<<< Vissza

Zsaruk a porondon

2003. április 25.

 
Egyre több szó esik az Európai Unióról. Egy év múlva, 2004. május 1-jén már mint uniós tagállamra figyel ránk a világ. Addig azonban sok mindent el kell még végeznünk. Természetesen nemcsak a civil szervezeteknek, a fegyveres testületeknek is igazodniuk kell az uniós követelményekhez.
Mint például a rendőrségnek.

Elvárás az van bőven. A feladat is meghatározott: javítani kell az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások minőségén. Mint megtudtuk, a kapitányságon bevezetik a teljes körű minőségbiztosítási rendszert. Földvári Nagy István rendőr alezredes, kapitányságvezető beszámolójából tudjuk, az unióhoz történő csatlakozás megkívánja a magyar rendőrség reformját is, ebből adódóan szervezeti és működési struktúrája megváltozik. A kapitány igyekszik hozzátenni: az átszervezés a rendőrkapitányságok megerősítését szolgálja. Hiszen a kapott feladat nem lesz kevesebb, sőt! Több lesz. S hogy az adott hierarchiában a legfontosabb szervezeti egységek a rendőrkapitányságok lesznek, jogosan várják el azok technikai, anyagi megerősítését.

Mint tudjuk, a megyében a második legnagyobb közigazgatási területtel rendelkező rendőrkapitányság a szentesi. Az a kapitányság, amely - miként a városházán megfogalmazódott - hozta a formáját. Hogyan? Eredményes munkával. Ami az ismeretlen felderítési mutatót illeti (12,1 százalékos emelkedés mellett) az ország 153 kapitánysága közül a negyvenedik helyről 2002-ben a 12. helyre ugrott előre. Nyomozati eredményességi mutatójukat tekintve a 41. helyről a 14-re léptek.

Minderről a kapitány állományi gyűlésen számolt be rendőreinek (az időben a lapunk is foglalkozott a témával), majd azt követően az önkormányzatban adott számot munkájukról. A képviselők számos kérdése mellett szóba került a fiatalok szeszesital-fogyasztása. Elhangzott: sok fiatallal (fiatalkorú fiúval, lánnyal) lehet találkozni az éjszakában. A rendőr alezredes válaszában kitért arra, hogy semmilyen törvény nem korlátozza a fiatalok éjszakában való megjelenését. Ha a fiatal nem követett el bűncselekményt, nincs kiszolgáltatott helyzetben, a rendőrség nem szólhat érte. Hogy közben szeszesitalt fogyasztanak? A vendéglátóegységek ilyetén való figyelmeztetése mintha csak falra hányt borsó lenne - jelentette ki a kapitány.

Mint megtudtuk, létszámgondok nem zavarják a szentesi zsaruk munkáját. Így talán teljesíthető az a képviselői kérés, hogy az iskolák környékén és a külterületeken sűrűbb legyen a rendőri jelenlét. Bár ez utóbbinál a rút anyagiak, a benzinkérdés is beleszól a gyakoriságba. A kapitányság átlagéletkora 33 év. Az állomány 86 százaléka férfi, 14 százaléka nő. Közülük 21-en járnak különböző főiskolákra, heten egyetemre. Egy-egy rendőr angol nyelvet, történelmet, informatikát tanít. Úgy tűnik, a jövőben a nyelvtudással sem lesz gond a szentesi rendőrök körében. Eredményes munkájukért köszönetüket fejezték ki a képviselők a kapitányságnak.

L. J.


<<< Vissza