<<< Vissza

Együtt gondolkodtak

2003. április 25.

 
A párbeszéd, a tisztánlátás és a közös gondolkodás jegyében zajlott le szerdán a kereskedők fóruma a Szentesi és Vidéke Áfész tanácskozótermében. Az eszmecsere a multinacionális áruházláncok esetleges szentesi letelepedésével kapcsolatos álláspontok tisztázására és a város lehetőségeinek felvázolására kínált lehetőséget. A kérdés, amely hetek óta foglalkoztatja a város lakosságát - főleg a kereskedőket és a kereskedelemben dolgozókat -, most is sok érdeklődőt vonzott. A majd' harminc kereskedő és boltos mellett részt vett a fórumon Szirbik Imre polgármester és Mészáros Zoltán a Szentes és Vidéke Áfész elnöke is.

Mint ismeretes, a közelmúltban újra felvetődött a multinacionális hipermarketek szentesi megjelenése, amely érthető módon megosztotta a város lakosságát. A helyi boltosok, kiskereskedők megélhetésüket, munkájukat féltik a multik miatt, tudván, hogy szerényebb anyagi lehetőségeik folytán alulmaradnának a vásárlókért folyó versenyben. Mészáros Zoltán számos negatív hatásra hívta fel a figyelmet; többek között arra, hogy amennyi munkahelyet ezek az áruházak Szentesen teremtenének, legalább annyit, vagy többet meg is szüntetnek. Az előrejelzések szerint - főként az uniós tagság elnyerése után - a műszaki és a ruházati cikkeket forgalmazó kereskedésekre várnak nehéz idők.

A felmerülő félelmekre reagálva Szirbik Imre elmondta, hogy a városvezetésnek a vásárlók és a helyi kereskedők érdekeit egyaránt szem előtt kell tartania. Szentes sem dughatja homokba a fejét, azaz: a gazdasági folyamatokat nem lehet feltartóztatni. A szakemberek egyetértettek abban, hogy az uniós tagság egy nagyobb hullámot indíthat el a multik betelepülését illetően, ugyanakkor a polgármester hangsúlyozta: addig még van egy-másfél évünk, mialatt felkészülhetünk a hatásokra és közös álláspontot, stratégiát alakíthatunk ki. Az önkormányzat részéről kijelentette, hogy a város központjában nem járulnak hozzá az ún. dobozáruházak építéséhez. A kereskedők részéről felvetett tisztességes versenyt illetően Szirbik Imre megnyugtatta a jelenlévőket: az ide települni vágyó multik nem kapnak adókedvezményt, így kívánnak egyenlő esélyeket, s némi védettséget biztosítani a helyi vállalkozóknak, kereskedőknek.

A polgármester annak a lehetőségét is felvetette, hogy a Somogyi utcai közművesített ingatlan kihasználásával a helyi kereskedők, a magántőke és a város összefogásával egy "emberi" bevásárlóközpont létrehozása is elképzelhető. Ezzel kapcsolatban Mészáros Zoltán megjegyezte: egyelőre nincsen pénz ekkora beruházásra, de megfontolandónak és biztatónak ítélte meg az önkormányzat álláspontját. Az áfész elnöke lapunk kérdésére elmondta: pozitívan értékeli, hogy a fórumon a másik oldal is elmondhatta véleményét, s kérdéseikre, félelmeikre korrekt és világos tájékoztatást kaptak. Mészáros Zoltán eredményként könyvelte el, hogy a város garantálja a tiszta piaci versenyt és az egyenlő esélyeket, ugyanakkor a döntéshozóktól legalább olyan hűséget kért a helyi kereskedőkkel szemben, mint amilyennel azok a város iránt már régóta viseltetnek. Szirbik Imre hasonlóképpen hasznosnak ítélte meg a nyilvános rendezvényt. Mint rámutatott: elejét vették a felesleges félelmeknek, tisztázódtak az álláspontok. A polgármester a kereskedők részéről a józan megítélést érzékelte, és mindez megerősítette abban, hogy széles társadalmi összefogással, közös gondolkodással lehetséges olyan megoldást találni, amellyel mindenki jól jár.


<<< Vissza