<<< Vissza

Maczelka mozija
 A legjobb rendezés díjat kapta

2003. április 25.

 
Szabadulás. Kisjátékfilm. Rendező: Maczelka Márk, a Horváth Mihály Gimnázium IV. osztály filmes tagozatának hallgatója. Főszereplők: Dózsa Erzsébet, a gimnázium tanára és Havasi Hajnalka, a gimnázium végzős, drámai tagozatos diákja. A filmalkotást a III UNDER 20 Európa Nemzetközi Ifjúsági Film Fesztiválon mutatták be. Olaszországban.

- Ki is az a Maczelka Márk? Mit tudhatunk az alkotóról?

- Négy-öt esztendeje filmezem. Saját erőből, egy kezdetleges kamerával indultam el a pályán. Érdekelt a dolog. A gimnáziumban már igazán jó felszereléssel találkoztam. Két év óta folyamatosan veszek részt versenyeken. Elmondhatom: ma már sikerrel. Általában drámai műfajjal jelentkezem, a fiatalok körében kialakult problémákkal, úgymond felnőttesebb témákkal. Legtöbbször állandó szereplőkkel dolgozom, de játszanak nálam mások is, hiszen sok tehetséges ember vesz körül. Az iskolában Perjésné Dózsa Erzsébet és Papp László tanár úrtól tanulhattam.

- És most beszéljünk a versenyről.

- A fesztiválon egy speciális szekcióban indultam, ahova azok nevezhettek, akik iskolában tanulják a filmezést. Az előzsűri több száz film közül választotta ki azt a 15 darabot, melyeket alkalmasnak vélt a versenyprogram keretében való bemutatásra, továbbá azokat a produkciókat, melyek az információs programot, illetve a közönségdíjra nevezhető programot alkották. A rendezvény ideje alatt a résztvevők előadásokat, konferenciákat hallgathattak a régmúlt és a ma mozijáról, rendezőkről, operatőrökről, kritikusokról, dramaturgokról.

- A versenyzők milyen nyelven kommunikáltak egymással?

- A fesztivál közvetítő nyelve az angol, a német és az olasz volt. A filmeket is ezen nyelvek valamelyikén kellett feliratozni vagy szinkronizálni. A vetítések két nagyteremben folytak egymással párhuzamosan a három nap alatt. A programot alkotó filmeket a következő országokból küldték be: Olaszország, Magyarország, Ukrajna, Cseh Köztársaság, Szlovénia, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Luxemburg, Románia.

- Filmes szemmel milyen emlékeket nyújtott a fesztivál?

- Fantasztikus volt! A szemlét az utolsó nap estéjén díjkiosztó zárta. Az a tizenöt film, ami a nagy versenyprogramban szerepelt, mind kapott egy-egy nemzetközi elismerő oklevelet. Öt nagydíjat osztottak ki, én a filmezést tanulók kategóriájában nyertem el a legjobb rendezés díját Szabadulás című filmemmel. Ezzel egy komoly Sony digitális fényképezőgép járt.

- A díjkiosztón minden nyertes film kapott bírálatot. A Szabadulásnál mire hívta fel a figyelmet a zsűri?

- A következővel: "A színészi játék és a csodálatos rendezés kitűnő ötvözete a film. Világa száz százalékig kelet-európai szemléletet hordoz magában. Járkáló laborkarcok, mocskos falak, megtört arcok."

- Sokat mondó, tömör summázat.

- Az. Úgy mondják: zene a fülnek.

- A folytatás...

- Dolgozom. És szeretnék továbbtanulni. Természetesen filmes pályán.

Lovas József


<<< Vissza