<<< Vissza

Aktuális növényvédelmi munkák

2003. április 25.

 
Az elmúlt években megyeszerte nagy pusztítást okozott a monília ameggyfákon, aminek nyomait még most is láthatjuk. A betegség virágzáskor fertőz, és a nedves, csapadékos időjárás kedvez a fertőzésnek. Jelenleg ugyan száraz időjárás uralkodik környezetünkben, de mivel a meggy, illetve a cseresznyefák fővirágzásban vannak, ezért ajánlott felkészülni a növényvédőszeres kezelésre. Elhúzódó virágzáskor indokolt a kétszeri permetezés, hogy minden virág védve legyen. A korábbi évekhez hasonlóan idén is fokozott figyelmet kell fordítani az almástermésűek (alma, körte, napolya, birs, stb.) tűzelhalására (Erwinia amylovora).

E kórokozó zárlati károsító, amely ellen minden termelőnek, tulajdonosnak és területhasználónak kötelező a védekezés, valamint a megjelenést köteles bejelenteni a Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnak. A betegségre a növények a virágzás időszakában a legérzékenyebbek, ugyanis minden virág meleg, nedves időjárási viszonyok között potenciális fertőzési hely. A Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat idén is az egész megye területét átfogó előrejelzést végez, a védekezés optimális idejének meghatározására. Egyes körték virágzása rövidesen megkezdődik. A virágzás időszakában is szerepe van a megelőző védekezésnek Kasumin 2L, vagy Aliette 80 Wp készítmények kipermetezésével. A megelőzésen kívül kiemelten fontos az előrejelzésre alapozott célirányos védekezés. A permetezést az előrejelzés alapján kell elvégezni, a veszélyhelyzet létrejötte után 24 órán belül. Kérjük a termelőket, kerttulajdonosokat, hogy virágzás idején figyeljék a helyi médiákat, ahol közzé fogjuk tenni a betegség elleni védekezés pontos idejét.

Megkezdődött a vadgesztenyelevél aknázómoly rajzása. Az elmúlt években e kártevő hatására a gesztenyefákon jelentős levélveszteséget tapasztalhattunk. Ezért a védekezést most a rajzás elején a nőstények tojásrakásának kezdeti időszakára kell időzíteni. A következő környezetkímélő szerek alkalmazása engedélyezett: Nomolt 15 SC, Alsystin 25 WP, Dimilin 25 WP, Cascade 5 EC, Match 50 EC. Indokolt a permetezést 1 hét múlva megismételni, hogy az új hajtások, levelek is védve legyenek. A keleti gyümölcsmoly rajzását a hónap közepén észleltük.
Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat


<<< Vissza