<<< Vissza

Gondolatok

2003. április 25.

 
"Difficile ist satyram non scribere", magyarul is leírom, de előbb összefoglalom a mai magyar igazságszolgáltatás egyik napirenden levő ügyét. Íme: 7 éve (hét!!!) folyó nagyszabású per. Megjárta már a Legfelső Bíróságot is, tehát ítélkeztek az alsó és felső fokú okosok. Most újra kezdődik, van is ítélet: a fő vádlott négy és fél évi börtönt és sok milliós pénzbüntetést kapott. Fellebbezés: az ügyész súlyosbítást kér, a védő felmentést. El kell hinnem, mindketten jogászok, nem is akármilyenek. De tényleg azok? Szegény állampolgár mit tehet? Egyet tehet: lefordítja magyarra az ősrégi latin mondást: "nehéz nem írni szatírát" és elgondolkozik: nehéz, bizony nagyon nehéz... Csak egy lehet még nehezebb: a bíróságok tekintélyét helyreállítani.

+++++++++++++++++++++++

A témánál maradva: a főfőbíró szerint "a társadalom előítéleteinek csökkentése érdekében az emberek jogismeretét kellene gyarapítaniuk. Érdekes, nem vagyok jogász, mégis pont fordítva gondolom: a bíráknak kellene egybehangzó ítéleteket hozniuk ha másként nem megy, jobban felkészülniük a szakmára, vagy (de ezt már nem merem leírni)...

+++++++++++++++++++++++

Április 16-án eldőlt: csatlakoztunk az Európai Unióba. A szavazóknak mintegy ötödrésze nemet mondott, a többi nem mondott nemet, tehát a népszavazás során a szavazók nyolcvan százaléka, akár elment szavazni, akár kényelmességből otthon maradt, nem mondott nemet, tehát egyetért a belépéssel. Ha az otthon maradók közt mégis akadt volna nemet gondoló, tetszett volna elmenni és nemmel szavazni. Ha nem tette, akkor a "hallgatás =beleegyezés.

+++++++++++++++++++++++

A munkaerő értékét nem az életkor határozza meg, hanem a korszerű képzettség. Szatírát: nehéz bizony, nagyon nehéz...

+++++++++++++++++++++++

A technikai képzettség magában még nem minden: Legalább annyira szükség van a humán műveltségre is, mert anélkül olyan az ember, mint a lélek és szellem nélküli test. Nem elég pénzt keresni, műveltnek is kell lenni, különben sohasem lesz tekintélyed, a társadalom pedig elembertelenedik körülötted.

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza