<<< Vissza

Merre megy a megyeháza
Támogatókat várnak

2003. június 20.

 
A parlament hosszú, éjszakába nyúló ülésén negyedszer utasította el a város megyeházára vonatkozó pályázatát. Mint ismeretes, a település 1999-től minden évben benyújtotta pályázatait, az első három évben még a Fidesz vezette parlament egyhangúan elutasította azt - tájékoztatta a média képviselőit a napokban Szirbik Imre polgármester.

- Ebben az a szomorú, hogy Farkas Sándor országgyűlési képviselő mind a három alkalommal nemmel szavazott a városházára - mondta a polgármester. - Cselekménye egy kicsit beárnyékolja a mostani föllángolását, hiszen akár bizottsági elnökként, akár képviselőként kiállhatott volna a volt megyeháza mellett.

- A legutóbbi parlamenti döntés az a 2000 tavaszán beadott címzett támogatásról szól. Tudni kell azt, hogy a címzett támogatások elbírálása majd egy éven át tart, a beadás után először szakmai véleményezésre kerül, ami végeredményben eddig is támogatta a város pályázatát. A kormányzati egyeztetés során, mind az Orbán, mind a Medgyessy kormány a város pályázatát mérlegelve, külön döntött, hogy részleges kidolgozására ne kerüljön sor. Ez azt jelentette, hogy a most beterjesztett esetben nem is hozhatott más eredményt a parlamenti vita, hiszen a kormányzati döntés után a pályázat kidolgozására nem került sor. Nagyon örülnék annak, ha azok, akik eddig ellenezték a városháza felújítását, most beállnának a támogatók sorába, s a maguk súlyával segítenék az ügyet. Ehhez mindenképpen le kell ülni a város vezetésével, és nem politikai síkra terelni azt - jelentette ki Szirbik Imre.

A város első embere június 16-án a Belügyminisztériumban tárgyalt ez ügyben. Elmondta, a szakmai támogatással továbbra sincs probléma, úgy néz ki, hogy a politikai akarat is mögé áll majd. Így a volt megyeháza felújításának 2004-ben realitása lesz.

Csatorna ügyben is döntött a zsűri. Az első ütem munkálatai várhatóan ebben az évben megkezdődhetnek. Amennyiben az ütem tartható, abban az esetben 2005-2006 évfordulójára a csatornázás befejeződhet. A kormány - három évre ütemezve - közel 3,5 milliárd forintot bocsát majd a város rendelkezésére.


<<< Vissza