<<< Vissza

Nemzetközi mércével mérnek
Képzés a vasútnál

2003. június 20.

 
A Magyar Államvasutak Részvénytársaság több regionális oktatási központtal rendelkezik. Az egyik ilyen oktatási centrum éppen a szentesi motorgarázs területén működik. A MÁV Rt. vezérigazgatóság oktatásszervezési osztályvezetőjét, Gyuricza Gyulát arról kérdeztük, vajon miért tartja fontosnak a részvénytársaság, hogy ilyen oktatási központokat, tanműhelyeket működtessen?

- Magyarországon az utóbbi időben a nagyvállalatok legtöbbjében megszüntették tanműhelyeiket. A MÁV Rt. jelenleg 55 ezer fős dolgozói létszámmal működik, nagyvállalatként fontosnak tartja, hogy az oktatást saját képzőintézményeiben biztosítsa. Ezért tizenkilenc jól felszerelt tanműhelyt működtetünk. Tíz iskolával kötöttünk együttműködési megállapodást olyan formában, hogy a gyakorlati képzés a tanműhelyeinkben történik.

- Milyen felszereléssel bírnak ezek a tanműhelyek?

- Nagyon fontos a számunkra, hogy a tanműhelyekben a lehető legkorszerűbb eszközökön sajátítsák el a fiatalok azokat a szakmai ismereteket, amelyeket a későbbiek folyamán a munkaterületeken hasznosítani tudnak. Jelenleg mintegy háromezer tanuló gyakorlati képzését biztosítja a MÁV Rt., közéjük tartozik a szentesi tanműhely is.

- Ha már végeznek, a tanulók mindegyike a vasútnál helyezkedik el?

- Minden tanulóval kötünk tanulói szerződést. Közel 80 százalékuk a MÁV-nál helyezkedik el. Részükre a tanulmányi idő alatt ösztöndíjat biztosítunk. Ez kedvező lehetőség, hiszen így a szülők bizonyos anyagi terheit tudjuk csökkenteni. Ugyanakkor a végzős hallgatók cégen kívül is el tudnak helyezkedni.

- Mely szakmákat sajátíthatják el a tanulók?

- Elsődlegesen a vasútüzem igényeit tartjuk szem előtt. Szentesen különösen a fémipari szakmákhoz közel eső szakmákat képezünk. Helyben a már hagyományokkal rendelkező műszaki garázs műszaki szakembergárdájának a pótlását kívánjuk megoldani. Az elmúlt évben jelentős beruházást hajtottunk végre, korszerűsítettük a hegesztőtanműhelyt.

- Úgy tudjuk, felnőttképzéssel is foglalkoznak.

A törvény lehetővé teszi, hogy a tanműhelyben az iskolarendszerű képzést követően a szabad kapacitás erejéig, általában a délutáni órákban a felnőtt képzés részére is oktatást biztosítunk. Elsősorban a MÁV dolgozók továbbképzése, átképzése történik, de természetesen piaci alapokon, megfelelő díjazás ellenében bárki részére lehetőséget biztosítunk.

- Mennyire népszerűek ezek a képzések?

- Egyre népszerűbbé válik a felnőttképzés. Közeledik az uniós csatlakozás, mindannyiunknak érdeke, hogy több szakmával rendelkezzen, a szentesi tanműhelyben például olyan bizonyítványokat is tudunk adni, például a hegesztés területén, a végzett hallgatók a nemzetközi munkaerőpiacon is meg tudnak felelni. A vizsga ma kezdődött, 13-an adnak számot tudásukról, ebből 11 vasutas dolgozó, a MÁV részükre megtéríti a tanfolyam díját, csupán a vizsgadíjat kell megfizetni. A külsősök természetesen fizetnek érte.

L. J.


<<< Vissza