<<< Vissza

Mátrában gyógyulnak Mártával

2003. április 25.

 
Ha valaki a Mátrában kirándul, ne felejtse el felkeresni Mátraderecskét, ahol feltétlenül érdemes ellátogatni az úgynevezett szárazfürdőbe.
Hogy mi is ez a szárazfürdő, és mit jelent a mofetta, az kiderül a következő beszélgetésből, amelyet dr. László Mártával készítettem.

- Doktornő, mit kell tudnunk a mofettáról,ami sokak számára idegenül hangzik, és azt hiszem ismeretlen dolog?

- A geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. Az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága 1999-es határozata alapján a Mátraderecskén található, a talajból természetes módon feláramló gázforrás gázát gyógygázzá minősítette. Ez a hazánkban egyedülálló természeti jelenség 93-95 térfogat-százalékos szén-dioxidot és radont tartalmaz, mely 1000 méter mélységből 400 liter/óra intenzitással tör a felszínre.

- Mikor és hogyan derült ki, hogy a községben ilyen különleges természeti kincs található a Föld gyomrában?

- A szén-dioxid jelenlétére véletlenül bukkantak a helybeliek. Néhány utcában azt tapasztalták a lakók, hogy a pincékben nagy mennyiségű gáz található. Sajnos néhány haláleset is volt az ismeretlen eredetű gáz miatt, ekkor kilakoltatták az érintett házakat, ahol még télvíz idején is szellőztetni kellett a kellemetlen szag miatt. Ezután jutott szerep a geológusoknak, akik megállapították, hogy a község területén átfutó vulkáni törésvonal mentén szivárog a föld mélyéből a szén-dioxid gáz. Ez már 60 éve van így . Egy kisebb földmozgás kellett ahhoz, hogy ez a gáz felszínre is törjön, ez 1995-ben meg is történt.

- Hogyan működik a mofetta, mit tapasztal a beteg, ha beül a szárazfürdőbe, és milyen betegségeket lehet vele kezelni?

- Az emberek régtől fogva fürdőszerűen használják a szén-dioxid gázt, annak melegítő és bizonyos állapotoknál gyógyító hatása miatt. Külföldön, Ausztriában, Olaszországban és Romániában már sok évtizede alkalmazzák a gyógyászatban, utókezelésre és betegségek megelőzésére.

A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül és specifikus értágító hatást gyakorol. Ez a hatás a bőr- és a bőr alatti kötőszövetekben, és a belső szervekben is megnyilvánul. Jellemző a fürdőt követő kipirulás, fej, nyak izzadása, az erőteljes szívkontrakció, a légzés mélyülése, a vérnyomás csökkenése és a kezelést követő aluszékonyság. Ezen hatások miatt a gyógygáz kiválóan alkalmas a szív- és perifériás verőérbetegségben, alsó végtagi érszűkületben szenvedők, magas vérnyomás, cukorbetegek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok kezelésére, arthrosisokban, csontritkulás esetén.
A radon egy nemesgáz, mely a földkéregben bárhol előforduló rádiumból keletkezik. Szintén a bőrön keresztül jut be a szervezetbe és már 20 perces fürdőzési idő után a jó vérellátási területeken szétoszlik. Fájdalomcsillapító hatása úgy alakul ki, hogy a szervezet saját endorfin termelését stimulálja.A radon fokozza a sejtek anyagcseréjét, a szabad gyökfogók termelődését. A kisdózisú sugárzás hatására a sugárkárosodással szemben természetesen is meglévő védőmechanizmusok aktivizálódnak. Az immunrendszer működése fokozódik, a lymfocytaszám emelkedik, a DNS újraképződés mellett. Az ivarmirigyek működésére és pajzsmirigy-anyagcserére is jó hatású. A húgysavkiválasztás nő, a vérnyomás csökken.

- Ilyen sok jótékony hatás mellett, mire jó még a szárazfürdő?

- A fürdő javallott degeneratív gerinc- és izületi elváltozások, lágyrész-reumatizmus, trauma utáni állapotok, krónikus bőrbetegségek - ekcéma, psoriasis, scleroderma - , termékenységi problémák, meddőség, időskori tünetegyüttesek, Bechterew-kór, inaktív állapotban lévő krónikus sokk, izületi gyulladás esetén.

Lantos Hajnalka


<<< Vissza