<<< Vissza

Hét nap kétkeréken
Körbeutazták az országot

2003. június 20.

 
A három fiú, Baranyi Antal, Szabó András és Usztrunul Norbert július 6-án hajnali 2 óra 35 perckor pattant kerékpárra. Országjáró útján 192 települést (ebből 20 nagyvárost) érintett a kis csapat. A hét nap alatt 1624 kilométert tettek meg. Nyeregben 66 órát töltöttek. A legnagyobb sebességként 71 km/órát mutatott a mérő, a leghosszabb az utolsó út volt hazafelé Nagykanizsától, a menetidő 14 óra 20 perc volt. 380 kilométert tettek meg egyfolytában. Nem tudom, mások megtették-e már ezt az utat hazánkban, vagy mi vagyunk az elsők? - kérdezi kicsit önmagától is Norbert.

- Miért vágtak neki ekkora útnak? - gördítem tovább a kérdések fonalát.

- Kíváncsiságból. Hogy edzésben tartsuk magunkat. Hogy kipróbáljuk magunkat. A nyáron el szeretnénk kerékpározni Horvátországba. Előtte még Ausztriában hegyeket mászni. Szeretnénk több ilyen körutazást szervezni.

- Összességében milyen volt az út?

- Kellemes és fárasztó. Végig a határhoz közeli utakat jártuk, a járhatóakat, egyszer azonban a Dunántúlon belementünk egy 2 kilométer hosszú homokos-földes útba, ott tolni kellett a kerékpárokat. Jártunk a hegyekben, nagyon kellemes időben, aztán volt, amikor annyira meleg volt, hogy az aszfalt mozgott alattunk.

- Mire emlékeznek vissza szívesen, és mi volt az útjukon a legkellemetlenebb eset?

- Kellemetlen? A Nagykanizsa-Szentes útvonal hazafelé, amit egyszuszra tettünk meg, a hosszúsága és a már-már elviselhetetlen meleg miatt. Aztán Baranyi Antalnak már az első napon baj volt a térdével. Balassagyarmat után belementünk egy hatalmas záporba, de nem álltunk le akkor sem, csuromvizesen tekertünk.

- És az út szebbik oldala...

- Az út mentén sokan integettek nekünk. Három településen találkoztunk szentesiekkel. És hát a hegyek! Azok nagyon szépek.

- Milyen típusú kerékpáron tekerték körbe az országot?

- Mountain bike-kal. Így nehezebb volt.

Azt írtuk, fiatalok, 21-23 évesek. Az utat saját anyagi forrásukból járták meg, senki nem szponzorálta őket. Viszont abban már biztosak, hogy a horvátországi biciklitúrájuk többe kerül majd. A sorkatona, a pizzafutár és a főiskolai hallgató már arra az útra gyűjt nagy komolyan.

L. J.


<<< Vissza