<<< Vissza

Füstölgő világnap

2003. június 20.

 
Magyarországon a KSH adatai szerint évi 28 ezer ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben, főként szív- és érbetegségben és tüdőrákban. A világon elsők vagyunk a női és férfi tüdőrákos esetek számát illetően és hatodik helyen állunk az egy főre eső elszívott cigaretta mennyiségét tekintve. Különösen ijesztő a tüdőrákos esetek számának emelkedése a nőlakosság körében, valamint a fiatalkori dohányzás elterjedése.

Sajnálatos tény, hogy a gyermekek már kisiskolás korban rászoknak a dohányzásra. Az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat szerkesztőségünkbe eljuttatott felhívásából kitűnik: a jövő egészségesebb generációjáért felelősek vagyunk, a dohányzás járványszerű elterjedését vissza kell szorítanunk, hiszen az egészség érték, amelyre vigyázni kell. A 12-18 éves fiatalokat védenünk, informálnunk, motiválnunk és aktivizálnunk kell arra, hogy merjenek nemet mondani a kísértésnek, ha megkínálják cigarettával barátai, döntsenek az egészséges életmód mellett. Az iskolákban javasoljuk a "Kerüld, hagyd ki, add fel a dohányzást!" szlogen elterjesztését.

Az egész világon nagyszabású dohánykorlátozás készül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamai által Genfben 2003. május 21-én elfogadott keretegyezmény az egész világon tiltani vagy korlátozni fogja a dohánytermékek reklámját. A dokumentum külön kitér arra, hogy a jövőben korlátozni kell a fiatalokat megcélzó agresszív reklámkampányokat.

Nemrégen, május 31-én tartották meg a nemdohányzó világnapot. Az idei világnap üzenete, hogy a film és divat se legyen többé a dohányzás terjesztésének eszköze.


<<< Vissza