<<< Vissza

Tavasz a tereken
Emlékpark és munkátli

2003. április 25.

 
Negyvenhat millió forintból gazdálkodhat a város főkertésze ebben az esztendőben. Ennyiből kell megoldani a zöldterületek, virágágyások fenntartását, felújítását, fejlesztését. Balogh Györgyitől a tél hatásáról, tavaszi munkákról és az idei tervekről érdeklődtünk.

- A hosszúra nyúlt telet követő tavaszi napok hatására hirtelen megindult a természet. Sok munkával késésben vagyunk vagy esetleg már el sem tudjuk végezni, mert az időjárás nem engedi. Sok kárt okozott az idei tél. A virágágyakban az árvácskákat megviselte a magas hótakaró, a fák, cserjék egy része fagykárt szenvedett. Ezeknél metszéssel, ifjítással igyekszünk csökkenteni a pusztulást. A meleg hatására nagyon nő a fű, megkezdtük a vágását.

Nagy a szárazság. Ez ellentmondásos a téli nagy hómennyiséggel, azonban a lassú olvadás hatására a nedvesség elszivárgott a mélyebb rétegekbe. A felszínen most szinte aszály van, locsolnunk kell. A fagy szerencsére az öntöző berendezésekben nem okozott kárt, viszont a Kossuth téren ismeretlenek megrongálták, eltörték a csepegtető csöveket. Ezeket ki kell cserélnünk.

Milyen fejlesztéseket terveznek?

- A Ligetben automata öntözőrendszert építünk ki. Amíg ugyanis nem tudunk ott is öntözni, addig nem lehet szó más felújításokról. A Kurca-partot a Csongrádi úti hídtól a Kiss Zsigmond utcáig csinosítjuk. Nagy parkosítást a kialakított horgászhelyek miatt nem tervezünk, árnyékot adó növényeket ültetünk pár helyre. Magyartésen a Vega előtti park felújítására nyertünk pénzt egy pályázaton. Oda emlékparkot, játszóteret terveztünk. A városközpontban pedig igyekszünk megtartani illetve emelni a parkosítás színvonalát. Húsvét után a polgármesteri hivatal ablakaiba és az utcai kandeláberekre kikerülnek a muskátlik, kiegészítve egy zöld futónövénnyel. Az ágyásokba majd májusba kezdjük kiültetni a megszokott egynyári növényeket.

- A gyerekeknek készül új játszótér?

A Koszta udvarban gyepesítettünk, oda még szeretnénk játszóteret és köztéri padokat. Májusban pályázunk az ISM-hez játszótérre az úgynevezett Balogh udvarba, a Rigó Alajos Általános Iskola és Diákotthon előtti üres területre. A kisebb felújítások festések pedig folyamatosak.

Besenyei


<<< Vissza