<<< Vissza

Hullámzó teljesítmény

2003. április 25.

 

Az igazi bravúr ugyan elmaradt, de így is sikeres évet tudhat maga mögött a Carnex-Szentes női vízilabdacsapata. A bajnokságban és a Magyar Kupában egyaránt bronzérmes lányok az elmúlt hétvégén Athénban is kitettek magukért, méltó ellenfelei voltak Európa legjobbjainak. A LEN-kupa sorozatról, az érmekről és a folytatásról érdeklődtem Pengő László vezetőedzőnél.

- A csapat felállása szempontjából döcögősen indult az athéni túra. Három BVSC-s vendégjátékos helyett csak kettő utazhatott a gárdával, Szremkó Krisztina pedig lázasan vállalta a mérkőzéséket. Mekkora hátrányt jelentett ez?

- Leginkább cserelehetőségeimet szűkítette le ez a két fejlemény. Ilyen erős mezőnyben nem elég hét jól képzett játékos, erőnlétileg és szellemileg sem lehet bírni. Az első, hollandok elleni mérkőzésen hiába mentek 4-0-ra a németalföldiek, 5-4-re felzárkóztunk, emberelőnyt kaptunk, de nem tudtunk élni a lehetőséggel. 7-5-ös holland vezetésnél nem adtak meg nekünk egy gólbíró által megítélt gólt, ezután már nem tudtunk visszakapaszkodni. Hozzá kell tennem, három hétig szinte kétkapus edzés nélkül készültünk, egy újvárosi találkára futotta ugyan, de például Szremkó Kriszti betegsége miatt nyolcnapos szünet után Athénben ugrott először medencébe.

- Idehaza is hallottunk róla, hogy az időjárási körülmények sem Görögországra emlékeztettek.

- Példátlan hideg idő volt Athénben, 4-5 fok és viharos szél. Minden csapatot rosszul érintett a kellemetlen hideg, ettől független nem lehetett okunk panaszra.

- A házigazda görögök veretlenül nyerték a sorozatot, őket nem tudta meglepni semmi és senki.

- Ők lényegesen jobb játékerőt képviselnek, mint mi. Nem véletlen, hogy megnyerték a hazájuk bajnokságát. Most a hazai pálya előnye is segített nekik.

- Mindenesetre sikeres évet zárt a Carnex. A szakvezetés is elégedett a látottakkal?

- Már az is bravúrnak számított, hogy Athénig jutottunk a LEN-kupában, minden más hab lett volna a tortán. Roppant erős mezőnybe kellett bizonyítanunk, ami néha szerencsével, néha segítséggel, de sikerült. A mi felkészülésünkkel kapcsolatban el kell mondanom, mivel a lányok vagy középiskolába, vagy egyetemre járnak, alig lehetett hiányzó nélküli edzést tartani. Nekik sem volt könnyű, hiszen két teljesen más műfajban kellett az élen járniuk, ez is nagyban befolyásolta idei hullámzó teljesítményünket. Az összes magyarázkodást félretéve, nagyobb összpontosítással egy hangyányival jobb eredményt is elérhettünk volna.

- Kik voltak azok a játékosok, akik hátukon vitték a csapatot?

- Sajnos nem tudom idesorolni az egész csapatot, hiszen nálunk csak hét-nyolc olyan játékos van, aki minden szinten bevethető. Szremkó és Molnár válogatott formában teljesített idén, mögöttük Waszlavszkit, Vért és ebben az évben sokat fejlődő Makrát kell említenem. A többiek nagyon fiatalok, nekik még sokat kell dolgozniuk a csapatba kerülésért.

- Most hogy befejeződött minden versengés, mi vár a lányokra?

- A fiatalok edzenek tovább. Számukra még tart az ifi és a serdülő bajnokság. A budapesti szövetség indítani akar egy kisebb versengést, ahol a válogatottak nélkül felálló gárdák küzdenének. A játéklehetőség biztosítása miatt lehet, hogy elindulunk, de ez még nem dőlt el.

Bíró Dániel


<<< Vissza