<<< Vissza

Tűzeset után

2003. június 20.

 
Mint már arról lapunk is beszámolt, június 12-én tűz keletkezett a levéltárban. Ez alkalomból kerestük fel Labádi Lajos levéltárvezetőt, aki elsődlegesen is köszönetet mondott a helyi tűzoltóknak, akik rekordot döntve gyorsan kiérkeztek az épülethez, megakadályozva ezzel a tűz továbbterjedését.

- Szerencsére a levéltár rendkívül értékes anyagában nem történt kár, iratanyag nem semmisült meg - jelentette ki a levéltár vezetője. - A második köszönet ifjú kollégámnak, Táncos Rolandnak jár, aki azon a csütörtök reggelen elsőként érkezve a munkahelyére, lélekjelenlétét megőrizve, fiatal létére nem esett pánikba, úgy járt el, úgy intézkedett, ahogyan az írott szabály rendelkezik. Betartotta a kiértesítési sorrendet, elsőként a legközelebb lakó munkatársat értesítette, utána a levéltár vezetőjét. A tüzet már gázálarcban tudták megközelíteni.

Labádi Lajos elmondta, hogy további köszönettel tartoznak kutatóiknak, barátaiknak, akik a tűzeset hallatán azonnal fölajánlották segítségüket. Hiszen akik sokat kutatnak náluk, tudják milyen értékes anyagot tárolnak. Megköszönte a Kontavill Rt. segítségét, a cég a szakkönyvtár kitelepítéséhez több száz dobozt kölcsönzött.

- Hatalmas mennyiségű anyagot kell megmozgatnunk, utána elkezdődhet a takarítás, és remélhetőleg, ha a megyei önkormányzat anyagiakkal hozzájárul, akkor a tisztító festést is elvégezhetjük. Részükről pozitív hozzáállást tapasztalunk, mindent elkövetnek, hogy a levéltár minél hamarabb a kutatók rendelkezésére állhasson. Nyáron a főiskolások, egyetemisták szakdolgozatot jönnének írni. Pont ez az időszak úszik most el. A magunk erejével is mindent megteszünk, hogy minél rövidebbre szorítsuk le az intézmény zárva tartását.

A takarítás, pakolás, a mindent ellepő koromréteg eltávolításánál, vásárhelyi, csongrádi kollégák segítenek. Reméljük, hogy a kutatók egy hónap múlva már egy fölújított, festett, szépen rendezett levéltárat fognak találni - tájékoztatta lapunkat Labádi Lajos.


<<< Vissza