<<< Vissza

Főiskolai képzés helyben

2003. június 20.

 
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Neveléstudományi Tanszéke 1999-től nyitott városunk felé. Az intézmény levelező képzés keretében, pedagógiai szakon biztosít továbbtanulási lehetőséget Szentes és vonzáskörzetében élő hallgatóinak. A Szentesi Konzultációs Központ hallgatói összetétele is jelzi, hogy a legkülönbözőbb szakterületek (hivatalnok, vállalkozó, rendőr, tűzoltó, kereskedő, vám és pénzügyőr, biztosítási ügynök, stb.) képviseltetik magukat az évenként többszörösére emelkedő létszámban, tudtuk meg Munkácsi Pálnétól, a polgármesteri hivatal főiskolai oktatásszervezőjétől.

- Milyen elképzelések vezérelték a helyi főiskolai oktatást? - kérdeztük.

- A cél az, hogy a hallgatók a tudás által motivált tanulással elérjék azt amire vágytak: elhelyezkedési esélyeiket növeljék, pozíciójukat megerősítsék vagy magasabb szintre emeljék. Legyen esélyük új lehetőségek kipróbálására, vagy a megszerzett diplomát további érdeklődési területekkel bővíteni. Azt gondolom az emberek gondolkodásában fontos szemléletváltás történik. Felismerik, hogy a változás-változtatás időszakát éljük. A kor szelleme megkívánja, az emberi műveltség társadalmasítását, s ehhez magasabb szintű tudásra s teljesítményre van szükség.

- Mennyiben elégedettek a hallgatói létszámmal?

- A fentebb említett felismerést tükrözi az évfolyamonként többszörösére növekvő létszám, amely kortól független. Jelezve a jövő szempontjából fontos gondolatát; a tudás a tanulás nemcsak életünk egy bizonyos időszakára korlátozódik, az életünk végéig tartó tanulás jelentőségét hangsúlyozza.

- Az idei év fontos dátum a főiskolai képzésben.

- Igen, hiszen a városban folyó főiskolai képzés 1999-ben induló évfolyamának ez a záróéve. Június 7-10-én sikeres államvizsgát tettek a hallgatók, mind a 32-en nagyon jó eredménnyel, aminek elismeréséül június 28-án átvehetik diplomájukat.

- Hogyan alakul a további jelentkezők száma?

- Öröm számunkra, hogy az idei esztendőben sokszorosára nőtt a jelentkezők száma, több mint 150 fő adhat majd számot felkészültségéről, s majd az a megszerzett tudás birtokában életcéljának megfelelően helyezkedhet el, vagy folytathatja tovább tanulmányait.

Lovas József


<<< Vissza