Csökken a hiány
 A szentesi kórházban

2003. június 20.


Az elmúlt héten a megyei közgyűlés polgári frakciója, az egészségügyi bizottság tagjai látogatást tettek a területi kórház néhány osztályán. Mint azt Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a Fidesz MPP Csongrád megyei elnöke elmondta, a legfőbb kérdés az, hogy a megyei fenntartású egészségügyi intézményben hogyan lehetne a rendkívül nehéz gazdasági helyzetet feloldani.
A látogatásról sajtótájékoztatón számoltak be a média képviselőinek. Dr. Baláspiri Csaba háziorvos, a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának tagja elmondta: a CitiFund Kft. letette azt a csomagot, melyet a kórházban szeretne megvalósítani.


Bővebben


 

Hét nap kétkeréken
 Körbeutazták az országot

2003. június 20.


A három fiú, Baranyi Antal, Szabó András és Usztrunul Norbert július 6-án hajnali 2 óra 35 perckor pattant kerékpárra. Országjáró útján 192 települést (ebből 20 nagyvárost) érintett a kis csapat. A hét nap alatt 1624 kilométert tettek meg. Nyeregben 66 órát töltöttek. A legnagyobb sebességként 71 km/órát mutatott a mérő, a leghosszabb az utolsó út volt hazafelé Nagykanizsától, a menetidő 14 óra 20 perc volt. 380 kilométert tettek meg egyfolytában. Nem tudom, mások megtették-e már ezt az utat hazánkban, vagy mi vagyunk az elsők? - kérdezi kicsit önmagától is Norbert.


Bővebben


 

A középiskolák legjobbjai
 

2003. június 20.


A városi pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték a tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő tanulókat, felkészítő tanáraikat. Szűcs Lajos alpolgármester emléklapot, könyvutalványt, pénzt és virágot adott át a részükre. Előző számunkban közöltük az általános iskolások eredményeit. Ez alkalommal a középiskolások jöttek sorra.


Bővebben


 

Szemet-lelket gyönyörködtet
 Díjátadás a galériában

2003. június 20.


Aki nemcsak a strandon, fürdőruhában szeret gyönyörködni az emberi test szépségeiben, hanem a mezítelenség esztétikus és művészi ábrázolását is kedveli, az minden bizonnyal jól érezte magát szombat délután a Szentesi Galériában, ahol a XII. Országos Aktfotó Kiállítás legszebb képei részesültek elismerésben.


Bővebben


 

Füstölgő világnap
 

2003. június 20.


Magyarországon a KSH adatai szerint évi 28 ezer ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben, főként szív- és érbetegségben és tüdőrákban. A világon elsők vagyunk a női és férfi tüdőrákos esetek számát illetően és hatodik helyen állunk az egy főre eső elszívott cigaretta mennyiségét tekintve. Különösen ijesztő a tüdőrákos esetek számának emelkedése a nőlakosság körében, valamint a fiatalkori dohányzás elterjedése.


Bővebben


 

Dolce Vita a színházban
 Egy színpadon a Beatles legendával

2003. június 20.


A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola ez évben is megrendezi nyári modern táncestjét. A június 20-án, pénteken este 7 órakor a Tóth József Színházteremben kezdődő bemutatón a nézőknek alkalmuk lesz betekinteni a színpadi tánc világába, ezen belül fesztiváldíjas show tánc, funky és hip-hop, modern dzsessz és balett produkciók gazdagítják a programot.
Ez már a negyedik hagyományosnak számító táncestünk - tájékoztatta lapunkat Vass Sándor művészeti vezető. - Úgy éreztem, sokkal többet érdemel a tanulók év végi munkája, mint ha azt egy szűkebb szülői rétegnek mutatnánk be.


Bővebben


 

Visszabeszél a vers
 

2003. június 20.


A költőről ír. Egy kicsit önmagát fricskázza. Viola Szandra a Feketelista című versében így szól a lírikusról: "Nyomorultját vinni se kell / nem metszi a kasza hegy el / Légből vagy te! Vinne a szél! / Lentről verse visszabeszél."
Nemrég töltötte be 16. életévét. A Horváth Mihály Gimnáziumban tanul. A hatodik általánosból lépett egy nagyot a gimi - így mondja: - sima osztályába. Nem akart barátokat, osztályt, tanárokat váltani. Dr. Bácskainé Fazekas Márta igazgató engedélyével bejár a drámai tagozatra. Színész szeretne lenni és költő. Mosolyogva (és mellékesen) jegyzi meg: csupa jövedelmező szakmát választott.


Bővebben


 

Meghalni magányosan
 

2003. június 20.


A kiséri városrészben meghalt egy 81 éves asszony. Albérletben lakott, egyedül élt. Szentesen nincs neki senkije, semmije. Vagyona sincs.
Egyszer csak összeesett. A szomszédok arra lettek figyelmesek, hogy napok óta nem látták az udvaron. Férje 1981-ben hunyt el, azóta egyedül élt. Ami meglepő: a rokonsága (12 testvére, lánya, unokája) nem is akart tudni az idős asszonyról.
A város temettette el.
Ollai Istvánné önkormányzati képviselő szomorúan mesél:


Bővebben


 

Tűzeset után
 

2003. június 20.


Mint már arról lapunk is beszámolt, június 12-én tűz keletkezett a levéltárban. Ez alkalomból kerestük fel Labádi Lajos levéltárvezetőt, aki elsődlegesen is köszönetet mondott a helyi tűzoltóknak, akik rekordot döntve gyorsan kiérkeztek az épülethez, megakadályozva ezzel a tűz továbbterjedését.

- Szerencsére a levéltár rendkívül értékes anyagában nem történt kár, iratanyag nem semmisült meg - jelentette ki a levéltár vezetője.


Bővebben


 

Cyrano és Nagyhályog
 

2003. június 20.


Cserna-Szabó András és az idei könyvhétre a Magvető Kiadónál megjelent Félelem és reszketés Nagyhályogon című kötete volt a főszereplője annak a kötetlen beszélgetésnek, amit kedden rendeztek a Városi Könyvtárban. A szentesi származású írót legújabb, harmadik művéről egykori gimnáziumi tanára, mentora, Poszler György faggatta.
Már az első percekben belterjessé vált a hangulat, hiszen a könyvbemutatón megjelent hallgatóság megtudhatta az asztalfőn ülő baráti páros beceneveit, így Cyrano és Dínó néven folyt tovább a diskura.


Bővebben


 

Aranyérem nászajándékba
 

2003. június 20.


Egy esküvőre szóló meghívást elfogadva mentem el a felsőpárti református templomba, ahol Némethy László és Czakó Zita kimondták a boldogító igent. Ez a nap a fiatal pár és családjaik számára kettős öröm. Ugyanis bajnoki aranyérmet kapott nászajándékba a vőlegény Némethy László.
Gujdár Sándor (Bp. Honvéd), dr. Orosz Pál, Pusztai László (FTC) után Némethy László az MTK színeiben a negyedik olyan szentesi labdarúgó, aki az NB I-es magyar bajnokságban aranyérmet szerzett.


Bővebben


 

Pünkösdi focitorna
 Sankt Augustinban

2003. június 20.


Tizedszer kapott meghívást Szentes város ifjúsági labdarúgó válogatottja az egyik német testvérvárosból Sankt Augustinból. Sajnos a jubileumot nem sikerült dobogós hellyel ünnepelni, csapatunk az 5. helyen végzett. A lényeg azonban az, hogy sikerült újabb barátságokat kötni és kapcsolatainkat kiszélesíteni.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. június 20.


Harmadik az úszóklub... kiemelkedő eredmények Gyulán

Győzelemmel búcsúztak... itthon maradt a 3 pont

Triatlon... Tőserdőn rendezték meg a triatlon országos diákolimpiát


Bővebben


 

Átvették a serleget és az aranyérmet
 

2003. június 20.


Az NB III alföldi csoportjának utolsó összecsapásán a tabella első két helyezettje találkozott egymással Szentesen. A pálya szélét övező ötszáz nézőnek húsz percet kellett várnia az első hazai találatra. Ekkor Pálfi közeli lövése utat talált a vendégek kapujába 1:0. Ezzel az eredménnyel vonultak pihenőre a csapatok.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. június 20.


Született: Pataki Zoltánnak és Szőke Erikának (Kossuth L. u. 10.) Vivien Veronika, Sáfár Zsolt Györgynek és Molnár Ildikónak (Cseuz B. u. 20.) Nóra...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz