XXXIV. évfolyam 16. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Együtt gondolkodtak
 

2003. április 25.


A párbeszéd, a tisztánlátás és a közös gondolkodás jegyében zajlott le szerdán a kereskedők fóruma a Szentesi és Vidéke Áfész tanácskozótermében. Az eszmecsere a multinacionális áruházláncok esetleges szentesi letelepedésével kapcsolatos álláspontok tisztázására és a város lehetőségeinek felvázolására kínált lehetőséget. A kérdés, amely hetek óta foglalkoztatja a város lakosságát - főleg a kereskedőket és a kereskedelemben dolgozókat -, most is sok érdeklődőt vonzott. A majd' harminc kereskedő és boltos mellett részt vett a fórumon Szirbik Imre polgármester és Mészáros Zoltán a Szentes és Vidéke Áfész elnöke is.


Bővebben


 

Uszodaavató majális
 

2003. április 25.


Nyolc évvel ezelőtt, '95-ben elevenítettük föl először azt a hagyományt, amely '90-ig évtizedeken át volt a szentesiek ünnepe. A május 1-jét megelőző estét általában a fiatalok töltötték el, lampionos felvonulással, utcabállal, egyben a tavasz köszöntésével. Újraindítottuk, s mára a város egyik kiemelkedő rendezvénye lett, fiatalok, idősebb emberek felszabadult ünnepe. Minden évben keresünk egy-egy mottót, amellyel ünnepelhetünk, most igazából az Európai Unióhoz történő csatlakozás előtt egy remélhetőleg nagyszerűnek ígérkező Európa-partyval rukkolunk ki.


Bővebben


 

Passiójáték nagypénteken
 

2003. április 25.


A Szent Anna-templomban a nagypéntek esti húsvéti ünnepen passiót adtak elő a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjai. A bemutatót a Bibliából vett részletek alapján Liszkai Tamás segédlelkész írta, aki a darab egyik "figuráját", Júdás szerepét is magára osztotta. Az érdekes és szokatlannak tűnő, ám a nézők körében tetszést arató előadást Felvági László rendezte.


 

Ötvenmilliós támogatás
 

2003. április 25.


Élelmiszerbiztonsági és Innovációs Központ létrehozását tervezik Szentesen. A volt zöldségkutató állomáson megvalósuló beruházás célja a megye és a régió mezőgazdasági kis- és középvállalkozói részére a minőségbiztosítási vizsgálatok megteremtése valamint a zöldség- és gyümölcstermesztés szellemi és innovációs szolgáltatás központjának létrehozása. Erre a célra a Dél-alföldi Agrárcentrum 200 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyert Phare pályázaton. Az ötvenmillió forint értékű uniós támogatás feletti 33,3 millió forintos önerőt a megye jelentős agrártermelőit integráló DABIC Kht és a Gabonatermesztési Kutató Kht. biztosítaná.


 

Pártpolitika helyett
 

2003. április 25.


Ugye csodálkozik a kedves Olvasó, hogy dicsérek egy politikusnőt. De ha nagypénteki imádságomban sóhajtoztam egy reménytelibb húsvét után, akkor logikus, hogy örüljek, ha valóban jó okom van egy kis húsvéti bizakodásra. Most igen, van egy kis megosztandó reményem. Azt olvastam ugyanis hogy az országosan népszerű Dávid Ibolya nagyszerdán Athén városában "tabudöntés"-be fogott: nem kevesebbet mondott, "mint hogy a csatlakozás után már nem lehet az utóbbi nyolc-tíz év pártpolitikáját folytatni."


Bővebben


 

Lomtalanítás, most másképpen
 

2003. április 25.


Felemásra sikeredett az idei lomtalanítási akció. A Városellátó Intézmény új módon próbálkozott a lakosok feleslegessé vált lomjának összegyűjtésére. Az elmúlt években szállító konténereket helyeztek ki egy - egy körzet meghatározott pontjaira, utcasarkokra, amiket a nap során többször is ürítettek. Most a heti szokásos szállítási napon, külön menetben vitte el a kukásautó a kitett lim-lomot. Az újfajta akció tapasztalatiról beszélt Kiss Ferenc hulladék-gazdálkodási csoportvezető.


Bővebben


 

A Szentesi Élet születésnapján
 35 éve jelent meg a városi lap

2003. április 25.


A sajtótörténeti munkákból tudjuk, hogy a vidéki lapkiadás az 1867. évi kiegyezés után indult általános fejlődésnek. Ez összefüggésben volt a sajtószabadság helyreállításával, a lapkiadás és nyomdászat szabad iparrá válásával, valamint a polgárosodás gyorsult ütemű előrehaladásával. A kedvezőbbé vált feltételek megnövelték a vállalkozási kedvet. Ennek hatása igen hamar Szentesen is érzékelhetővé vált. Az első folyóirat-indítási kísérletet a város volt polgármesterének és országgyűlési képviselőjének, Oroszi Miklósnak a nevéhez fűződik, aki 1871 májusában folyóiratot indított Szentesi Füzetek címen. A lap a mutatványszám után megszűnt, a szentesiek mégsem maradtak újság nélkül.


Bővebben


 

Tavasz a tereken
 Emlékpark és muskátli

2003. április 25.


Negyvenhat millió forintból gazdálkodhat a város főkertésze ebben az esztendőben. Ennyiből kell megoldani a zöldterületek, virágágyások fenntartását, felújítását, fejlesztését. Balogh Györgyitől a tél hatásáról, tavaszi munkákról és az idei tervekről érdeklődtünk.
- A hosszúra nyúlt telet követő tavaszi napok hatására hirtelen megindult a természet. Sok munkával késésben vagyunk vagy esetleg már el sem tudjuk végezni, mert az időjárás nem engedi. Sok kárt okozott az idei tél.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. április 25.


"Difficile ist satyram non scribere", magyarul is leírom, de előbb összefoglalom a mai magyar igazságszolgáltatás egyik napirenden levő ügyét. Íme: 7 éve (hét!!!) folyó nagyszabású per. Megjárta már a Legfelső Bíróságot is, tehát ítélkeztek az alsó és felső fokú okosok. Most újra kezdődik, van is ítélet: a fő vádlott négy és fél évi börtönt és sok milliós pénzbüntetést kapott. Fellebbezés: az ügyész súlyosbítást kér, a védő felmentést. El kell hinnem, mindketten jogászok, nem is akármilyenek. De tényleg azok? Szegény állampolgár mit tehet? Egyet tehet: lefordítja magyarra az ősrégi latin mondást: "nehéz nem írni szatírát" és elgondolkozik: nehéz, bizony nagyon nehéz... Csak egy lehet még nehezebb: a bíróságok tekintélyét helyreállítani.


Bővebben


 

Zsaruk a porondon
 

2003. április 25.


Egyre több szó esik az Európai Unióról. Egy év múlva, 2004. május 1-jén már mint uniós tagállamra figyel ránk a világ. Addig azonban sok mindent el kell még végeznünk. Természetesen nemcsak a civil szervezeteknek, a fegyveres testületeknek is igazodniuk kell az uniós követelményekhez.
Mint például a rendőrségnek.


Bővebben


 

Sportra szánt pénzek
 

2003. április 25.


Elmúlt héten megszületett a szentesi önkormányzat sportbizottságának az egyesületek 2003. évi anyagi támogatásáról szóló javaslata, amely a képviselő-testület április 25-i ülésén kerül előterjesztésre. A felhasználható 31 millió forintos összegre a helyi sportegyesületek részéről több mint 44 millió forintos igény jelentkezett.


Bővebben


 

Nyitott szemmel
 Dán-magyar üzleti kapcsolatokról

2003. április 25.


Dán mezőgazdasági üzleti napot rendezett a minap a Dán Királyi Nagykövetség és a szentesi önkormányzat a Művelődési és Ifjúsági Házban. A rendezvény célja a két ország agráriumával kapcsolatos szerkezeti felépítések bemutatása és a gazdasági kapcsolatok elmélyítése volt.
Bevezetőként a dán emberek mentalitását bemutató filmet vetítettek, amiből az érdeklődők megtudhatták, hogy a megszokás, az ösztönzés és képzelet harmóniája milyen sikeres országgá varázsolta Dániát.


Bővebben


 

Fehérvári siker
 

2003. április 25.


A Szilver Táncsport Egyesület versenyzői "C" osztályos országos táncversenyen vettek részt Székesfehérváron. Az április 13-án lezajlott eseményen az egyesület táncosai a következő eredményeket érték el.
C junior II standard kategóriában: 1. Budai Attila - Barát Enikő, 2. Kósa András - Túri Bernadett, 3. Bődi Richárd - Kovács Bernadett, 4. Szalkai Szabó Gábor - Borbás Erzsébet.
C Junior II Latin: 1. Budai Attila - Barát Enikő
Táncpedagógus: Szatmári-Nagy Szilvia


 

Gondolatok az állattartásról
 Gyöngyvirág kontra csülkös bableves

2003. április 25.


Szentesen az állatok tartásának szabályait egy, már többszörösen módosított 1976. évi rendelet szabályozza. Ebben az állattartás viszonylag laza kereteit határozták meg azzal, hogy hatósági beavatkozásra csak akkor kerüljön sor, ha a lakosság egymás között felmerült vitás ügyét nem tudja megoldani.


Bővebben


 

Javítják a kerékpárutat
 

2003. április 25.


Több alkalommal felmerült problémaként és az önkormányzati képviselők is interpelláltak már, hogy összetört az Tiszára vezető kerékpárút felülete.
A napokban megkezdték a szakemberek a felújítási munkákat, és a kirándulóidő kezdetére megjavul a csongrádi út melletti kerékpárút.


 

Maczelka mozija
 A legjobb rendezés díjat kapta

2003. április 25.


Szabadulás. Kisjátékfilm. Rendező: Maczelka Márk, a Horváth Mihály Gimnázium IV. osztály filmes tagozatának hallgatója. Főszereplők: Dózsa Erzsébet, a gimnázium tanára és Havasi Hajnalka, a gimnázium végzős, drámai tagozatos diákja. A filmalkotást a III UNDER 20 Európa Nemzetközi Ifjúsági Film Fesztiválon mutatták be. Olaszországban.


Bővebben


 

Húsvét utáni körkérdés
 Szeretet és megbékélés

2003. április 25.


Túl vagyunk a húsvéton is, a kölnisüvegek visszakerülhetnek megszokott helyükre, s bizonyára a lila öltönyös, furcsa mozgású kerékpáros locsolkodók is hazatértek már. Ezzel együtt azonban sok helyen szétrebbent az alig találkozó család; hazamentek a rég nem látott rokonok és elfeledett ismerősök. Van, ahol már elfogyott a sonka, a tojás meg a kolbász, és van, ahol még egész héten kitart: mint rövid összeállításunkból kiderül, hasonlóképp vegyesek a vélemények arról a kérdésről, mit is jelent nekünk húsvét, a kereszténység szent ünnepe.


Bővebben


 

Az informatika felé fordultak
 Pollák-napot rendeztek

2003. április 25.


Már hagyomány, hogy a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola sporttal, játékkal és vetélkedőkkel tarkított rendezvénnyel tiszteleg névadója emlékének. Mint minden évben, idén is, a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon tartották az emlékezésnek is helyt adó Pollák-napot.
Pollák Antal emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött a tanításmentes délelőtt. Nagy Gyuláné igazgatónő Szirbik Imre polgármester társaságában rövid beszédben méltatta a neves feltalálót, majd ünnepélyesen is megnyitotta a diáknapot.


Bővebben


 

Színházi siker
 

2003. április 25.


Nagysikerű előadást tartott a felújított szentesi Tóth József Színházteremben a népszerű művész, Paudits Béla az "Elmondani, jaj de nehéz" című műsorát mutatta be, a szentesi közönségnek.


 

Aktuális növényvédelmi munkák
 

2003. április 25.


Az elmúlt években megyeszerte nagy pusztítást okozott a monília a meggyfákon, aminek nyomait még most is láthatjuk. A betegség virágzáskor fertőz, és a nedves, csapadékos időjárás kedvez a fertőzésnek. Jelenleg ugyan száraz időjárás uralkodik környezetünkben, de mivel a meggy, illetve a cseresznyefák fővirágzásban vannak, ezért ajánlott felkészülni a növényvédőszeres kezelésre. Elhúzódó virágzáskor indokolt a kétszeri permetezés, hogy minden virág védve legyen. A korábbi évekhez hasonlóan idén is fokozott figyelmet kell fordítani az almástermésűek (alma, körte, napolya, birs, stb.) tűzelhalására (Erwinia amylovora).


Bővebben


 

Hegedűvel hegedűért
 

2003. április 25.


Bár évente több mint háromszáz növendéke van a szentesi Lajtha László Zeneiskolának, mégis csak ritkán adatik meg, hogy a sok tehetség közül valaki kiugró teljesítményre legyen képes, ráadásul tizenhárom évesen.
Halmai Bianka ötéves kora óta hegedül, és már a kezdetek idején nyilvánvaló volt kiemelkedő zenei képessége. Szorgalma, kitartása azóta is töretlen, naponta legkevesebb 3 órát gyakorol. Lakóhelyén Oroszné Veres Gabriella tanította, jelenleg a szegedi Király-Kőnig Péter Zeneiskolában folytatja tanulmányait.


Bővebben


 

Mátrában gyógyulnak Mártával
 

2003. április 25.


Ha valaki a Mátrában kirándul, ne felejtse el felkeresni Mátraderecskét, ahol feltétlenül érdemes ellátogatni az úgynevezett szárazfürdőbe.
Hogy mi is ez a szárazfürdő, és mit jelent a mofetta, az kiderül a következő beszélgetésből, amelyet dr. László Mártával készítettem.


Bővebben


 

Új játszótér
 

2003. április 25.


A felsőpárti városrészen egy ismert kereskedelmi hálózat vezetője játszótérrel kedveskedett az üzletbe betérő vásárlók gyermekeinek.
Az ízlésesen összeállított kis játszóhely rögtön népszerűvé vált a legkisebbek körében, és azonnal felavatták az elhelyezett játékalkalmatosságokat.


 

Hullámzó teljesítmény
 

2003. április 25.


Az igazi bravúr ugyan elmaradt, de így is sikeres évet tudhat maga mögött a Carnex-Szentes női vízilabdacsapata. A bajnokságban és a Magyar Kupában egyaránt bronzérmes lányok az elmúlt hétvégén Athénban is kitettek magukért, méltó ellenfelei voltak Európa legjobbjainak. A LEN-kupa sorozatról, az érmekről és a folytatásról érdeklődtem Pengő László vezetőedzőnél.
- A csapat felállása szempontjából döcögősen indult az athéni túra. Három BVSC-s vendégjátékos helyett csak kettő utazhatott a gárdával, Szremkó Krisztina pedig lázasan vállalta a mérkőzéséket. Mekkora hátrányt jelentett ez?


Bővebben


 

Táncverseny
 

2003. április 25.


A Bolero Táncsport Egyesület országos táncversenyt rendezett Szentesen. Alábbiakban közöljük a helyi sportolók eredményeit.
Ifjúsági standard országos ranglista (9 pár nevezett): 1. Páli Erik-Páli Viktória (Szilver TSE) Gyermek II. latin országos bajnokság (6 pár indult): 1. Bugyi Bence-Kis Violetta, 2. Deák Attila-Hevesi Henriett, ...4. Kis Vencel-Lázár Mária, ...6. Bátki Dániel-Koncz Noémi (mindannyian a Szilver TSE versenyzői, táncpedagógus: Szatmári-Nagy Szilvia).


Bővebben


 

Harminchárom arany
 VI. Országos Szenior Úszóverseny

2003. április 25.


Gáspár Ervin egykori békéscsabai versenyző és edző tiszteletére rendezték meg versenyüket a szenior úszók. Az ideérkező vendégeket gyönyörűen felújított uszoda várta, ahol a húsvét ellenére is szépszámú versenyző mérte össze erejét. A Szentesi Delfin ESC 15 versenyzője kiemelkedő sikerrel szerepelt, egyéniben 33 aranyat, 9 ezüstöt és 5 bronzérmet szereztek, az április 19-20-i úszó-találkozón.


Bővebben


 

Kossuth-díjasok
 

2003. április 25.


Németh Sándor "Szentesi számvetés" c. írásában a város történetét vázolta a Szabad Föld l986. július 11-i számában. Történés hűen. A harmadik hasábból idézem: "Háromszor is összeírtam, mert egyszerűen hihetetlennek
tartottam: három Kossuth-díjast és 12 állami díjast adott ez a város. Még mindig kétkedek, de Dóczi Gábor, a városi tanács elnöke megnyugtat a számolást illetően. Egy a bárányok nyelvén is értő juhász: Andrikó István, egy tízezreket gyógyító, sebésziskolát teremtő professzor: dr. Bugyi István, és a magyar parasztság életét a legmagasabb színvonalon megörökítő festőművész: Koszta József kapta meg az elsők között a legnagyobb kitüntetést."


Bővebben


 

Felálltak a padlóról
 

2003. április 25.


Az NB I-es női teremlabdarúgó-bajnokság felsőházi (1-4. hely) rájátszásában a második fordulót rendezték meg legutóbb a szentesi sportcsarnokban. A három héttel korábban a rájátszás nyitó fordulójában pontot sem szerző szentesi amazonok 360 fokos fordulatot tettek. Hazai pályán lejátszott három mérkőzésen kilenc pontot gyűjtöttek, így tömörödött a mezőny.
A szentesi nyitómérkőzésen a hazaiak a Bp-i Hungária Viktoria ellen kezdtek. Rövid idő után Sebestyén és Rosta góljával 2-0-ra vezettek a Kurca-parti amazonok. Ezután következett egy kisebb hullámvölgy, s ezt a vendégek kíméletlenül kihasználták, egyenlítettek.


Bővebben


 

Sátorbontás
 

2003. április 25.


A Széchenyi-ligeti sportuszodában a 33-as medence feletti sátrat a húsvéti ünnepek után lebontották. A sportközpont vezetői már bíznak a tavaszban és remélik, hogy a következő hetekben zajló sporteseményekhez nem hiányzik majd a sátor. A tanmedencét lefedő kisebbik sátrat még néhány hétig a helyén hagyják, hogy az iskolások és az úszók egésznap használni tudják, az időjárástól függetlenül.


 

Győzelmek
 

2003. április 25.


Városunk két labdarúgócsapata húsvét ünnepén is begyűjtötte a győzelemért járó három pontot. A Szentesi TE NB III-as együttes Vásárhelyen vendégszerepelt. A Bíró-Márics, Erdei, Kerepeczky, Tóth-Kovács-Szarvas, Tóth Cs., Koncz, Pálfi (Kurucsai) - Török (Pálinkó), Nana (Kelemen) összeállítású Kurca-parti különítmény, az első negyedórában eldöntötte a három pont sorsát. Az összecsapás 11. percében Nana a kifutó hazai kapus felett emelt a hálóba.


Bővebben


 

Zöldágas asztalitenisz
 Őszre újabb versenyeket szerveznek

2003. április 25.


A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület asztalitenisz szakosztálya aktívan részt vesz a pingpong sport helyi és Szentes környéki népszerűsítésében. Ennek jegyében tavaly ősszel amatőr játékosok részére, kétfordulós csapatversenyt indított el, melynek tavaszi fordulója jelenleg is tart. A bajnokságban 12 csapat (3 Csongrádról, 2 Fábiánsebestyénből, 1 Derekegyházról, 6 pedig helyből) nevezett be.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. április 25.


Született: Dömsödi Istvánnak és Leány Anitának (Dr. Négyesi L. u. 11.) Anna, Berkecz Attilának és Szamosközi Krisztinának (Munkás u. 30.) Lilla Petra...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz