<<< Vissza

Megúsztatták a katonai attasékat
A szentesi dandár vendégei

2003. június 20.

 
Tizenhét ország húsz katonai attaséja vett részt azon a látogatáson, amit az Attasé Összekötői Hivatal szervezett a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál. A NATO országok képviselői mellett kínai és svájci katonatisztek is helyet kaptak a delegációban, melynek napirendjében a szentesi alakulat életének és munkájának megismerése szerepelt.

Kora reggel helikopterekkel érkeztek a látogatók Szentesre.

A landolást követően a laktanya felé vették az irányt, ahol Kovács István ezredes, a dandár megbízott parancsnoka tájékoztatta a külföldi katonai vezetőket a magyar hadsereg szerkezeti átalakításáról, a szerződéses haderő jelenlegi állapotáról, valamint a közel harminc- éves technikai eszközök mai használatáról. Az eszmecsere után a vendégsereg a Tisza-parton megrendezett technikai bemutatót tekintette meg.

A delegáció örömmel fogadta a folyóból szivattyúzott, majd a ZENON víztisztító berendezésen keresztül megszűrt, emberi fogyasztásra alkalmas hűsítő vizet. A szomjoltó bemutatót követően egy orosz gyártmányú, hídépítésnél használt cölöpverőgépre irányult a figyelem. A leglátványosabb "műsorszám" a pontonelemek vízre bocsátása volt, s mint Johann Stadler vezérkari ezredes, Németország katonai attaséja fogalmazott: a budapesti Európa hídnál már megtapasztalt szakértelem ismét kitett magáért, hiszen a szentesi katonák gyakorlatias tudása és felkészültsége egyedülálló az európai műszaki alakulatok között.

A látogatók a PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas szállító járművön személyesen élhették át a vízre-, illetve a partraszállás bukkanóit, és testközelből figyelhették a pontonelemek szállítását. A "hajókázás" után Jozef Havran ezredes, cseh katonai attasé lapunk érdeklődésére elmondta, szép jövő előtt áll a szentesi dandár, s ugyan a technika nem a mai kort idézi, a látottak alapján kétségtelen a szakmai hozzáértés. A szabadtéri programok befejeztével a delegáció visszatért a laktanyába, ahol előbb a búvárbázison rendezett bemutatót, majd a Huszár- és Műszaki Múzeumot tekintették meg.

A NATO keretein belül hídépítő és vízellátó feladatra specializálódott szentesi műszaki dandár parancsnoka, Kovács István ezredes végezetül reményét fejezte ki, hogy a pénteki napon látottak tovább öregbítették a magyar katonák hírnevét más nemzetek előtt.

B.D.


<<< Vissza