<<< Vissza

Énekes madarak halála

2003. június 20.

 
Május elején a Kisér utcai villanyvezeték alatt cinke, fecske véres tetemeit legyek fedték. Velük mi történhetett? Fenyőfa tövinél elföldeltem őket. A csapadék épületünk csatornájából szürke tollú kismadarakat sodort le a földre. Ilyen madarakat még nem láttam! Hol éltek, miben pusztultak el? Kik tették velük? A három tetemre szintén - fenyőfa tövénél - földet tettem.

A feketerigók jól érzik magukat a Petőfi Sándor Általános Iskola melletti ház magas szerkezeti részein, és a Kisér utcai fenyőfák csúcsain. Hajnaltól késő estig énekelnek, örömünkre. Közelünkbe jönnek, a kerti munkát figyelik, rovarokat, gilisztákat csipegetik. Az esőcsatornába hullott falevelet észreveszik, egy részét kiejtik a csatornából, az alatta lévő bogarakat, rovarokat megeszik... A fellazított leveleket a csapadékvíz lesodorja. Életük hasznosságához kétség nem férhet. Télen a bodzafák fekete, és a díszbokrok bogyóit fogyasztják. Az almát, szőlőt is szeretik... Otthon érzik magukat.

Rigóink egyikének lábát baleset, vagy lőszer károsította. Egy lábon ugrál néhány napja, repülni szerencsére tud. A madarak életét őrizni, biztosítani az embereknek kellene!

KF


<<< Vissza